Σε περισσότερες από 20 παραγωγές έχει συνδράμει το Athens Film Office (βίντεο)

Το νεόκοπο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών παρουσιάζει υλικό των πρώτων ταινιών και διαφημιστικών που ολοκληρώθηκαν στην πρωτεύουσα με τη βοήθειά του.

Σε περισσότερες από 20 παραγωγές έχει συνδράμει το Athens Film Office (βίντεο)

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, φέτος εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office), το οποίο δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

Από το ξεκίνημά του το Athens Film Office έχει συνδράμει στα γυρίσματα περισσότερων από 20 διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η ισραηλινή σειρά παραγωγής Apple TV «Τεχεράνη», αλλά και η πρόσφατη παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια του Perrier. Για αυτήν συγκεκριμένα, επιστρατεύθηκαν 430 μέλη συνεργείου για τέσσερις μέρες του Αυγούστου στο κέντρο της πόλης (από την πλατεία Κοτζιά μέχρι τη Θεάτρου), σε μια παραγωγή που κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, τη σκηνοθεσία κρατά ο Κάρι Φουκουνάγκα, ο άνθρωπος πίσω από την επόμενη ταινία Τζέιμς Μποντ με τίτλο «No Time To Die».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, βασική φιλοδοξία του Athens Film Office είναι να μετατραπεί η Αθήνα σε μια «film friendly city», δηλαδή μια πόλη που καλωσορίζει όλων των ειδών τις παραγωγές, διευκολύνοντας τις διαδικασίες των γυρισμάτων και προσφέροντας παράλληλα τα κατάλληλα κίνητρα για να τις προσεγγίσει. Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Μέσω μιας εξορθολογισμένης τιμολογιακής πολιτικής ως προς το κόστος των γυρισμάτων, το Γραφείο προωθεί τη συμμετοχή της Αθήνας σε διεθνή Φεστιβάλ με στόχο τη δικτύωση στο εξωτερικό και συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) προκειμένου να εξασφαλίζει στα στελέχη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών υπηρεσίες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα».

Επιπλέον επισημαίνεται πως το Athens Film Office αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης του Δήμου Αθηναίων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του πολιτισμού-τουρισμού και του ψηφιακού μέλλοντος, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Μελλοντικά δρομολογείται η παρουσία τριών μεγάλων διεθνών παραγωγών, οι οποίες έχουν ήδη επιλέξει την Αθήνα για γυρίσματα, με τους συντελεστές να βρίσκονται σε επαφή με το Γραφείο. Σε σχόλιό του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τονίζει: «Η Αθήνα μπαίνει δυναμικά και οργανωμένα στο χώρο μίας βιομηχανίας που την έχουμε ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ. Και το κάνουμε με τη δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου που λέγεται Athens Film Office. Ένας μηχανισμός που ήδη έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής, εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο για την προβολή της πόλης αλλά και για την αγορά της, την οικονομική ζωή της. Και που, με στοχευμένα βήματα, μας ανοίγει μία διαφορετική πόρτα παγκοσμίως».

Το Athens Film Office συνεργάζεται με το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με στόχο τη συν-διοργάνωση εκδηλώσεων καθώς και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών διεθνών παραγωγών στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες μάλιστα, το Athens Film Office θα υπογράψει Μνημόνια συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, εγκαινιάζοντας δύο συνεργασίες στρατηγικής σημασίας.

Δείτε βίντεο με πλάνα των παραγωγών που έχουν γυριστεί στην Αθήνα:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.