Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Η feelgood ταινία τεκμηρίωσης της Μαριάννας Οικονόμου διεκδικεί μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Από το φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα στο τμήμα «Culinary Cinema», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» διεκδικεί τώρα μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης, όπως διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση δύο μελών, αποτελούταν από τον πρόεδρο σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, τον αντιπρόεδρο και επίσης σκηνοθέτη Γιώργο Σταμπουλόπουλο και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου), Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτις), Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσικοσυνθέτις), Παναγιώτη Σασλίδη (παραγωγός) και Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου).

Η επιτροπή επέλεξε ομόφωνα το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου, καθώς διακρίθηκε «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού» όπως αναφέρει σχετικά το σκεπτικό της επιτροπής.

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ - εικόνα 1

Η ταινία τοποθετείται σε ένα χωριό της Καρδίτσας, όπου δυο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιολογικές ντομάτες. Συσκευάζοντάς τις πρωτότυπα, φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σ’ όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με την κριτική του «α» αποτελεί μια «ανθρωποκεντρική, συγκινητική όσο και διασκεδαστική κινηματογραφική “σύνδεση” του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την νεοελληνική πραγματικότητα».

Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» συνιστά μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και τολμηρή επιλογή, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη πως η Αμερικανική Ακαδημία σπανίως στην ιστορία της επιλέγει ξενόγλωσσες ταινίες τεκμηρίωσης στην τελική πεντάδα των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων. Τώρα, μοναδική εκκρεμότητα για να επικυρωθεί επίσημα η πρόταση είναι η υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού που αναμένεται να τεθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.