Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

2,5

Η ιστορία του δαιμονικού κλόουν ολοκληρώνεται με ένα εξίσου τρομακτικό κι εύστοχα αλληγορικό δεύτερο μέρος, το οποίο όμως υποφέρει από το άρρυθμο, τεράστιο σε διάρκεια και παντελώς αυθαίρετο σεναριακά φινάλε του.

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

Προβλέποντας την τεράστια εισπρακτική επιτυχία του (700 εκατ. δολάρια παγκοσμίως) και θέλοντας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα του ογκωδέστατου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, το «Αυτό» σχεδιάστηκε εξαρχής ως ταινία χωρισμένη σε δύο κεφάλαια. Έτσι κι αλλιώς, η ιστορία του «Κλαμπ των Χαμένων» αφορά δύο χρονικές περιόδους, με εκείνη του 1989 να τελειώνει θριαμβευτικά όσο και τραυματικά για την παρέα των επτά εφήβων.

Το πέρασμά τους στην ενηλικίωση απαιτούσε την αντιμετώπιση όλων αυτών που τους τρομοκρατούσαν σε προσωπικό επίπεδο και καταπιέζουν όλη την επαρχιακή Αμερική, από το ρατσισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση μέχρι την υπερπροστασία, τη θρησκοληψία και τον κοινωνικό κομφορμισμό. Εικονοποιημένο ως δαιμονικός κλόουν, το «Αυτό» είναι ο υπαρξιακός φόβος τον οποίο καλείται να ξεπεράσει η νέα γενιά, με μια ηρωική υπέρβαση που απαιτεί το τίμημά της: την επώδυνη ανάμνηση και την ενοχική απώθησή της.

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2 - εικόνα 1

Έτσι, όταν ύστερα από 27 χρόνια ο Πένιγουαϊζ επανεμφανίζεται στο Ντέρι (η πρώτη σκηνή κάνει σαφείς τις ομοφοβικές διαθέσεις της κωμόπολης), ο Μάικ, το μόνο μέλος του κλαμπ που δεν έχει φύγει μακριά από τον γενέθλιο τόπο, καταλαβαίνει πως πρέπει να καλέσει πίσω τους έξι φίλους του. Όλοι, πλην ενός, τιμούν τον όρκο τους, αλλά δυσκολεύονται να θυμηθούν με λεπτομέρειες τα γεγονότα του παρελθόντος. Στην πορεία συνειδητοποιούν πως, αν δεν αντιμετωπίσουν ξανά τον Πένιγουαϊζ, θα καταλήξουν ο ένας μετά τον άλλον νεκροί, με τον Μάικ να ισχυρίζεται πως μπορούν να τον εξοντώσουν οριστικά μέσα από μια αρχαία ινδιάνικη τελετή.

Παίρνοντας το χρόνο του, το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στις σχέσεις των ψυχολογικά τραυματισμένων ηρώων με το παρελθόν, διανθίζοντας το (ευφάνταστα μονταρισμένο) χρονικό πηγαινέλα με σποραδικές, πάντα τρομακτικές εμφανίσεις του χαμογελαστού κλόουν. Ο Άντι Μουσιέτι έχει οπτικές ιδέες και διατηρεί το σκηνοθετικό νεύρο με το οποίο μας εντυπωσίασε στην πρώτη ταινία, φροντίζοντας να αναδείξει όλες τις θεματικές που απασχολούν τον Στίβεν Κινγκ, με τον συγγραφέα να κάνει μια σύντομη μα χαρακτηριστική εμφάνιση ως ιδιοκτήτης παλαιοπωλείου.

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2 - εικόνα 2

Κρατάει όμως σταθερά σε πρώτο πλάνο την αίσθηση του –συλλογικού και ατομικού– φόβου κι επιμένει στην πολύτιμη, ακόμη κι αν είναι οδυνηρή, διάσταση των αναμνήσεων (οι ινδιάνοι και οι γνώσεις τους δεν είναι παρά η ηχώ μιας προαιώνιας, σοφής Αμερικής που έχει πλέον εκφυλιστεί). Όμως, όπως και στο πρώτο κεφάλαιο, η πολυδιάστατη αλληγορία αποδεικνύεται κινηματογραφικά αποτελεσματικότερη από το καθαρά αφηγηματικό κομμάτι του φιλμ, το οποίο εδώ χάνει το τέμπο και την ευρηματικότητά του στην αδικαιολόγητα τεράστιας διάρκειας και σεναριακά αυθαίρετη κορύφωση ενός φινάλε που αγγίζει τα όρια της χοντροκοπιάς.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 169΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

It: Chapter 2
2,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 169 '
  • Άντι Μουσιέτι

Έχουν περάσει 27 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα του 1989 και ο Πένιγουαϊζ επιστρέφει στην κωμόπολη του Ντέρι. Προετοιμασμένος από καιρό, ο Μάικ καλεί το «Κλαμπ των Χαμένων» να τηρήσει τον όρκο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.