Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Η feelgood ταινία τεκμηρίωσης της Μαριάννας Οικονόμου διεκδικεί μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Από το φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα στο τμήμα «Culinary Cinema», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» διεκδικεί τώρα μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης, όπως διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση δύο μελών, αποτελούταν από τον πρόεδρο σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, τον αντιπρόεδρο και επίσης σκηνοθέτη Γιώργο Σταμπουλόπουλο και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου), Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτις), Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσικοσυνθέτις), Παναγιώτη Σασλίδη (παραγωγός) και Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου).

Η επιτροπή επέλεξε ομόφωνα το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου, καθώς διακρίθηκε «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού» όπως αναφέρει σχετικά το σκεπτικό της επιτροπής.

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ - εικόνα 1

Η ταινία τοποθετείται σε ένα χωριό της Καρδίτσας, όπου δυο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιολογικές ντομάτες. Συσκευάζοντάς τις πρωτότυπα, φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σ’ όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με την κριτική του «α» αποτελεί μια «ανθρωποκεντρική, συγκινητική όσο και διασκεδαστική κινηματογραφική “σύνδεση” του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την νεοελληνική πραγματικότητα».

Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» συνιστά μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και τολμηρή επιλογή, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη πως η Αμερικανική Ακαδημία σπανίως στην ιστορία της επιλέγει ξενόγλωσσες ταινίες τεκμηρίωσης στην τελική πεντάδα των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων. Τώρα, μοναδική εκκρεμότητα για να επικυρωθεί επίσημα η πρόταση είναι η υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού που αναμένεται να τεθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.