Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας

Στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενούνται αξιοσημείωτες στιγμές του περσινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας

Μπαίνοντας στην τρίτη εβδομάδα του (16-21/7), το πρόγραμμα «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες που ξεχώρισαν στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ήδη, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση έχει φιλοξενήσει παραγωγές από το Λίβανο και μικρού μήκους ταινίες από την Ελλάδα και διεθνώς. Τώρα, επιλέγει πέντε στιγμές από τις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας και τις φέρνει στο σπίτι μας, με μια απλή επίσκεψη στο κανάλι του στο Youtube. Αναλυτικά στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εξής μικρού μήκους ταινίες:

Χειροπαλαιστής (Γιώργος Γούσης)

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 1

Προσωπογραφία του Παναγιώτη, τριαντάχρονου πρωταθλητή στο άθλημα της χειροπάλης (bras de fer) και ιδιοκτήτη καφενείου σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Με αφορμή έναν επικείμενο αγώνα στην Αθήνα και την προπόνησή του για αυτόν, η ταινία αποτυπώνει την διάσταση μεταξύ των ονείρων του και της πραγματικότητας της ζωής στην ελληνική επαρχία. Βραβείο Β΄ Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του δημιουργού κόμικ Γιώργου Γούση.

Όλες οι Φωτιές η Φωτιά (Ευθύμης Kosemund Σανίδης)

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 2

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης μάς μεταφέρει σε άγρια βουνά και στις σχέσεις που αναπτύσσονται σε ένα κυνήγι ζώων και ανθρώπων. Μπορεί η καρδιά ενός πουλιού να σταματήσει στον ουρανό χωρίς να διαπεράσουν σκάγια το σώμα του; Μια ταινία με υποψηφιότητες και βραβεύσεις στο 72ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, στο Internationale Kurzfilmtage Winterthur, καθώς και από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επίσης, με το το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά», ο Νίκος Γεωργάκης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Heatwave (Φωκίων Ξένος)

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 3

Η ταινία που απέσπασε Ειδική Μνεία της Επιτροπής στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας, είναι ένα δροσερό animation με επίσημες συμμετοχές και διακρίσεις σε 137 φεστιβάλ και θεσμούς. Ο Φωκίων Ξένος μας ταξιδεύει σε μια νησιωτική παραλία εν μέσω ενός ιδιότροπου πλήθους. Καθώς ο ήλιος καίει όλο και πιο πολύ, οι άνθρωποι χάνονται στα μικρά προσωπικά τους προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό κορίτσι κι ένα αγόρι τολμούν να δείξουν σε όλους πώς να περνούν καλά.

Hyped (Άλκης Παπασταθόπουλος)

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 4

Η Βέρα παλεύει να δείξει άνετη στο πρώτο της πάρτι με τη Λόλα. Μα όσο η νύχτα εξελίσσεται, η επαφή μεταξύ τους χάνεται και το μόνο που μοιάζει να τις συνδέει είναι οι αναμνήσεις τους από την αρχή της βραδιάς. Η Άρτεμις Τζώρτζογλου και η Άννα Παπαγεωργίου μοιράστηκαν το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με την ταινία του Άλκη Παπασταθόπουλου, που μας μαρτυρά τη γεύση της αγάπης όταν είσαι «hyped».

Ελληνικόν (Κωνσταντίνος Πρέπης)

Το «Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες» συνεχίζει με Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 5

Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού γίνεται καταφύγιο για τον άστεγο Σωτήρη, θύμα της οικονομικής κρίσης. Εκεί ζει τον τελευταίο καιρό, ανάμεσα σε φαντάσματα και αναμνήσεις μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής. Τι θα συμβεί όταν μια μέρα δει το αεροδρόμιο να κατακλύζεται από υποψήφιους επιβάτες, που φυσικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν (καθότι εγκαταλελειμμένο) και αναστατώνουν την καθημερινότητά του; Η ταινία του Κωνσταντίνου Πρέπη απέσπασε Ειδική Μνεία της Επιτροπής στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.