Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ

2

Η χαρισματική παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ και η σκηνοθετική οξυδέρκεια του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ προσπαθούν, με μικρή επιτυχία, να μετατρέψουν ένα new age μπεστ σέλερ-αμερικανιά σε χαριτωμένη κομεντί.

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ

Οι ταινίες του απρόβλεπτου Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Ένα Σχολείο Πολύ Ροκ», «Μεγαλώνοντας», «Πριν τα Μεσάνυχτα») είναι γεμάτες ανθρώπους που προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το περιβάλλον τους, φυσικό και ψυχολογικό, μέσα από μια διαδικασία – συνήθως καθυστερημένης – ενηλικίωσης. Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στην Μπερναντέτ Φοξ, διάσημη και πρωτοπόρα αρχιτεκτόνισσα στα νιάτα της, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί σε ένα παλιό αρχοντικό και μια ήρεμη οικογενειακή ζωή στο Σιάτλ.

Νευρωτική και αγοραφοβική, βιώνει μια βαριά κατάθλιψη από την έλλειψη δημιουργικότητας, προκαλώντας με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στους ανθρώπους γύρω της. Μόνον η 13χρονη κόρη της μοιάζει να την καταλαβαίνει, έτσι όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, εκείνη είναι πεπεισμένη πως η μητέρα της έχει φύγει μόνη της για τον Νότιο Πόλο. Δεν αργεί να πείσει γι’ αυτό τον εργασιομανή πατέρα της και μαζί ξεκινούν για να την εντοπίσουν.

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ - εικόνα 1

Η χαρισματική παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ και η σκηνοθετική οξυδέρκεια του Λινκλέιτερ προσπαθούν, με μικρή επιτυχία, να μετατρέψουν ένα new age μπεστ σέλερ-αμερικανιά σε χαριτωμένη κομεντί. Το χιουμοριστικό μυθιστόρημα της τηλεοπτικής παραγωγού («Arrested development») και σεναριογράφου («Mad about you») Μαρία Σεμπλ βρίθει από σπιρτόζες ιδέες (η αφήγηση προχωράει μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων, mails, memos…), αλλά δεν περιέχει ούτε έναν αυθεντικό, καθημερινό χαρακτήρα ή κάποιο πραγματικά ενδιαφέρον ανθρώπινο πρόβλημα.

Μέσα από όλες τις μοντερνιές και τις εξυπνάδες, λοιπόν, αυτό που φιλτράρεται τελικά δεν είναι παρά μια κομφορμιστική και συγκαταβατική άποψη για την «προσωπική ευτυχία» (πόσο αμερικανική ιδέα…), την οικογενειακή γαλήνη και τη σχέση καλλιτεχνικής έκφρασης και αληθινής ζωής.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Που Χάθηκες, Μπερναντέτ

Where'd You Go, Bernadette
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 130 '
  • Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Διάσημη αρχιτεκτόνισσα στα νιάτα της, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί, η νευρωτική και αγοραφοβική Μπερναντέτ Φοξ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική. Πεπεισμένη πως ξεκίνησε μόνη της για τον Νότιο Πόλο, η 13χρονη κόρη της είναι αποφασισμένη να την εντοπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.