Απόστρατος

3

Βραβεία Κοινού και Νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μια απόλυτα ορθογραφημένη δραμεντί με τολμηρή, εύστοχη όσο κι ευρηματική προσέγγιση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Απόστρατος

Χαριτωμένο, αν και άνισο, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαχαρία Μαυροειδή «Ο Ξεναγός» (2011) διέθετε μια χαλαρή, ανάλαφρη γοητεία, η οποία στον διπλά βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη (Κοινού και Νεότητας) «Απόστρατο» έχει μετατραπεί σε αφηγηματική ωριμότητα που εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως και η πικάντικη περιπέτεια ενηλικίωσης του «ξεναγού αρχιτεκτόνων» Ιάσονα έχει μετατραπεί στην απρόσμενη αναμέτρηση του ανώριμου τριαντάρη Άρη με το οικογενειακό, εθνικά υπερήφανο παρελθόν του. Διότι ο Μαυροειδής επιμένει να εστιάζει σε αποπροσανατολισμένους ήρωες, που αναζητούν ταυτότητα σε μια αθηναϊκή πραγματικότητα γεμάτη εκπλήξεις.

Έτσι, άλλα σχέδια έχει ο εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο κι εργένης Γλυφαδιώτης Άρης Νικολόπουλος όταν μετακομίζει στο σπίτι του παππού του στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά κι εντελώς διαφορετικά εξελίσσεται η ζωή του στο αποστειρωμένο προάστιο των απόστρατων. Εκεί, ενώ θα προσπαθήσει να πιάσει την καλή με μια γερή παραγγελία, θα ξανασμίξει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Απόστρατος - εικόνα 1

Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα κινηματογραφικά ορθογραφημένο σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό σχόλιό του. Διότι όλα όσα περιτριγυρίζουν τον ήρωα (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) φέρνουν στο προσκήνιο μια αόρατη αντιπαράθεση που βιώνει, λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών, η Ελλάδα: τη σχέση της με το παρελθόν – ο Εμφύλιος, η Μεταπολίτευση, οι πασοκικές παχιές αγελάδες και η σύνδεσή τους με το χρεοκοπημένο παρόν.

Ο Άρης βιώνει αυτήν την κληρονομιά ως δέος και άχθος ταυτόχρονα, ενδύεται (σε μασκέ πάρτι!) τη στολή του παππού και μπαίνει στο πετσί του, για να φτάσει, μέσα από την αποκάλυψη ενός επώδυνου μυστικού, στην καλά κρυμμένη αλήθεια. Συγκινητική; Απομυθοποιητική; Απελευθερωτική; Όπως και να ’χει, αυτή θα προσγειωθεί στο σήμερα με τολμηρό και ειλικρινή τρόπο.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Απόστρατος

3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ζαχαρίας Μαυροειδής

Τριαντάρης εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο, ο εργένης Γλυφαδιώτης Άρης μετακομίζει στο σπίτι του παππού του Αριστείδη στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.