Οι Δώδεκα Ένορκοι

3,5

Δικαστικό δράμα-σταθμός για τα χολιγουντιανά δεδομένα, σκηνοθετημένο με κλειστοφοβική ένταση.

Οι Δώδεκα Ένορκοι

Δώδεκα ένορκοι είναι έτοιμοι να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας απ’ αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία. Με φιλελεύθερη για την εποχή σκέψη και ανθρωπιστικά πιστεύω, ο σεναριογράφος Ρέτζιναλντ Ρόουζ στήνει μια τεταμένη, επιθετική κοινωνική αλληγορία-καταγγελία, η οποία δεν αποφεύγει ούτε τους μελοδραματισμούς ούτε τις θεατρικού τύπου δραματικές ευκολίες. Διαθέτει όμως ένα σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών και κυρίως έναν μοντέρνο σκηνοθέτη, ο οποίος την απαγκιστρώνει από τον ακαδημαϊσμό, γεμίζοντάς τη με τραχύ ρεαλισμό και κλειστοφοβική ένταση. Πρόκειται για ένα δικαστικό δράμα-σταθμός για τα χολιγουντιανά δεδομένα, το οποίο απέσπασε τη βερολινέζικη Χρυσή Άρκτο και τρεις (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο) οσκαρικές υποψηφιότητες.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1957. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Δώδεκα Ένορκοι

12 Angry Men
3,5
  • Δραματική
  • 1957
  • Διάρκεια: 96 '
  • Σίντνεϊ Λιούμετ

Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας απ’ αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.