Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προστασία της ψηφιακής προβολής ταινιών

Έκκληση για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού διεκδικεί η ελληνική διοργάνωση την οποία συνδράμουν επίσης 17 διεθνείς θεσμοί.

Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προστασία της ψηφιακής προβολής ταινιών

Την ώρα που εξαιτίας της πανδημίας αυξάνονται τα διεθνή φεστιβάλ που αναγκάζονται να μεταφέρουν τις δράσεις τους online, όπως έκανε και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - ένα από τα πρώτα που ανταποκρίθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση, αναπόφευκτα ανέκυψαν νέα δεδομένα για την προστασία των ταινιών που προβάλλονται ψηφιακά.

Ένα από αυτά αφορά το γεωγραφικό περιορισμό των ψηφιακών προβολών, κάτι που όσοι παρακολουθήσαμε το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ την περασμένη άνοιξη θυμόμαστε καλά. Οι ταινίες είχαν αυστηρό όριο θέασης και ήταν αποκλειστικά προσβάσιμες από το κοινό της Ελλάδας. Την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού ως καθολικό κανόνα επιδιώκει τώρα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κινηματογραφικούς θεσμούς, με 17 διεθνείς διοργανώσεις να έχουν ήδη ανταποκριθεί. Το Φεστιβάλ θέτει ακόμα τον όρο να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν τις ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα, αλλά online.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τα εξής φεστιβάλ:
Amiens International Film festival
Cinemania Film Festival
Film Fest Gent
Fipadoc International Documentary Festival
Gijon IFF
International Film Festival Mannheim Heidelberg
Istanbul Film Festival
Jerusalem Film Festival
Luxembourg City Film Festival
New Horizons IFF
Noordelijk Film Festival
Sarajevo Film Festival
Seville European Film Festival
Stockholm Int Film Festival
Tallinn Black Nights Film Festival
Thessaloniki Film Festival
Torino Film Festival
Trieste Film Festival

Όσα φεστιβάλ επιθυμούν να συνυπογράψουν το κείμενο της πρωτοβουλίας μπορούν να το κάνουν κλικάροντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://form.jotform.com/201551821474047

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αγγελική Παπούλια μέλος σε κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε

Η διακεκριμένη ηθοποιός πρόκειται να συναποφασίσει τους νικητές του διαγωνιστικού τμήματος Encounters στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/02/2023

Ο σύγχρονος ιαπωνικός κινηματογράφος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα με τέσσερις ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνομιλεί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο για το σινεμά αποκλειστικά στο "α"

Προ-δημοσίευση ενός αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ και βιβλίου γύρω από μια μέχρι πρότινος άγνωστη συζήτηση ανάμεσα στους δύο σπουδαίους σκηνοθέτες.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η New Star απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βελισσάριος Κοσσυβάκης, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ελληνικό box office: Με οδηγό τον Μπρένταν Φρέιζερ

Η "Φάλαινα" συνεχίζει να συγκινεί, το σίκουελ του "Avatar" να εντυπωσιάζει και τα πρώτα σημάδια επιστροφής των θεατών στις αίθουσες να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.