Η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας μέσα από άγνωστο οπτικό υλικό

Το «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση, 1821-1986» είναι το πρώτα από πέντε ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στο Μπενάκη, συνοδεία φωτογραφιών.

Η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας μέσα από άγνωστο οπτικό υλικό

Ένα νέο κύκλο παρουσιάσεων-εκθέσεων με πρωταγωνιστή τη σύγχρονη Αθήνα ξεκινά το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, περιλαμβάνοντας οπτικό υλικό που δεν έχει προβληθεί ξανά στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ για το οποίο είχε εκφραστεί πολύ θετικά ο Άγγελος Δεληβορριάς, για αυτό και αφιερώνεται στη μνήμη του: Πέντε ιστορικά ντοκιμαντέρ με καθημερινές προβολές καθώς και παράλληλες φωτογραφικές εκθέσεις πρόκειται να αναδείξουν το προφίλ της πρωτεύουσας ανά εποχή, από το 1821 έως σήμερα, αποκαλύπτοντας μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται.

Η αρχή γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου με το «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση, 1821-1986». Αντλώντας υλικό από αρχεία της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, η ταινία-ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού παρουσιάζει πώς από μια μικρή οθωμανική πόλη των αρχών του 19ου αιώνα η Αθήνα έγινε η νεοκλασσική πόλη στα τέλη του 19ου που φιλοξένησε με επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς της σύγχρονης εποχής. Περιλαμβάνονται αφηγήσεις, εικόνες, ήχοι και μουσική εποχής όπως και καταθέσεις από έγκριτους αναλυτές, όπως ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο αρχαιολόγος Τζιμ Ράιτ και η ιστορικός αρχιτεκτονικής Ελένη Μπαστέα.

Οι τίτλοι και το περιεχόμενο των επόμενων ενοτήτων, οι οποίες είχαν προταθεί από τον Άγγελο Δεληβορριά, είναι οι εξής: «H Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922», «Η Αθήνα των συγκρούσεων, 1922-1950», «Η Αθήνα μεγαλούπολη, 1950-1974» και «Η Αθήνα της Ευρώπης, 1974-2021». Κάθε μία θα αποτελείτε από καθημερινές προβολές των ντοκιμαντέρ και αντίστοιχη έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.