Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του

Το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων δίνει για άλλη μια χρονιά ραντεβού στη Σύρο, ανακοινώνοντας το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμά του.

Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του

Για τη δωδεκάτη χρονιά της επιστρέφει δυναμικά η διοργάνωση που κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς προορισμούς για τους φαν της τέχνης της εμψύχωσης. Από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου τα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα του Animasyros σε συνδυασμό με την οικολογική θεματική Animagreen, τα αφιερώματα στις τιμώμενες χώρες Σουηδία και Αζερμπαϊτζάν και ένα πλήθος εργαστηρίων και δράσεων θα γεμίσουν το νησί της Σύρου απ’ άκρη σ’ άκρη με animation.

Σχεδόν δύο βδομάδες έχουν μείνει για την έναρξη του φεστιβάλ και η διεθνής διοργάνωση ανακοίνωσε τις ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων παραγωγές που έχουν διαγράψει ήδη μια ενδιαφέρουσα φεστιβαλική πορεία και νέες φωνές που καταθέτουν το δικό τους, προσωπικό στίγμα.

Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του - εικόνα 1
«Zero Impunity»

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους φέτος αναμοχλεύει το πολύ σημαντικό ζήτημα των παιδικών δικαιωμάτων, με τις θεματικές των ταινιών να περιστρέφονται γύρω από το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου και την παιδική δουλεία. Τα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα κατά την περίοδο πολέμων και το παγκόσμιο κίνημα «Zero Impunity» θα σφίξουν το στομάχι των θεατών στο ομώνυμο, animated ντοκιμαντέρ των Νίκολας Μπλις, Στέφαν Χιούμπερ-Μπλις και Ντένις Λάμπερτ, ενώ η βραβευμένη με Goya για το καλύτερο animation, Πολωνο-ισπανική παραγωγή «Another Day of Life» των Ραούλ ντε λα Φουέντα και Ντάμιαν Νένοουχ ακολουθεί καρέ καρέ την αληθινή ιστορία του δημοσιογράφου Ρύσζαρντ Καπουτσίνσκι, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ανγκόλα.

Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του - εικόνα 2
«Away»

Παράλληλα, η ιστορία του Ικμπάλ, ενός μικρού παιδιού από το Πακιστάν που πουλήθηκε για 16 δολάρια σε έναν έμπορο χαλιών έρχεται στην οθόνη με τον τίτλο «Iqbal, as Tale of a Fearless Child» ενώ ξεχωρίζουμε και το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Ανεσί «Away» (Γκιντς Ζιμπαλόντις), μια ταινία που πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από έναν άνθρωπο.

Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του - εικόνα 3
«Selfies»

22 ταινίες διεκδικούν το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος μετρώντας τον παλμό της παγκόσμιας animation σκηνής. Μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουμε το «Violent Equations» που εμπνέεται από το έργο του διακεκριμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου (Αντώνης Ντούσιας), θα βυθιστούμε στον απατηλό κόσμο της αυτό-φωτογραφίας μέσα από το πολυβραβευμένο «Selfies» του Κλαούντιους Γκεντινέτα ενώ η «Πολιτική του ενός παιδιού» στην Κίνα μετουσιώνεται σε ένα ισχυρό οκτάλεπτο σχόλιο δια χειρός της Σίκι Σονγκ («Sister»).

Το Animasyros σηκώνει τα πανιά της 12ης διοργάνωσής του - εικόνα 4
«Good Intentions»

Οι νέες εκφράσεις της τέχνης της εμψύχωσης βρίσκουν χώρο ανάπτυξης στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, με τους Άννα Μάντζαρις και Φωκίωνα Ξένο να καταθέτουν ένα θρίλερ για την αναποφασιστικότητα και την παιχνιδιάρικη ιστορία ενός καύσωνα αντίστοιχα («Good Intentions» και «Heatwave»), ενώ στο τμήμα Τηλεοπτικών Σειρών & Κατά Παραγγελία ταινιών το «Ariel» της Κλεοπάτρας Κοραή υμνεί τα πνεύματα που συνοδεύουν τους χαμένους πρόσφυγες και το «The Ice Cream Man» της Κατερίνας Παντελά μας μεταφέρει για λίγο στην ειλικρινή, παιδική αθωότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.