Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προστασία της ψηφιακής προβολής ταινιών

Έκκληση για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού διεκδικεί η ελληνική διοργάνωση την οποία συνδράμουν επίσης 17 διεθνείς θεσμοί.

Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προστασία της ψηφιακής προβολής ταινιών

Την ώρα που εξαιτίας της πανδημίας αυξάνονται τα διεθνή φεστιβάλ που αναγκάζονται να μεταφέρουν τις δράσεις τους online, όπως έκανε και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - ένα από τα πρώτα που ανταποκρίθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση, αναπόφευκτα ανέκυψαν νέα δεδομένα για την προστασία των ταινιών που προβάλλονται ψηφιακά.

Ένα από αυτά αφορά το γεωγραφικό περιορισμό των ψηφιακών προβολών, κάτι που όσοι παρακολουθήσαμε το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ την περασμένη άνοιξη θυμόμαστε καλά. Οι ταινίες είχαν αυστηρό όριο θέασης και ήταν αποκλειστικά προσβάσιμες από το κοινό της Ελλάδας. Την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού ως καθολικό κανόνα επιδιώκει τώρα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κινηματογραφικούς θεσμούς, με 17 διεθνείς διοργανώσεις να έχουν ήδη ανταποκριθεί. Το Φεστιβάλ θέτει ακόμα τον όρο να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν τις ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα, αλλά online.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τα εξής φεστιβάλ:
Amiens International Film festival
Cinemania Film Festival
Film Fest Gent
Fipadoc International Documentary Festival
Gijon IFF
International Film Festival Mannheim Heidelberg
Istanbul Film Festival
Jerusalem Film Festival
Luxembourg City Film Festival
New Horizons IFF
Noordelijk Film Festival
Sarajevo Film Festival
Seville European Film Festival
Stockholm Int Film Festival
Tallinn Black Nights Film Festival
Thessaloniki Film Festival
Torino Film Festival
Trieste Film Festival

Όσα φεστιβάλ επιθυμούν να συνυπογράψουν το κείμενο της πρωτοβουλίας μπορούν να το κάνουν κλικάροντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://form.jotform.com/201551821474047

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.