Με φόρα ξεκινά τις προβολές του το CineDoc για το 2020, διοργανώνοντας ένα ξεχωριστό event που συνδυάζει έθνικ γαστρονομία και σινεμά. Όσοι βρεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη (15/1, 8 μ.μ.), θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την απίστευτη ιστορία ενός Κορεάτη σεφ, αλλά και να δοκιμάσουν πιάτα της ασιατικής χώρας αμέσως μετά την προβολή.
Την αφορμή για αυτήν τη... σινε-γαστρονομική εμπειρία δίνει το ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» (Χιε-Ριούνγκ Παρκ), το οποίο αταγράφει επί μία δεκαετία τη ζωή του διάσημου Νοτιοκορεάτη σεφ Jiho Im, ο οποίος διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλες τις καιρικές συνθήκες για να συλλέξει τα εκλεκτά υλικά των συνταγών του. Η μαγειρική κοσμοθεωρία του σεφ θέλει τη φύση στην καρδιά της τέχνη του, για αυτό και εξερευνά όλη τη κορεατική χερσόνησο για πρώτες ύλες. Για τον Im όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευτεί το ανθρώπινο σώμα.
Ακόμα, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη στιγμή που ο Im αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, όταν καλείται να σκαρφιστεί μέσα σε ένα 24ωρο 108 νέα πιάτα προς τιμήν της θετής του μητέρας. Ο αριθμός των πιάτων δεν είναι τυχαίος, μιας και θεωρείται σημαδιακός για τους βουδιστές.
Σε μια αντιστροφή τον ρόλων τους, ζητήσαμε από τον σεφ Im να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες του κορεάτικες ταινίες και από τον σκηνοθέτη Παρκ να διαλέξει τα τοπ πιάτα της χώρας του.
Ο σεφ αιτιολόγησε τις επιλογές του λέγοντας ότι προτιμά «τις ταινίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα τις εκάστοτε περιόδου, διότι νιώθω πως χρειάζομαι συχνά την ευκαιρία για ενδοσκόπηση». Οι ταινίες που διάλεξε είναι: «Roaring Currents» (Χαν-μιν Κιμ, 2014), «Masquerade» (Τσανγκ-μιν Τσου, 2012), «Assassination» (Ντονγκ-χουν Τσόι, 2015), «Ode to My Father» (Τζ.Κ. Γιουν, 2014) και «Along with the Gods: The Two Worlds» (Γιονγκ-χβα Κιμ, 2017).
Από την άλλη, ο Παρκ απέδειξε το εκλεπτυσμένο γούστο του... «Πιστεύω ότι η παλαίωση και η ζύμωση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κορεάτικου φαγητού. Για αυτό και συνήθως επιλέγω πιάτα με βάση το αλάτι, τη σάλτσα ή πατέ σόγιας, ακόμα και πατέ κόκκινης πιπεριάς». Συγκεκριμένα τα πιάτα που επέλεξε είναι:
Kimchi - το εθνικό πιάτο της Κορέας, που αποτελείται κυρίως από πικάντικο λάχανο
Ξιδάτα θαλασσινά
Doenjang-jjigae - βραστό χοιρινό με τόφου και λαχανικά
Bibimbap - μια μίξη ρυζιού, λαχανικών, μοσχαρίσιου κρέατος και τηγανητό αυγό
Yeonggwang-gulbi - ψητή τσιπούρα
Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει η food blogger Madame Ginger, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεάτικης κουζίνας, από τον σεφ της πρεσβείας Kang Ju An. Τέλος, δύο τυχεροί θεατές του CineDoc θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μαθήματα μαγειρικής από το Culinary Center & Cookery Club.
Μετά το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο «Περιπλανώμενος Σεφ» θα προβληθεί στους κινηματογράφους Δαναό (18-19/1, 4 μ.μ.) και Ααβόρα (26/1, 4 μ.μ.).