Μια ελληνική ταινία (μικρού μήκους) στο φεστιβάλ Κανών

Το «Motorway65» της Εύης Καλογηροπούλου επελέγη ανάμεσα στις 11 ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του κορυφαίου φεστιβάλ.

Μια ελληνική ταινία (μικρού μήκους) στο φεστιβάλ Κανών

Πριν έναν μόλις χρόνο το ελληνικό σινεμά απέσπασε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις του, καθώς η μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» επέστρεψε από την Κρουαζέτ στην Αθήνα αγκαλιά με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών. Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, η οποία ακυρώθηκε λόγω του κορωναΐού, αλλά ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμά της, μια ακόμα ελληνική συμμετοχή δίνει το «παρών». Πρόκειται για το 14λεπτο «Motorway65» της εγκατεστημένης στο Λονδίνο εικαστικής καλλιτέχνιδας Εύης Καλογηροπούλου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα έντεκα φιλμάκια απ’ όλο τον κόσμο (επιλεγμένα από σχεδόν 4.000 υποβολές!) που, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διαγωνιστούν μετά το καλοκαίρι για τον Χρυσό Φοίνικα.

Χρηματοδοτημένη από τον οργανισμό «Ελευσίνα 2021 – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και το ελληνικό γραφείο του βερολινέζικου «Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ», η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο αδελφών που ζουν στην βιομηχανική Ελευσίνα - σε μια περιοχή, όπου μια γέφυρα, η Motorway65, ενώνει τη γειτονιά τους με ένα άλλο κομμάτι της πόλης, όπου κατοικούν μετανάστες. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών, γνωστές ως «Ανω Μικρή Μόσχα» και «Κάτω Μικρή Μόσχα», βρίσκονται συνεχώς σε αναταραχή και σύγκρουση. Από τη μία, πληθυσμοί που κατάγονται από τον Πόντο, από την άλλη πρόσφυγες από Αλβανία, Πακιστάν και Αφρική. Οι εντάσεις εκδηλώνονται και στις αθλητικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών με τα δύο αδέλφια να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την αντιπαλότητα της συνοικίας τους. Η Σίμα είναι πολύ πιο ανοιχτή να αποδεχθεί την διαφορετικότητα από τον αδελφό της και προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την απέναντι πλευρά, όπως την κολλητή της, την Ξένια. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας και Ξένια Ντάνια.

Δείτε το τρέιλερ του «Motorway65»:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.