Ξεκινούν διαδικτυακά οι δράσεις της Αγοράς του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Παρά την αναβολή η διοργάνωση ενεργοποιεί τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αγοράς με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών.

Ξεκινούν διαδικτυακά οι δράσεις της Αγοράς του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Λίγες μέρες μετά την είδηση της αναβολής του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκίναγε σήμερα (5/3), οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ ανακοινώνουν την έναρξη των δράσεων της Αγοράς μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για το αναπτυξιακό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενεί εργασίες με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών ντοκιμαντέρ. Ακόμη, σημειώνεται η πρόθεση το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Μετά την αναβολή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ένα σημαντικό μέρος των δράσεων της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του φεστιβάλ με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe MEDIA. Πιο συγκεκριμένα, τρεις βασικοί πυλώνες της Αγοράς, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες με στόχο να ενισχυθούν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για:

1. Το Thessaloniki Pitching Forum, μια πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ. Συμμετέχουν 12 projects, ανάμεσά τους και 2 ελληνικά. Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία του φεστιβάλ που έχει στόχο να ενισχύσει κινηματογραφικά την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή με κέντρο την Ελλάδα. Φέτος, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum (2.000 ευρώ), Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum (2.000 ευρώ) για ελληνικό πρότζεκτ, Βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MFI Script2Film Workshop), που αντιστοιχεί σε μια υποτροφία για το Doc Lab αξίας 2.500 ευρώ καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2020 σε ένα από τα επιλεγμένα project, Βραβείο DAE - Documentary Association of Europe (Συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions) και Βραβείο Beldocs (Διαμονή και Διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs).

2. Τα Docs in Progress, το καθιερωμένο τμήμα του φεστιβάλ που παρουσιάζει 11 ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ανάμεσά τους και 3 ελληνικά, σε παραγωγούς, διανομείς, sales agents και εκπροσώπους φεστιβάλ, με στόχο να ολοκληρωθούν. Τα βραβεία του Docs in Progress: Η ελληνική εταιρία post-production Two Thirty Five προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production. Η MuSou προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει για δεύτερη χρονιά βραβείο που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Visions du Réel (Ελβετία), ο νικητής του πρώτου βραβείου εξασφαλίζει διαμονή και δωρεάν διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Ελβετίας τον Απρίλιο. Για πρώτη φορά, εγκαινιάζεται το Βραβείο για Υποτιτλισμό από την εταιρεία Νεανικό Πλάνο.

3. Την ψηφιοποιημένη βιντεοθήκη η οποία σε συνεργασία με το Cinando, δίνει την ευκαιρία στους παραγωγούς, sales agents, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να δουν και να αξιολογήσουν τα ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους χρηματοδοτικά και φεστιβαλικά προγράμματα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά του Φεστιβάλ, τους συντελεστές των projects, τα μέλη των κριτικών επιτροπών και τους χορηγούς των βραβείων, οι οποίοι ύστερα από την αναβολή του φεστιβάλ, δέχτηκαν να ολοκληρώσουν διαδικτυακά το έργο τους.

Πολύτιμη είναι η συμβολή των δέκα κορυφαίων επαγγελματιών του κινηματογράφου (εκπροσώπων τηλεοπτικών δικτύων και φεστιβάλ και sales agents) από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αψηφώντας τις δυσκολίες που θέτουν οι γεωγραφικές ζώνες, θα πραγματοποιήσουν online συμβουλευτικές συναντήσεις με τους δημιουργούς, πραγματοποιώντας μεγάλο μέρος των εργασιών της Αγοράς.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα βραβεία στο Pitching Forum και στα Docs in Progress. Καλή επιτυχία σε όλα τα σχέδια!

Σχετικά με την αναβολή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η πρόθεσή μας παραμένει να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο, είμαστε συντονισμένοι με όλες τις αρμόδιες Αρχές και εξετάζουμε κάθε πιθανή λύση».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ίλντικο Ενιέντι: "Το #MeToo με έκανε να δω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την αντρική πλευρά"

Η Ουγγαρέζα δημιουργός του "Η Ψυχή και το Σώμα" μιλάει για το δράμα εποχής "Η Ιστορία της Γυναίκας μου" με την Λεά Σεϊντού, την τελευταία ταινία της η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/12/2022

Ελληνικό box office: "Κάποια Μίλησε", αλλά κανείς δεν την άκουσε

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και η έλλειψη ελκυστικών τίτλων κρατάει τους θεατές μακριά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες το προηγούμενο τετραήμερο μέτρησαν λιγότερους από 50.000 θεατές.

"Mickey 17": Teaser για τη νέα ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο με τον Ρόμπερτ Πάτινσον

Ο σκηνοθέτης των "Παράσιτων" επιστρέφει με ένα φιλόδοξο sci-fi και έναν πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστή.

DocFest Χαλκίδας: Βραβείο καλύτερης ταινίας στους "Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο"

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, αλλά και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Ο Τζον Γουότερς διαλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2022 και μας "καίει"

Όπως το συνηθίζει ο αιρετικός σκηνοθέτης φτιάχνει μια λίστα γεμάτη από τολμηρά φιλμ που οι σινεφίλ πρέπει να προσέξουν.

Η εκλεκτική λίστα του Cahiers du Cinema με τα καλύτερα φιλμ του 2022

Το "οπαδικά" προσηλωμένο στο σινεφίλ σινεμά ιστορικό περιοδικό παρουσιάζει μία ακόμα αξιοπρόσεκτη επιλογή των πιο σημαντικών ταινιών της χρονιάς.

Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.