Αναβάλλεται το Φεστιβάλ των Κανών

Η σημαντικότερη κινηματογραφική διοργάνωση του κόσμου εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της τον Ιούνιο.

Αναβάλλεται το Φεστιβάλ των Κανών

Μετά τη σειρά απαγορεύσεων που επέβαλλε τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η ομαλή διεξαγωγή του 73ου Φεστιβάλ των Κανών που είχε προγραμματιστεί για τις 12-23/5 ήταν στον αέρα. Οι ιθύνοντες της διοργάνωσης κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί κανονικά, όμως οι εξελίξεις τους ξεπέρασαν μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έτσι αποφασίστηκε επίσημα η αναβολή του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών:

«Σε μια συγκυρία παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, οι σκέψεις μας βρίσκονται με τα θύματα του COVID-19 και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όλους όσους μάχονται κόντρα στην ασθένεια. Υπό αυτές τις συνθήκες το Φεστιβάλ των Κανών είναι αδύνατον να διεξαχθεί στις 12-23/5 όπως είχε προγραμματιστεί. Μόλις η εξέλιξη της κατάστασης στη Γαλλία και διεθνώς το επιτρέψει, τότε θα εξετάσουμε τις ρεαλιστικές πιθανότητες να γίνει το φεστιβάλ, πάντα σε συνεννόηση με τη γαλλική κυβέρνηση και το δημαρχείο των Κανών, καθώς επίσης το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ, τους επαγγελματίες του σινεμά και όλους τους συνεργάτες του θεσμού. Στο μεταξύ το Φεστιβάλ των Κανών εκφράζει την ηχηρή υποστήριξή του σε όλους όσους καλούν αποφασιστικά τους πάντες να σεβαστούν τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και σας καλούμε να δείξετε αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει όλος ο κόσμος».

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα διεξαχθεί το τμήμα της Αγοράς του φεστιβάλ, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί διαδικτυακά ώστε όλοι οι επαγγελματίες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους εξ αποστάσεως. Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα μεταφοράς του φεστιβάλ στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση αναβάλλεται, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με εξαίρεση τη διακοπή του εξαιτίας των γενικευμένων διαδηλώσεων του Μάη του '68.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/09/2022

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.