Η Αθήνα «πρωτεύουσα» διεθνών παραγωγών: έρχονται Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Νία Βαρντάλος και streaming πλατφόρμες

Με φουλ μηχανές δουλεύει το Athens Film Office καθώς προετοιμάζεται να υποδεχθεί σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου σινεμά αλλά και της μικρής οθόνης.

Η Αθήνα «πρωτεύουσα» διεθνών παραγωγών: έρχονται Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Νία Βαρντάλος και streaming πλατφόρμες

Αν και δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και με το ξέσπασμα της πανδημίας να προσθέτει επιπλέον προβλήματα, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office) προσελκύει συνεχώς διεθνείς παραγωγές στην ελληνική πρωτεύουσα.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί γυρίσματα για πάνω από 20 ταινίες και σειρές, ενώ έπεται συνέχεια. Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες του «Greek Freak», της ταινίας για τη ζωή των αδερφών Αντεντοκούμπο για λογαριασμό του Disney+. Έπειτα, το καλοκαίρι, αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα της Νία Βαρντάλος («Γάμος αλά Ελληνικά»), αλλά και του Καναδού auteur Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ («Videodrome», «Η Μύγα», «Επικίνδυνες Υποσχέσεις»). Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο πρότζεκτ θα φέρει εις πέρας ο σκηνοθέτης, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε σε επεισόδια της σειράς «Star Wars: Discovery». Έχει εκφράσει ωστόσο την επιθυμία του να βρει χρηματοδότηση για δύο ταινίες και μία σειρά. Λέτε κάποιο από αυτά να βασίζεται στο βιβλίο του «Αναλωμένοι» (εκδ. Τόπος); Ίδωμεν... Πάντως, η τελευταία φορά που Κρόνενμπεργκ βρέθηκε πίσω από την κάμερα ήταν πριν από έξι χρόνια, στην ταινία «Οδηγός Επιτυχίας».

Η Αθήνα «πρωτεύουσα» διεθνών παραγωγών: έρχονται Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Νία Βαρντάλος και streaming πλατφόρμες - εικόνα 1

Παράλληλα, επιστρέφει στην πρωτεύουσα η σειρά «Τεχεράνη» για τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν, όπως δρομολογεί να κάνει και η νέα σεζόν της παραγωγής Amazon κατασκοπικής σειράς «Jack Ryan». Το σύνολο των παραγωγών που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα, αναμένεται να φέρει έσοδα σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες catering, μεταφορές κ.λπ. που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ταυτόχρονα διατηρώντας ή προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός όμως από τις διεθνείς συνεργασίες, το Athens Film Office εγκαινιάζει συνεργασίες με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Συγκεκριμένα, για την ΕΑΚ έχουν ήδη διαμορφωθεί γραφεία στις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις του Σεράφειου, από όπου θα σχεδιάζονται οι δράσεις της. Η Ακαδημία θα έχει τη στήριξη του Athens Film Office σε δράσεις όπως την ετήσια απονομή των βραβείων Ίρις. Σε σχέση με το ΕΚΚ, στόχος είναι η κοινή παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, η κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης για στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και η εξυπηρέτηση των κινηματογραφικών παραγωγών μέσου του Hellenic Film Commission.

Οι παραπάνω κινήσεις έρχονται να ενσωματωθούν στην ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί το Athens Film Office, ώστε από τη μία να αναβαθμιστεί η Αθήνα σε ένα «film friendly» προορισμό, κι από την άλλη να σταθεροποιηθεί η παρουσία στην πρωτεύουσα παραγωγών που κάνουν την πόλη πιο ανταγωνιστική. Ήδη ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει θέσει ως προτεραιότητα τα κίνητρα που δίνονται στις παραγωγές, ενώ σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για γυρίσματα που δρομολογούνται το 2022. Προς το παρόν, βέβαια, δύο εταιρίες παραγωγής έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει τις εργασίες με Έλληνες συναδέλφους τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.