Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc

Ανακαλύψτε τη μοναδική ιστορία ενός Κορεάτη σεφ και αμέσως μετά δοκιμάστε αξέχαστες ασιατικές γεύσεις σε μια ξεχωριστή προβολή.

Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc

Με φόρα ξεκινά τις προβολές του το CineDoc για το 2020, διοργανώνοντας ένα ξεχωριστό event που συνδυάζει έθνικ γαστρονομία και σινεμά. Όσοι βρεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη (15/1, 8 μ.μ.), θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την απίστευτη ιστορία ενός Κορεάτη σεφ, αλλά και να δοκιμάσουν πιάτα της ασιατικής χώρας αμέσως μετά την προβολή.

Την αφορμή για αυτήν τη... σινε-γαστρονομική εμπειρία δίνει το ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» (Χιε-Ριούνγκ Παρκ), το οποίο αταγράφει επί μία δεκαετία τη ζωή του διάσημου Νοτιοκορεάτη σεφ Jiho Im, ο οποίος διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλες τις καιρικές συνθήκες για να συλλέξει τα εκλεκτά υλικά των συνταγών του. Η μαγειρική κοσμοθεωρία του σεφ θέλει τη φύση στην καρδιά της τέχνη του, για αυτό και εξερευνά όλη τη κορεατική χερσόνησο για πρώτες ύλες. Για τον Im όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευτεί το ανθρώπινο σώμα.

Ακόμα, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη στιγμή που ο Im αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, όταν καλείται να σκαρφιστεί μέσα σε ένα 24ωρο 108 νέα πιάτα προς τιμήν της θετής του μητέρας. Ο αριθμός των πιάτων δεν είναι τυχαίος, μιας και θεωρείται σημαδιακός για τους βουδιστές.

Σε μια αντιστροφή τον ρόλων τους, ζητήσαμε από τον σεφ Im να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες του κορεάτικες ταινίες και από τον σκηνοθέτη Παρκ να διαλέξει τα τοπ πιάτα της χώρας του.

Ο σεφ αιτιολόγησε τις επιλογές του λέγοντας ότι προτιμά «τις ταινίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα τις εκάστοτε περιόδου, διότι νιώθω πως χρειάζομαι συχνά την ευκαιρία για ενδοσκόπηση». Οι ταινίες που διάλεξε είναι: «Roaring Currents» (Χαν-μιν Κιμ, 2014), «Masquerade» (Τσανγκ-μιν Τσου, 2012), «Assassination» (Ντονγκ-χουν Τσόι, 2015), «Ode to My Father» (Τζ.Κ. Γιουν, 2014) και «Along with the Gods: The Two Worlds» (Γιονγκ-χβα Κιμ, 2017).

Από την άλλη, ο Παρκ απέδειξε το εκλεπτυσμένο γούστο του... «Πιστεύω ότι η παλαίωση και η ζύμωση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κορεάτικου φαγητού. Για αυτό και συνήθως επιλέγω πιάτα με βάση το αλάτι, τη σάλτσα ή πατέ σόγιας, ακόμα και πατέ κόκκινης πιπεριάς». Συγκεκριμένα τα πιάτα που επέλεξε είναι:
Kimchi - το εθνικό πιάτο της Κορέας, που αποτελείται κυρίως από πικάντικο λάχανο
Ξιδάτα θαλασσινά
Doenjang-jjigae - βραστό χοιρινό με τόφου και λαχανικά
Bibimbap - μια μίξη ρυζιού, λαχανικών, μοσχαρίσιου κρέατος και τηγανητό αυγό
Yeonggwang-gulbi - ψητή τσιπούρα

Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc - εικόνα 1

Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει η food blogger Madame Ginger, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεάτικης κουζίνας, από τον σεφ της πρεσβείας Kang Ju An. Τέλος, δύο τυχεροί θεατές του CineDoc θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μαθήματα μαγειρικής από το Culinary Center & Cookery Club.

Μετά το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο «Περιπλανώμενος Σεφ» θα προβληθεί στους κινηματογράφους Δαναό (18-19/1, 4 μ.μ.) και Ααβόρα (26/1, 4 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.