Η Ελπίδα του Κόσμου

3

Τρυφερός, πολιτικά οξύς αλλά και μελοδραματικά απλοϊκός, ο Γκεντιγκιάν μένει πιστός σ’ ένα κοινωνικά στρατευμένο σινεμά που σε κερδίζει με την ανθρωπιά και τις συγκινητικές κινηματογραφικές λεπτομέρειές του.

Η Ελπίδα του Κόσμου

Sic transit gloria mundi. Για περισσότερους από πέντε αιώνες η φράση αυτή, που σημαίνει «Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου», συνόδευε την τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, θυμίζοντάς του πως τα μεγαλεία και τα πλούτη είναι για όλους περαστικά. Για τους ήρωες του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, πάντως, η πικρή αλήθεια του λατινικού ρητού ελάχιστα τους αγγίζει, καθώς ο δικός τους αγώνας δεν έχει να κάνει με πολυτέλειες και δόξες, αλλά με τα απολύτως απαραίτητα για την (αξιοπρεπή) καθημερινή διαβίωση. Αυτά που αναζητούν απελπισμένα η Σιλβί, υπάλληλος σε ένα κατάστημα ρούχων, και ο Νικολά, οδηγός Uber, οι οποίοι υποδέχονται χαρούμενοι τη γέννηση της κόρης τους Γκλόρια. Στο μαιευτήριο θα βρεθούν εξίσου ενθουσιασμένοι η μητέρα της Σιλβί και ο δεύτερος άντρας της, καθαρίστρια και οδηγός λεωφορείου αντίστοιχα, η κόρη τους με τον δικό της σύζυγο, ιδιοκτήτες ενός ενεχυροδανειστηρίου, ενώ στη Μασσαλία καταφθάνει και ο πατέρας της Σιλβί, άρτι αποφυλακισθείς, για να δει την εγγονή του.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα θα είναι για όλους σκληρή, με την παρουσία της Γκλόρια να αυξάνει τις ενδοοικογενειακές εντάσεις, φορτισμένες κι από μια σειρά επαγγελματικών πιέσεων. Εστιασμένος πάντα στο πώς αυτές ξεκινούν από το καπιταλιστικό κυνήγι του κέρδους και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις, ο σκηνοθέτης των «Χιονιών του Κιλιμάντζαρο» υπογράφει ακόμα ένα κοινωνικό δράμα που δικαιώνει πανηγυρικά το χαρακτηρισμό του ως ο «Γάλλος Κεν Λόουτς». Θυμίζοντας έντονα τόσο ως πλοκή όσο και ως δραματουργία ένα συνδυασμό των «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» και «Δυστυχώς Απουσιάζατε», η «Ελπίδα του Κόσμου» προσπαθεί να περιγράψει διαλεκτικά την αδυναμία των μελών της εργατικής και μικροαστικής τάξης να επικοινωνήσουν μεταξύ τους κοιτώντας λίγο μακρύτερα από τα άμεσα, εγωιστικά συμφέροντά τους.

Η Ελπίδα του Κόσμου - εικόνα 1

Το νόημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η κόντρα ταξιτζήδων και οδηγών Uber, η αυστηρότητα των αστυνομικών, των γιατρών και των (μικρο)αφεντικών δίνουν δραματική τροφή σε μια πολιτική μελέτη χαρακτήρων η οποία αποδεικνύεται οξεία μα απλοϊκή στο πρώτο της σκέλος (το πολιτικό), και ειλικρινά συγκινητική όταν η κάμερα πλησιάζει τα πρόσωπα και τα τετριμμένα μα πάντα ξεχωριστά αδιέξοδά τους.

Έτσι, ενώ από τη μια σεναριακή μεριά κάθε ήρωας φαντάζει δείγμα των διαφορετικών όψεων της σύγχρονης κοινωνικής, ηθικής και ψυχολογικής γαλλικής πραγματικότητας, από την άλλη οι φευγαλέες, τρυφερές ανθρώπινες στιγμές είναι ένας μικρός κινηματογραφικός θησαυρός. Όπως τα σιωπηλά βλέμματα της Αριάν Ασκαρίντ (βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας), η βραδινή συζήτησή της με τον άντρα της στη σκοτεινή κουζίνα του σπιτιού, το αφοπλιστικό «Δεν είχα τέτοια πρόθεση» της τραυματισμένης γιατρού και φυσικά τα χαϊκού του παππού Ντανιέλ, πραγματικού πρωταγωνιστή αυτής της χαμηλότονης ανθρώπινης τραγωδίας.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ελπίδα του Κόσμου

Gloria Mundi
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

Η Σιλβί και ο Νικολά είναι ένα νεαρό ζευγάρι που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα στη σύγχρονη Μασσαλία. Η γέννηση της κόρης τους Γκλόρια θα τους χαροποιήσει, αλλά θα επιδεινώσει τις οικογενειακές εντάσεις, την ώρα που ο παππούς της μικρής αποφυλακίζεται και έρχεται να τους επισκεφτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.