Ο μαγικός κόσμος του Φεντερίκο Φελίνι στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ένα ντοκιμαντέρ για τον αξεπέραστο μαέστρο της 7ης τέχνης έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ο μαγικός κόσμος του Φεντερίκο Φελίνι στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

«La Strada» (1954), «La Dolce Vita» (1960) και «8½» (1963) είναι μοναχά τρία από τα αριστουργήματα που φέρουν την υπογραφή του Φεντερίκο Φελίνι. Ο Ιταλός μαέστρο της 7ης τέχνης έχει αφήσει πίσω του αξεπέραστη κινηματογραφική κληρονομία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «Fellini of the Spirits» της Ανσέλμα Ντελ’ Όλιο, που προβάλλεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας (23/9-4/10).

Ο τίτλος της ταινίας εμπνέεται από το φιλμ «Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων» (1965) του Φελίνι, ενώ η σκηνοθέτιδα Ντελ’ Όλιο γνώρισε προσωπικά τον Ιταλό όταν δούλεψαν μαζί πάνω στους υπότιτλους του «Τζίντζερ και Φρεντ» (1986). Σύμφωνα με την ίδια το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με ανεξερεύνητες πτυχές της φελινικής φαντασίας, όπως τη σχέση της με τη θρησκεία, τον πνευματισμό, την αστρολογία και τον εσωτερισμό, πεδία που άρχισαν να ενδιαφέρουν τον Φελίνι αφού συναντήθηκε με τον γιουνγκιανό ψυχαναλυτή Έρνστ Μπέρνχαρντ.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι έτεροι σκηνοθέτες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ, όπως ο θρυλικός Γουίλιαμ Φρίντκιν («Ο Εξορκιστής»), ο σουρεαλιστής Τέρι Γκίλιαμ («Brazil») και ο οσκαρικός Νταμιέν Σαζέλ («La La Land»).

Εκτός όμως από τον Φελίνι, στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουμε την ευκαιρία να καταδυθούμε στο έργο ενός ακόμα σπουδαίου σκηνοθέτη. Ο λόγος για τον λυρικό Αντρέι Ταρκόφσκι και το ντοκιμαντέρ «Σινεμά σαν Προσευχή» (Αντρέι Α. Ταρκόφσκι). Μέσω από εξαιρετικά σπάνιες ηχογραφήσεις, αλλά και απαγγελίες ποιημάτων του πατέρα του σκηνοθέτη Αρσένι Ταρκόφσκι, η φιλμογραφία του Ρώσου εικονοκλάστη αποκτά μυσταγωγική διάσταση ενώ δίνεται η ευκαιρία στον ίδιο το δημιουργό να μιλήσει για τον τρόπο που αντιλαμβανόταν το σινεμά.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε πως στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται και το ντοκιμαντέρ «The Capote Tapes» (Εμπς Μπάρνοου), το οποίο φιλοδοξεί να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής του πολυσυζητημένου συγγραφέα Τρούμαν Καπότε («Εν ψυχρώ»).

Όσο για τις ίδιες τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες πρόσφατα αποκάλυψαν την εντυπωσιακή φετινή αφίσα, δρομολογούνται για διεξαγωγή σε χειμερινούς και θερινούς κινηματογράφους, ενώ προβλέπεται η μερική προβολή ταινιών διαδικτυακά. Σχετικά με τις συνθήκες των προβολών οι άνθρωποι του φεστιβάλ δηλώνουν τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας.

Η πραγματοποίηση της διοργάνωσης σε αίθουσες θα καταστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ένα από τα πρώτα και λίγα Φεστιβάλ στον κόσμο που θα υλοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά slot ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού τηρώντας τις αποστάσεις και να απολυμαίνονται οι αίθουσες πριν και μετά από κάθε προβολή. Για την ιδιαίτερη φετινή διοργάνωση, οι προβολές μας θα πραγματοποιηθούν και σε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες τις οποίες εντάσσουμε στον προγραμματισμό με μεγάλη χαρά, καθώς την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ (23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου) ο καιρός στην Αθήνα είναι ακόμη ήπιος και ζεστός.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει και φροντίζει για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον».

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.