Η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας μέσα από άγνωστο οπτικό υλικό

Το «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση, 1821-1986» είναι το πρώτα από πέντε ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στο Μπενάκη, συνοδεία φωτογραφιών.

Η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας μέσα από άγνωστο οπτικό υλικό

Ένα νέο κύκλο παρουσιάσεων-εκθέσεων με πρωταγωνιστή τη σύγχρονη Αθήνα ξεκινά το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, περιλαμβάνοντας οπτικό υλικό που δεν έχει προβληθεί ξανά στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ για το οποίο είχε εκφραστεί πολύ θετικά ο Άγγελος Δεληβορριάς, για αυτό και αφιερώνεται στη μνήμη του: Πέντε ιστορικά ντοκιμαντέρ με καθημερινές προβολές καθώς και παράλληλες φωτογραφικές εκθέσεις πρόκειται να αναδείξουν το προφίλ της πρωτεύουσας ανά εποχή, από το 1821 έως σήμερα, αποκαλύπτοντας μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται.

Η αρχή γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου με το «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση, 1821-1986». Αντλώντας υλικό από αρχεία της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, η ταινία-ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού παρουσιάζει πώς από μια μικρή οθωμανική πόλη των αρχών του 19ου αιώνα η Αθήνα έγινε η νεοκλασσική πόλη στα τέλη του 19ου που φιλοξένησε με επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς της σύγχρονης εποχής. Περιλαμβάνονται αφηγήσεις, εικόνες, ήχοι και μουσική εποχής όπως και καταθέσεις από έγκριτους αναλυτές, όπως ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο αρχαιολόγος Τζιμ Ράιτ και η ιστορικός αρχιτεκτονικής Ελένη Μπαστέα.

Οι τίτλοι και το περιεχόμενο των επόμενων ενοτήτων, οι οποίες είχαν προταθεί από τον Άγγελο Δεληβορριά, είναι οι εξής: «H Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922», «Η Αθήνα των συγκρούσεων, 1922-1950», «Η Αθήνα μεγαλούπολη, 1950-1974» και «Η Αθήνα της Ευρώπης, 1974-2021». Κάθε μία θα αποτελείτε από καθημερινές προβολές των ντοκιμαντέρ και αντίστοιχη έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.

Bad Guy

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο έρωτας ως θυσία, η βία των ανθρώπινων ενστίκτων. Ο Κιμ Κι-ντουκ παραλλάσσει την προβληματική του με ακόμα ένα τολμηρό και μη ορθό πολιτικά δράμα.

Τα ντοκιμαντέρ που θα μας "ταρακουνήσουν" στο Gimme Shelter Film Festival

Το Gagarin μας συστήνει στη ζωή και το έργο τριών εμβληματικών μορφών της μουσικής σκηνής.

Οι 10 πιο ακραίες ταινίες των 28ων "Νυχτών Πρεμιέρας"

Αυτά είναι τα φιλμ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (28/9-9/10), που σερβίρουν ανελέητη ένταση και δεν συνιστώνται σε όσους έχουν ευαίσθητα στομάχια…

Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα 95α Όσκαρ

Το ρομαντικό road movie του Γιώργου Γούση επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.