Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ

Η απονομή των βραβείων ενός εκ των μεγαλύτερων σωματείων εντός Ακαδημίας ανακατεύει για τα καλά την τράπουλα των φετινών φαβορί.

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ

Ποιος τελικά θα επικρατήσει στις ερμηνευτικές υποψηφιότητες των 93ων βραβείων Όσκαρ (25/4); Η κούρσα στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι πραγματικά ανοιχτή, καθώς η 27η απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (ΣΑΗ), τα μέλη του οποίου αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων της Αμερικανικής Ακαδημίας, έφερε χθες (4/4) τα πάνω κάτω.

Ξεκινάμε από τη μοναδική αναμενόμενη βράβευση, εκείνη του α' ανδρικού ρόλου για τον αξέχαστο Τσάντγουικ Μπόουζμαν («Η Θρυλική Μα Ρέινι»), ο οποίος μετά θάνατον θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για την αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία. Όσο για το β' αντρικό ρόλο, ένα βήμα πιο κοντά στη «συνάντηση» με το θείο Όσκαρ βρίσκεται ο χαρισματικός Ντάνιελ Καλούγια, ο οποίος βραβεύτηκε από το ΣΑΗ και πλασάρεται σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους οσκαρικούς συνυποψηφίους του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο συμπρωταγωνιστής «Judas and the Black Messiah» και εξίσου ταλαντούχος Λάκιθ Στάνφιλντ.

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ - εικόνα 1
«Judas and the Black Messiah»

Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται είναι στις υποκριτικές κατηγορίες των γυναικών. Το Σωματείο έκανε την έκπληξη βραβεύοντας τη Βαϊόλα Ντέιβις («Η Θρυλική Μα Ρέινι») για τον α' γυναικείο ρόλο, βάζοντας «φωτιά» στην αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία, όπου η Κάρεϊ Μάλιγκαν («Promising Young Woman») συγκέντρωνε όλους τους διθυράμβους. Αξιώσεις, όμως, για το χρυσό αγαλματίδιο έχει και η Άντρα Ντέι («The United States vs. Billie Holiday»), η οποία έκανε ήδη μια φορά την έκπληξη στις Χρυσές Σφαίρες, επικρατώντας και των δύο συναδέλφων της. Μένει να φανεί εάν τυχόν τα μέλη της Ακαδημίας θα προτιμήσουν εν τέλει την ερμηνεία της υπερηχητικής Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στο «Nomadland», η οποία παραγνωρίστηκε από το ΣΑΗ, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο πως η Αμερικανίδα έχει ήδη δύο Όσκαρ. Οι πιθανότητες, τώρα, το Όσκαρ να πάει στην κατά τα άλλα ικανότατη Βανέσα Κίρμπι («Τα Θραύσματα μιας Γυναίκας») είναι εξαιρετικά ισχνές.

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ - εικόνα 2
«Το Τραγούδι του Χιλμπίλη»

Οι τολμηροί ας βρουν ποια θα επιλέξει η Ακαδημία για το β' γυναικείο ρόλο. Το Σωματείο αποφάσισε πως ικανότερη όλων ήταν η Γιουν Γιου-ζανγκ («Minari») και όχι, για παράδειγμα η πολυσυζητημένη Μαρία Μπακαλόβα («Borat Subsequent Moviefilm»). Αμφότερες συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος από άποψη προσοχής, ωστόσο οι οσκαρικές συνυποψήφιές τους έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Από τη μία η Γκλεν Κλόουζ βλέπει τον εαυτό της να διεκδικεί Όσκαρ για όγδοη(!) φορά στην καριέρα της με το «Τραγούδι του Χιλμπίλη» χωρίς να έχει σημειώσει νίκη ως τώρα, ενώ από την άλλη η Ολίβια Κόλμαν (βραβευμένη το 2019 για την «Ευνοούμενη») δίνει μια αξιοπρόσεκτη ερμηνεία στο «The Father» απέναντι από το βετεράνο Άντονι Χόπκινς. Η Αμάντα Σίφριντ, από τη μεριά της, έχει περάσει μάλλον απαρατήρητη και δύσκολα θα βρεθεί νικήτρια στην κατηγορία - παρά τις 10 επιβλητικές οσκαρικές υποψηφιότητες του «Mank».

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ - εικόνα 3
«Η Δίκη των 7 του Σικάγου»

Ακόμη, καθόλου έκπληξη δεν προκάλεσε η απονομή του βραβείου καλύτερου καστ από το Σωματείο στο δράμα του Άαρον Σόρκιν «Η Δίκη των 7 του Σικάγου», διάκριση σημαντική αλλά χωρίς ιδιαίτερο βάρος στην επιρροή των οσκαρικών δαφνών.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως το ΣΑΗ πέρσι «πέτυχε» όλους τους νικητές των Όσκαρ. Συγκεκριμένα μιλάμε για τους Γιοακίν Φίνιξ («Joker»), Ρενέ Ζελβέγκερ («Τζούντι»), Λόρα Ντερν («Ιστορία Γάμου») και Μπραντ Πιτ («Κάποτε στο... Χόλιγουντ»). Έπειτα, έντεκα φορές τα βραβεία του Σωματείου έχουν ταυτιστεί με εκείνα της Ακαδημίας, σε τουλάχιστον τρεις από τις συνολικά τέσσερις ερμηνευτικές κατηγορίες.

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κούρσα των Όσκαρ - εικόνα 4
«Promising Young Woman»

Δείτε τους νικητές του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών:

Α' γυναικείου ρόλου
Βαϊόλα Ντέιβις («Η Θρυλική Μα Ρέινι»)

Α' ανδρικού ρόλου
Τσάντγουικ Μπόουζμαν («Η Θρυλική Μα Ρέινι»)

Β' γυναικείου ρόλου
Γιουν Γιου-ζανγκ («Minari»)

Β' ανδρικού ρόλου
Ντάνιελ Καλούγια («Judas and the Black Messiah»)

Καλύτερο καστ
Η Δίκη των 7 του Σικάγου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.