Συντονιστείτε στα δύο webinars των Ελβετών σκηνοθετών Λιονέλ Μπαγέ και Ζαν-Στεφάν Μπρον

Οι δημιουργοί «φιλοξενούνται» από την Ταινιοθήκη στο πλαίσιο του αφιερώματος στο νέο ελβετικό κινηματογράφο.

Συντονιστείτε στα δύο webinars των Ελβετών σκηνοθετών Λιονέλ Μπαγέ και Ζαν-Στεφάν Μπρον

Το διαδικτυακό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο νέο ελβετικό κινηματογράφο έχει ξεκινήσει (27/11-3/2) και στο πλαίσιό του ανακοινώνονται δύο webinars σκηνοθετών που συμμετέχουν σε αυτό.

Στις 29/1 (7 μ.μ.) οι Λιονέλ Μπαγέ («Σαν Κλέφτες», «Ένας Άλλος Άντρας») και Ίνγκο Σταρζ, ο επιμελητής του αφιερώματος, συζητούν για το ελβετικό κινηματογραφικό τοπίο και τον ρόλο του σκηνοθέτη ως δασκάλου. Ο Μπαγέ, εκτός από κινηματογραφικός δημιουργός είναι και έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου (École cantonale d`art de Lausanne). Ο ίδιος θα περιγράψει πώς είναι να παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια περίοδο που οι κινηματογραφικές παραγωγές και προβολές έχουν αλλάξει δραματικά, ενώ αμφότεροι απαντούν στο ερώτημα ποιά μαθήματα μας δίνει το κινηματογραφικό παρελθόν και ποιά από αυτά είναι πολύτιμα για τους νέους σκηνοθέτες. Για να εγγραφείτε δωρεάν στο webinar κάντε κλικ εδώ.

Συντονιστείτε στα δύο webinars των Ελβετών σκηνοθετών Λιονέλ Μπαγέ και Ζαν-Στεφάν Μπρον - εικόνα 1
«Σαν Κλέφτες»

Έπειτα, στις 1/2 (7 μ.μ.), ο ντοκιμαντερίστας Ζαν-Στεφάν Μπρον, μαζί με τον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν («Μέχρι τη Θάλασσα») και την πρόεδρο της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, συνομιλούν γύρω από την πολιτική ταινία και τις μορφές που μπορεί να πάρει μια ταινία τεκμηρίωσης. Το σινεμά του Μπρον διαθέτει χαρακτηριστικό πολιτικό στίγμα («Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στριτ», «Η Υπόθεση Μπλόχερ»), έτσι είναι κατάλληλος για να απαντήσει σε προβληματισμούς όπως πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός πολιτικού και κοινωνικού ντοκιμαντέρ σήμερα αλλά και, πόσο κομβικός είναι ο ρόλος του παρατηρητή που αναλαμβάνει ο κινηματογραφιστής. Για να εγγραφείτε δωρεάν στο webinar κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε αναλυτικά για όλες τις ταινίες του αφιερώματος εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.