Sex & Ψυχανάλυση

2

Ενδιαφέροντα παιχνίδια ταυτότητας χάνουν τη σπιρτάδα και το νόημά τους σε μια αναποφάσιστου ύφους και αναληθοφανούς πλοκής ιστορία εμμονής, η οποία προσπαθεί να πει τα πάντα με… γαλλικό τρόπο.

Sex & Ψυχανάλυση

Γαλλικό σινεμά και ψυχανάλυση πάνε παρέα (όχι μόνον) τον τελευταίο καιρό, καθώς την ίδια εβδομάδα που στις ελληνικές αίθουσες η Βιρζινί Εφιρά ξαπλώνει στο ντιβάνι την Αντέλ Εξαρχόπουλος, η Ζιλιέτ Μπινός προσπαθεί να βάλει τάξη στα ψυχολογικά της με τη βοήθεια της Νικόλ Γκαρσιά («Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι»). Γιατρός και ασθενής είναι ούτως ή άλλως ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό κινηματογραφικό δίδυμο όταν η σχέση τους επικεντρώνεται στην ψυχολογία, ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο ταυτίσεων, ανταγωνισμών, αντιστροφής ρόλων, μεταβιβάσεων, αποκρύψεων και παιχνιδιού ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι.

Ένα τέτοιο ακριβώς θέλει να στήσει και η Ζιστίν Τριέ (της υποψήφιας για πέντε Σεζάρ κομεντί «Victoria»), στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Σιμπίλ. Μια πρώην αλκοολική ψυχοθεραπεύτρια, μητέρα δυο μικρών παιδιών, η οποία αποφασίζει να εγκαταλείψει το επάγγελμά της για να αφοσιωθεί στη μεγάλη αγάπη της, τη λογοτεχνία. Όταν όμως η νεαρή Μαργκό, μια ανασφαλής ηθοποιός, ζητήσει τη βοήθειά της, αρχικά θα προσπαθήσει απρόθυμα να τη βοηθήσει. Θα παρασυρθεί όμως από τον παθιασμένο χαρακτήρα και τη θυελλώδη ζωή της, θα διαπιστώσει πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει ως ηρωίδα του καινούργιου της βιβλίου και θα εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή της, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για τις δύο γυναίκες.

Sex & Ψυχανάλυση - εικόνα 1

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Γούντι Άλεν, δυο σκηνοθέτες τους οποίους λατρεύουν οι Γάλλοι, καθοδηγούν την Τριέ σε ένα αρχικά ενδιαφέρον ψυχόδραμα, το οποίο προσπαθεί να περιγράψει με έντονο χιούμορ μια εξαιρετικά περίπλοκη σχέση. Αυτή δυο χαρακτήρων που ζουν τη ζωή «με διαμεσολάβηση», προσπαθώντας να μιμηθούν την αλήθεια της είτε μέσω της ηθοποιίας είτε μέσω της συγγραφής.

Τόσο η Σιμπίλ όσο και η Μαργκό εφευρίσκουν για τους εαυτούς τους ρόλους (βλέπουμε την πρώτη στις συνεδρίες της μ’ έναν έφηβο να παίζει Monopoly), γοητεύονται και παρασύρονται απ’ αυτούς, χάνοντας έτσι την πραγματική τους ταυτότητα. Αναζητώντας την, προσπαθούν να την προβάλουν η μία στην άλλη, αλλά η ζωή έχει τους δικούς τους νόμους κι όλο αυτό το παιχνίδι το σκληρό τίμημά του.

Sex & Ψυχανάλυση - εικόνα 2

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το σινεμά, με την Τριέ να παρασύρεται κι αυτή ανεξέλεγκτα από τη σαγήνη του ψυχολογικού λαβύρινθου που έχει κατασκευάσει. Φορτώνει το σενάριό της με υποπλοκές, για χάρη ενός έντονα υπονομευτικού χιούμορ σπρώχνει την αληθοφάνεια στα άκρα, επαναλαμβάνει μέχρι εξάντλησης την «ανταλλαγή» ρόλων και ενώ το δράμα της διογκώνεται με τον πιο πομπώδη και… γαλλικό τρόπο, μας κλείνει διαρκώς το μάτι για να μην πάρουμε τίποτα στα σοβαρά! Ούτε τις αναφορές στον Ροσελίνι («Στρόμπολι») ούτε τις παθιασμένες ερωτικές σκηνές ούτε τη σχέση ψυχανάλυσης και μάντισσας Σίβυλλας (Σιμπίλ)…

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Sex & Ψυχανάλυση

Sibyl
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ζιστίν Τριέ

Η Σιμπίλ είναι μια ψυχαναλύτρια η οποία αποφασίζει να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία, παθιάζεται όμως με την Μαργκό, μια νεαρή, ανασφαλή ηθοποιό σε κρίση, η οποία γίνεται η πηγή έμπνευσης του καινούριου της βιβλίου. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει, αλλά και να αντλήσει όσο πιο ενδιαφέρον «υλικό» μπορεί, εμπλέκεται στη θυελλώδη ζωή της με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.