Έναρξη για το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Με πάνω από 50 ταινίες ξεκινά η γιορτή του ελληνικού σινεμά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Έναρξη για το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου η καρδιά του ελληνικού σινεμά χτυπά στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου σηκώνει αυλαία το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με ταινία έναρξης την κωμωδία «Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη, παρούσα στην έναρξη θα είναι επίσης η κόρη του σημαντικού σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια στην ταινία Μαργαρίτα Πανουσοπούλου.

Το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεπερνά τις 50 ταινίες, αριθμός – ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, το οποίο περιλαμβάνει νέες ελληνικές ταινίες που κυκλοφόρησαν φέτος. Ανάμεσά τους οι εξής: «Ακίνητο Ποτάμι» (Άγγελος Φραντζής), «Τα Δάκρυα του Βουνού» (Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και το νεονουάρ «The Waiter» (Στιβ Κρικρής). Ακόμα, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μικρού μήκους ταλαντούχων νέων δημιουργών όπως το βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα «Άβανος» (Παναγιώτης Χαραμής) και το ιδιαίτερο sci-fi «Third Kind» του Γιώργου Ζώη.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το φεστιβάλ παρουσιάζει διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον, δηλαδή ταινίες με ελληνικό θέμα ή Έλληνες συντελεστές. Πρόκειται για επτά μεγάλου και οκτώ μικρού μήκους ταινίες, ο οποίες συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστά διαγωνιστικά τμήματα. Μεταξύ τους βρίσκουμε τίτλους όπως τα «Nia on Vacation» (Κατ Παπαδημητρίου), «Η Μελωδία των Πουλιών» (Ναντίν Γκόμεζ), «Η Ιστορία του Γιάννη» (Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη) και «Calling» (Άρτεμις Αναστασιάδου). Παράλληλα ξεκινά επίσης για πρώτη φορά διαδικτυακό διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τα βραβεία προεδρεύει ο Νταν Γεωργακάς (συγγραφέας, θεωρητικός του κινηματογράφου), ενώ το βραβείο κοινού θα απονεμηθούν στις ελληνικές ταινίες του κυρίως προγράμματος ανά είδος (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους). Μεταξύ των διακρίσεων προστίθεται φέτος εκείνη του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, μετά από προτροπή του Νίκου Περάκη, ο οποίος πέρσι απέσπασε το βραβείο κοινού για το «Success Story».

Νίκος Περάκης

Συμπτωματικά, ο Νίκος Περάκης βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος που έστησε το φεστιβάλ προς τιμήν του, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι ταινίες «Λούφα και Παραλλαγή», «Βίος και Πολιτεία» και «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» παρουσία του σκηνοθέτη.

Τέλος, το φεστιβάλ παρουσιάζει μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του Μέγα Αλέξανδρου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σημαντικοί χαράκτες από την γκαλερί Xotaris θα εκθέσουν πίνακες χαρακτικής με θέμα τον στρατηλάτη. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Τετάρτη 23/10 με μια συναυλία αφιερωμένη στη γυναίκα, σε διεύθυνση του συνθέτη Γλαύκου Κοντεμενιώτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.