Η Έπαυλη με τα Μυστικά

2

Δεσμοί αίματος δοκιμάζονται σκληρά σε ένα ψυχόδραμα που λατρεύει τις συμπτώσεις, τους υψηλούς τόνους και την πολιτική καταγγελία, αγωνιζόμενο μάταια να βρει την ισορροπία τους.

Η Έπαυλη με τα Μυστικά

Κοινωνικά δράματα με ήρωες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια βίαιη, γεμάτη ένοχα μυστικά και πολιτικά ψέματα πραγματικότητα, οι ταινίες του Πάμπλο Τραπέρο («Λεονέρα», «Το Αρπακτικό», «Λευκός Ελέφαντας», «Η Φαμίλια») αντλούν υλικό απευθείας από την ταραγμένη αργεντίνικη καθημερινότητα. Σε αυτήν επιστρέφει ύστερα από χρόνια στο Παρίσι η Εουχένια, όταν μαθαίνει πως ο ηλικιωμένος πατέρας της έχει πάθει καρδιακή προσβολή και βρίσκεται σε κώμα. Ξανασυναντώντας την αδερφή και τη μητέρα της, το ένοχο παρελθόν της οικογένειάς της αρχίζει να βγαίνει, επιτέλους, στο φως, με τον Τραπέρο να μας αιφνιδιάζει, αρχικά ευχάριστα, καθώς αποκαλύπτει κάθε δεύτερη σεκάνς και μια κρυφή προδοσία της μιας αδερφής προς την άλλη.

Με την αυταρχική μητρική φιγούρα να ομολογεί και αυτή στο τέλος τα δικά της αμαρτήματα, οι πατροπαράδοτοι δεσμοί αίματος δοκιμάζονται σκληρά σε ένα ψυχόδραμα που λατρεύει τις συμπτώσεις, τους υψηλούς τόνους και την πολιτική καταγγελία, αγωνιζόμενο μάταια να βρει την ισορροπία τους. Καταφέρνει μόνο να αποσπάσει μερικές παθιασμένες ερμηνείες και να στήσει λίγες και αυτόνομες ευφάνταστες σκηνές (οι αδερφές και οι σέξι εφηβικές φαντασιώσεις τους), με τον φιλόδοξο Τραπέρο να προσπαθεί να κουβαλήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Η Έπαυλη με τα Μυστικά - εικόνα 1

Το ένα αφορά το ανθρώπινο δράμα τραυματισμένων χαρακτήρων, το οποίο κορυφώνεται σαν νατουραλιστικό θεατρικό, βασισμένο σε λεκτικές αντιπαραθέσεις και συναισθηματικές εξομολογήσεις, και το άλλο έχει να κάνει με το βρόμικο παρελθόν της χώρας, το οποίο ρίχνει βαριά σκιά πάνω από συμπεριφορές και υπολήψεις. Το πολυπόθητο πέρασμα από το προσωπικό στο συλλογικό, ωστόσο, δεν γίνεται ποτέ με κινηματογραφικά κομψό τρόπο, αλλά με σοβαροφάνεια κι εκβιαστική αισιοδοξία που αδικούν κάθε τολμηρή πρόθεση.

Αργεντινή. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Έπαυλη με τα Μυστικά

La Quietud
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 117 '
  • Πάμπλο Τραπέρο

Όταν ο πατέρας της πέφτει σε κώμα, η Εουχένια επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες, ύστερα από χρόνια στο Παρίσι. Ξανασυναντώντας την αδερφή και τη μητέρα της, το τραυματικό παρελθόν της οικογένειας βγαίνει, επιτέλους, στο φως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.