Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Ο διάσημος δημιουργός μοιράζεται τις εντυπώσεις του για την ταινία που διεκδικεί την Ίριδα καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου βρίσκονται στην τελική ευθεία, για αυτό και εμείς ζητήσαμε από ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά να μας μιλήσουν για τα φιλμ που διεκδικούν την Ίριδα καλύτερης ταινίας, λίγο πριν την απονομή (14/4).

Ο γνωστός σε όλους συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης είδε την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για αυτήν.

Η ταινία αποτελεί βιογραφία της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, η οποία έγραψε λόγια που χιλιοτραγουδήθηκαν από αμέτρητα στόματα, όμως λίγοι γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όσο ζούσε. Αυτές ανασύρονται από τη μνήμη της όταν, στην ταινία, η Παπαγιαννοπούλου εμφανίζεται σε μια βραδιά που διοργανώνεται προς τιμήν της. Παρόντες όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί, εκείνης ο νους, όμως, τρέχει στο παρελθόν…

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή - εικόνα 1

Ο λόγος στον Σταμάτη Κραουνάκη:

«Νικηφόρα η ταινία "Ευτυχία" του Άγγελου Φραντζή ήρθε σεμνά να μοιράσει συναισθήματα και γοητεία. Να πάρει τους Έλληνες στην ζέστη αγκαλιά της και να τους αποθεώσει σηκώνοντας ψηλά, πολύ ψηλά μέχρι τον ουρανό, μια μεγάλη εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού που άφησε επάνω στα χαρτάκια με τους στίχους της το αποτύπωμα της ζωής και του θανάτου, αλλά και της ανάστασης του τόπου μας.

Μεγάλος λαϊκός κινηματογράφος. Απλότητα, μεγαλείο, μεγάλες ερμηνείες και μαζί ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η τέχνη, το θέατρο, το λαϊκό τραγούδι. Το παραμύθι των Ελλήνων ανεξίτηλο και συναρπαστικό. Σοφά ο λαός μας ανταποκρίθηκε με αυτήν την παμψηφεί παρουσία του στο δώρο αυτό της ελληνικής έβδομης τέχνης. Κομμάτια από τις ζωές ολονών μας. Καθημερινότητα και κυριακάτικα τραπέζια, πάθη και λάθη, αληθινή ζωή. Η γιορτή της ελληνικής ψυχής.

Από τον ξεριζωμό μέχρι τα σπίτια με τα μωσαϊκά, τις αυλές, τις κουζίνες, με ομφάλιο λώρο και κοινό παρονομαστή, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Έχω την αίσθηση όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μείνει και θα παλιώνει η ταινία αυτή αφήνοντας πάντα και για πάντα στις καρδιές των θεατών της, σαν ζεστό φιλί, ένα – ένα, τα γράμματα του τίτλου της: ευτυχία. Ευχαριστούμε Ευτυχία, μας έκανες ευτυχισμένους και περήφανους. Μας συγκίνησες. Σίγουρα και η "γριά" από τον ουρανό θα λέει στο συνάφι, με κάνανε ταινία ρε μάγκες, πολλά εισιτήρια κόψαμε. Στρώστε καμιά παρτίδα τώρα».

Θυμίζουμε πως η ταινία «Ευτυχία» διεκδικεί δεκατρείς Ίριδες στα 11α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων εκείνη της καλύτερης ταινίας. Τα βραβεία της Ακαδημίας θα απονεμηθούν μέσω live streaming στις 14/4.

Διαβάστε ακόμα τα σχόλια του Ατόμ Εγκογιάν για τον «Απόστρατο», του Ευθύμη Φιλίππου για τη «Winona», του Δημοσθένη Παπαμάρκου για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» και του Στέφανου Τσιτσόπουλου για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.