Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Μαρκετάκη και πολλοί ακόμα στο αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας»

Με αφορμή την προσεχή 54η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί online μια ειδική ενότητα μνήμης γύρω από τη δικτατορία.

Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Μαρκετάκη και πολλοί ακόμα στο αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας»

Ένα νέο αφιέρωμα κάνει την εμφάνιση του στην online πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (online.tainiothiki.gr). Με τίτλο «Μνήμες Δικτατορίας», η ενότητα επικεντρώνεται σε σπουδαία φιλμ κορυφαίων Ελλήνων δημιουργούν, τα οποία προβάλλονται δωρεάν από τις 21 έως τις 27/4.

Στο πρόγραμμα προβολών εντάσσονται κλασικές ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη δικτατορία, όπως το «Κιέριον» (Δήμος Θέος, 1968) και τα «Μέγαρα» (Σάκης Μανιάτης & Γιώργος Τσεμπερόπουλος, 1974), αλλά και εξαιρετικές ταινίες της περιόδου όπως τα «Ιωάννης ο Βίαιος» (Τώνια Μαρκετάκη), «Ημέρες του '36» (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1972) και το «Προξενιό της Άννας» (Παντελής Βούλγαρης, 1972). Επιπλέον, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπάνια φιλμ σαν το «Πρόσωπο με Πρόσωπο» (Ροβήρος Μανθούλης, 1966) και το «Ναι Μεν Αλλά» (Παύλος Τάσιος, 1972).

Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Μαρκετάκη και πολλοί ακόμα στο αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας» - εικόνα 1
«Ιωάννης ο Βίαιος»

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online για 30 ώρες μετά την έναρξη τους (από την στιγμή που θα πατηθεί το "play") και θα προβάλλονται για 7 ημέρες, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, με όριο τις 600 δωρεάν θεάσεις ανά ταινία.

Ακόμη, στο πλαίσιο του αφιερώματος διεξάγεται webinar με θέμα τον κινηματογράφο κατά την διάρκεια της Δικτατορίας (22/4, 19.00). Συμμετέχουν: Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Κυριάκος Αγγελάκος, Νίκος Καβουκίδης, Eυάννα Βενάρδου. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού (πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος).

Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Μαρκετάκη και πολλοί ακόμα στο αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας» - εικόνα 2
«Ανοιχτή Επιστολή»

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:

Πρόσωπο με Πρόσωπο (1966), Ροβήρος Μανθούλης
Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας (1967), Νίκος Κούνδουρος
Ανοιχτή Επιστολή (1967), Γιώργος Σταμπουλόπουλος
Κιέριον (1968), Δήμος Θέος
Μέρες του ’36 (1972), Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ναι Μεν Αλλά (1972), Παύλος Τάσιος
Το Προξενιό της Άννας (1972), Παντελής Βούλγαρης
Ιωάννης ο Βίαιος (1973), Τώνια Μαρκετάκη
Μέγαρα (1974), Σάκης Μανιάτης & Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Μια Ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις (1977), Φρίντα Λιάππα
Η Καγκελόπορτα (1978), Δημήτρης Μακρής
Μαρτυρίες (2019), Νίκος Καβουκίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.