Τα Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κατά της Υπουργού Πολιτισμού

Με δύο αιχμηρές ανακοινώσεις οι θεσμοί ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Τα Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κατά της Υπουργού Πολιτισμού

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του πολιτισμού σχετικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, όπως επίσης ο χειρισμός τους από το αρμόδιο Υπουργείο, μετά και τη συνέντευξη τύπου της κυρίας Λίνας Μενδώνη, έρχονται στο στόχαστρο των δύο διοικητικών συμβουλίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μέσω ξεχωριστών ανακοινώσεων που διαβάζετε παρακάτω.

Δήλωση των μελών του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της.

Οι υπογράφοντες θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας έως τις 2 Μαΐου 2021, οπότε λήγει η θητεία μας, καθώς οι σκέψεις για ομαδική παραίτησή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποχώρησαν αμαχητί μπροστά στη συναίσθηση του χρέους που έχουμε αναλάβει απέναντι στον πολιτισμό, στον κινηματογράφο, στο Φεστιβάλ, στο κοινό του και, κυρίως, στο προσωπικό του και στην εξαιρετική ηγεσία του, ιδίως τώρα που επίκειται η έναρξη ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γιώργος Αρβανίτης (Πρόεδρος)
Αχιλλέας Κυριακίδης (Αντιπρόεδρος)
Σπύρος Βούγιας
Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αλεξάνδρα Κατσαρού
Γιώργος Τούλας
Γιώργος Χριστιανάκης».

Δελτίο τύπου Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

«Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει σειρά αποφάσεων, χειρισμών και δημόσιων τοποθετήσεων, δήλωσε - ανάμεσα σε άλλα που κρίνονται και θα κριθούν - ότι "εξαπατήθηκε με βαθιά υποκριτική τέχνη" από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Λιγνάδη. Η δήλωση δεν είναι "ατυχής στιγμή", ούτε "εκφραστικό ατόπημα". Είτε επιλέγει να ξεσηκώσει νοσηρές αντιλήψεις που θυματοποιούν τους ανθρώπους των τεχνών από καταβολής, είτε μαρτυρεί ανεπίτρεπτη αφέλεια, άγνοια και ανεπάρκεια. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις, αποτελεί βαρύτατη προσβολή προς όλους τους ηθοποιούς, προς όλους τους ηθοποιούς-μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και την ίδια την πνευματική ζωή όλων μας. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.