Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εντείνονται οι προετοιμασίες της εαρινής διοργάνωσης που δρομολογείται για υβριδική διεξαγωγή σε δύο μέρη.

Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Λίγους μήνες πριν την 23η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, αλλά και τους αναλυτικούς τρόπους διεξαγωγής του σε δύο μέρη στις 4-14/3 και 24/6-4/7.

Η καινούρια ενότητα είναι αφιερωμένη στα podcast και στοχεύει στην ανάδειξη των τρόπων που «προκαλούν τα όρια της τέχνης, που μιλούν στον ρυθμό του σινεμά, με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Έτσι, μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης προστίθεται στους κινηματογραφικούς θεσμούς που καλωσορίζουν τα podcast ως μια δυναμική μορφή έκφρασης και μοντέρνων αφηγήσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων του τμήματος, το Μάρτιο πρόκειται να διεξαχθούν διαδικτυακά εργαστήρια που απευθύνονται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία και την εξειδίκευση για να ξεκινήσουν. Τα εργαστήρια συνοδεύονται από ένα ανοιχτό στο κοινό, επίσης online, masterclass αναφορικά με τα μυστικά των podcasts. Από τη διαδικασία δεν παραβλέπονται τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν μέσω ενός παιχνιδιού να πραγματοποιήσουν τις δικές τους ηχογραφήσεις.

Νέο τμήμα και τρόποι διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Μόλις ολοκληρωθούν τα εργαστήρια, το φεστιβάλ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να καταθέσουν τα podcast τους στο θεσμό, τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα καλύτερα από αυτά θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι μέσω των ψηφιακών καναλιών του φεστιβάλ. Παράλληλα, η διοργάνωση θα δημιουργήσει δικά της podcast σχετικά με τις θεματικές, τις στιγμές και τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά του κυρίως καλοκαιρινού προγράμματος.

Δείτε παρακάτω το σχετικό teaser που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης:

Αναφορικά με τους τρόπους διεξαγωγής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παραθέτουμε τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε η διοργάνωση:
- Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, οι ενέργειες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν την άνοιξη και θα επεκταθούν μέχρι το καλοκαίρι. Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 θα προβληθούν online οι ταινίες του φετινού αφιερώματος, το οποίο θα μας ταξιδέψει σε αυτά που μας έλειψαν. Σε δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για αυτό το αφιέρωμα. Θα προβληθούν, επίσης online, ταινίες για παιδιά και νέους.
- Εάν οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνο το διάστημα το επιτρέψουν, τότε, παράλληλα με τις online προβολές, θα γίνουν και προβολές και στο Ολύμπιον.
- Από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και προβολές, online ή στους γνωστούς μας χώρους, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ, με κάθε τρόπο.
- Ο βασικός κορμός του 23ου ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 σε θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τότε θα προβληθούν και τα τρία διαγωνιστικά μας τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online για χρήστες από όλη την Ελλάδα.
- Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 25/6 έως τις 3/7 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.
- Την ίδια περίοδο, μέρος του προγράμματος θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ίλντικο Ενιέντι: "Το #MeToo με έκανε να δω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την αντρική πλευρά"

Η Ουγγαρέζα δημιουργός του "Η Ψυχή και το Σώμα" μιλάει για το δράμα εποχής "Η Ιστορία της Γυναίκας μου" με την Λεά Σεϊντού, την τελευταία ταινία της η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/12/2022

Ελληνικό box office: "Κάποια Μίλησε", αλλά κανείς δεν την άκουσε

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και η έλλειψη ελκυστικών τίτλων κρατάει τους θεατές μακριά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες το προηγούμενο τετραήμερο μέτρησαν λιγότερους από 50.000 θεατές.

"Mickey 17": Teaser για τη νέα ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο με τον Ρόμπερτ Πάτινσον

Ο σκηνοθέτης των "Παράσιτων" επιστρέφει με ένα φιλόδοξο sci-fi και έναν πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστή.

DocFest Χαλκίδας: Βραβείο καλύτερης ταινίας στους "Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο"

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, αλλά και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Ο Τζον Γουότερς διαλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2022 και μας "καίει"

Όπως το συνηθίζει ο αιρετικός σκηνοθέτης φτιάχνει μια λίστα γεμάτη από τολμηρά φιλμ που οι σινεφίλ πρέπει να προσέξουν.

Η εκλεκτική λίστα του Cahiers du Cinema με τα καλύτερα φιλμ του 2022

Το "οπαδικά" προσηλωμένο στο σινεφίλ σινεμά ιστορικό περιοδικό παρουσιάζει μία ακόμα αξιοπρόσεκτη επιλογή των πιο σημαντικών ταινιών της χρονιάς.

Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.