Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας

Η κινηματογραφική Μόστρα ανακοίνωσε το εντυπωσιακό πρόγραμμά της, στο οποίο περιλαμβάνονται το πολιτικό θρίλερ «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» των Βαρουφάκη – Γαβρά και η τελευταία μεσαίου μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας

«Birdman», «Spotlight», «La La Land», «Ευνοούμενη», «Roma», «Ένα Αστέρι Γεννιέται»… Το φεστιβάλ Βενετίας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς μετοχές του, εξασφαλίζοντας πολύκροτες πρεμιέρες που κατόπιν σάρωσαν ακαδημαϊκά και συντεχνιακά βραβεία, φτάνοντας ως και την οσκαρική επικράτηση. Το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και η 76η διοργάνωση του ιταλικού σινε-event (28/8-7/9), το οποίο ανακοίνωσε το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει δυο ελληνικές συμμετοχές.

Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 1
«Ηλεκτρικός Κύκνος»

Το πολυαναμενόμενο πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», βασισμένο στο δια χειρός Γιάνη Βαρουφάκη ομώνυμο χρονικό της σκληρής(;) διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες την άνοιξη του 2015, θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού και σίγουρα θα προκαλέσει πλήθος συζητήσεων πραγματολογικού και πολιτικού περιεχομένου. Στην ελληνογαλλική συμπαραγωγή, η οποία είναι προγραμματισμένη για πανελλαδική πρεμιέρα στις 3/10, πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χωραφάς, Βαλέρια Γκολίνο, Ούλριχ Τουκούρ, Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης, με τους δυο τελευταίους να υποδύονται τον Γιάνη Βαρουφάκη και Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχα. Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή αφορά στον 40λεπτο «Ηλεκτρικό Κύκνο» της βραβευμένης Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ο οποίος θα προβληθεί, κι αυτός εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα των «Οριζόντων».

Το κυνήγι του Χρυσού Λέοντα

Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 2
«Αλήθεια»

Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 28 Αυγούστου με την προβολή της «Αλήθειας» του Χιροκάζου Κορεέντα, ενός γαλλόφωνου δράματος από τον μινιμαλιστή Γιαπωνέζο δημιουργό του «Κλέφτες Καταστημάτων», με τους Κατρίν Ντενέβ, Ζιλιέτ Μπινός και Ίθαν Χοκ, ενώ αγγλόφωνο θα είναι και το γυρισμένο στο Μαρόκο «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» του Κολομβιανού Σίρο Γκέρα («Στην Αγκαλιά του Φιδιού»), με τους Τζόνι Ντεπ και Ρόμπερτ Πάτινσον.

Σπουδαίοι auteur και διάσημοι σταρ είναι, ως γνωστόν, ο φεστιβαλικός συνδυασμός που σκοτώνει και η φετινή Μόστρα κάνει ό,τι μπορεί για να στρέψει τα φλας όλου του κόσμου στο Λίντο. Οι Μπρατ Πιτ και Γιόακιν Φίνιξ θα περάσουν από το κόκκινο χαλί για να παρουσιάσουν το sci-fi «Ad Astra» και την αντισυμβατική κόμικς περιπέτεια «Joker», αντίστοιχα, ενώ ο Ρομάν Πολάνσκι θα φέρει ως τα βενετσιάνικα κανάλια το «Κατηγορώ» του, το οποίο θα μας φρεσκάρει τη μνήμη πάνω στα γεγονότα της πολύκροτης υπόθεσης Ντρέιφους.

Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 3
«Ema»

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα τα οποία θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι βρίσκεται ο Σουηδός Ρόι Άντερσον (νικητής το 2014 με το «Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του») με τη σουρεαλιστική σάτιρά του «About Endlessness», ο χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν («Νερούδα») με το χορευτικό δράμα «Ema», ο πανταχού παρών Ολιβιέ Ασαγιάς με το αγγλόφωνο πολιτικό θρίλερ «Wasp Network» με την Πενέλοπε Κρουζ και ο ξεχασμένος Ατόμ Εγκογιάν με το δραματικό «Guest of Honor».

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι φετινές παραγωγές του Netflix, που φιλοδοξεί να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο του «Roma». Κι αν δεν κατάφερε λοιπόν να έχει έγκαιρα έτοιμο αυτή τη φορά το «Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε, θα ταξιδέψει ως τη Βενετία με τη δραμεντί χαρακτήρων «Marriage Story» του Νόα Μπάουμπακ (Σκάρλετ Γιόχανσον, Λόρα Ντερν και Άνταμ Ντράιβερ μπροστά από την κάμερα) και το βασισμένο στα αληθινά γεγονότα γύρω από το σκάνδαλο των Panama papers «The Laundromat», σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ και πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ, Γκάρι Όλντμαν και Αντόνιο Μπαντέρας.

Το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 4
«Marriage Story»

Εκτός συναγωνισμού για τα βραβεία, τα οποία θα απονείμει η Αργεντινή σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ, θα προβληθούν μια σειρά ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ανάμεσα τους το βιογραφικό «Seberg» του Μπένεντικτ Άντριους, με την Κρίστεν Στιούαρτ στο ρόλο της Αμερικανίδας σταρ Τζιν Σίμπεργκ («Με Κομμένη την Ανάσα»), και το ενδιαφέρον σαιξπηρικό στοίχημα του Ντέιβιντ Μισόντ («Το Χρίσμα») «The King».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.