Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εντείνονται οι προετοιμασίες της εαρινής διοργάνωσης που δρομολογείται για υβριδική διεξαγωγή σε δύο μέρη.

Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Λίγους μήνες πριν την 23η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, αλλά και τους αναλυτικούς τρόπους διεξαγωγής του σε δύο μέρη στις 4-14/3 και 24/6-4/7.

Η καινούρια ενότητα είναι αφιερωμένη στα podcast και στοχεύει στην ανάδειξη των τρόπων που «προκαλούν τα όρια της τέχνης, που μιλούν στον ρυθμό του σινεμά, με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Έτσι, μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης προστίθεται στους κινηματογραφικούς θεσμούς που καλωσορίζουν τα podcast ως μια δυναμική μορφή έκφρασης και μοντέρνων αφηγήσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων του τμήματος, το Μάρτιο πρόκειται να διεξαχθούν διαδικτυακά εργαστήρια που απευθύνονται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία και την εξειδίκευση για να ξεκινήσουν. Τα εργαστήρια συνοδεύονται από ένα ανοιχτό στο κοινό, επίσης online, masterclass αναφορικά με τα μυστικά των podcasts. Από τη διαδικασία δεν παραβλέπονται τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν μέσω ενός παιχνιδιού να πραγματοποιήσουν τις δικές τους ηχογραφήσεις.

Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Μόλις ολοκληρωθούν τα εργαστήρια, το φεστιβάλ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να καταθέσουν τα podcast τους στο θεσμό, τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα καλύτερα από αυτά θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι μέσω των ψηφιακών καναλιών του φεστιβάλ. Παράλληλα, η διοργάνωση θα δημιουργήσει δικά της podcast σχετικά με τις θεματικές, τις στιγμές και τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά του κυρίως καλοκαιρινού προγράμματος.

Δείτε παρακάτω το σχετικό teaser που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης:

Αναφορικά με τους τρόπους διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παραθέτουμε τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε η διοργάνωση:
- Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, οι ενέργειες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν την άνοιξη και θα επεκταθούν μέχρι το καλοκαίρι. Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 θα προβληθούν online οι ταινίες του φετινού αφιερώματος, το οποίο θα μας ταξιδέψει σε αυτά που μας έλειψαν. Σε δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για αυτό το αφιέρωμα. Θα προβληθούν, επίσης online, ταινίες για παιδιά και νέους.
- Εάν οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνο το διάστημα το επιτρέψουν, τότε, παράλληλα με τις online προβολές, θα γίνουν και προβολές και στο Ολύμπιον.
- Από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και προβολές, online ή στους γνωστούς μας χώρους, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ, με κάθε τρόπο.
- Ο βασικός κορμός του 23ου ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 σε θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τότε θα προβληθούν και τα τρία διαγωνιστικά μας τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online για χρήστες από όλη την Ελλάδα.
- Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 25/6 έως τις 3/7 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.
- Την ίδια περίοδο, μέρος του προγράμματος θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.