Οδηγός Cinema

Μια ελληνική ταινία (μικρού μήκους) στο φεστιβάλ Κανών

Το «Motorway65» της Εύης Καλογηροπούλου επελέγη ανάμεσα στις 11 ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του κορυφαίου φεστιβάλ.

Μια ελληνική ταινία (μικρού μήκους) στο φεστιβάλ Κανών

Πριν έναν μόλις χρόνο το ελληνικό σινεμά απέσπασε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις του, καθώς η μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» επέστρεψε από την Κρουαζέτ στην Αθήνα αγκαλιά με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών. Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, η οποία ακυρώθηκε λόγω του κορωναΐού, αλλά ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμά της, μια ακόμα ελληνική συμμετοχή δίνει το «παρών». Πρόκειται για το 14λεπτο «Motorway65» της εγκατεστημένης στο Λονδίνο εικαστικής καλλιτέχνιδας Εύης Καλογηροπούλου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα έντεκα φιλμάκια απ’ όλο τον κόσμο (επιλεγμένα από σχεδόν 4.000 υποβολές!) που, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διαγωνιστούν μετά το καλοκαίρι για τον Χρυσό Φοίνικα.

Χρηματοδοτημένη από τον οργανισμό «Ελευσίνα 2021 – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και το ελληνικό γραφείο του βερολινέζικου «Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ», η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο αδελφών που ζουν στην βιομηχανική Ελευσίνα - σε μια περιοχή, όπου μια γέφυρα, η Motorway65, ενώνει τη γειτονιά τους με ένα άλλο κομμάτι της πόλης, όπου κατοικούν μετανάστες. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών, γνωστές ως «Ανω Μικρή Μόσχα» και «Κάτω Μικρή Μόσχα», βρίσκονται συνεχώς σε αναταραχή και σύγκρουση. Από τη μία, πληθυσμοί που κατάγονται από τον Πόντο, από την άλλη πρόσφυγες από Αλβανία, Πακιστάν και Αφρική. Οι εντάσεις εκδηλώνονται και στις αθλητικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών με τα δύο αδέλφια να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την αντιπαλότητα της συνοικίας τους. Η Σίμα είναι πολύ πιο ανοιχτή να αποδεχθεί την διαφορετικότητα από τον αδελφό της και προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την απέναντι πλευρά, όπως την κολλητή της, την Ξένια. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας και Ξένια Ντάνια.

Δείτε το τρέιλερ του «Motorway65»:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θα δούμε στη χώρα μας την "Τραγωδία του Μάκβεθ";

Η καινούρια ταινία του Τζόελ Κοέν με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον πάει κατευθείαν για Όσκαρ, αλλά δεν έχει (ακόμα;) κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/01/2022

Πράκτορες 355

Κατασκοπική περιπέτεια της σειράς, η οποία αναβαθμίζεται ως (κοσμοπολίτικη) παραγωγή λόγω του θηλυκού all-star cast της.

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.