Brightburn: Ζωντανή Κόλαση

1

Μια ενδιαφέρουσα σε ιδέες πειραγμένη βερσιόν του μύθου των υπερηρώων, με γενναιόδωρες ποσότητες gore, αλλά ανέμπνευστη εκτέλεση και παντελώς ανόητη εξέλιξη.

Brightburn: Ζωντανή Κόλαση

Η δεύτερη ταινία του Ντέιβιντ Γιαροβέσκι («The Hive») ξεκινά από μια ενδιαφέρουσα ιδέα στο χαρτί, η οποία όμως καταλήγει άτσαλα στη μεγάλη οθόνη, καθώς απαντά στο εξής ερώτημα: τι θα συνέβαινε εάν ένα παιδί έπεφτε από τον ουρανό, αποκτούσε υπερδυνάμεις, και τις χρησιμοποιούσε για να προκαλέσει όλεθρο;

Σε αυτήν την πειραγμένη βερσιόν της ιστορίας του Superman με αέρα «Προφητείας», στη θέση του Κλαρκ Κεντ έχουμε ένα 12χρονο αγόρι (Τζάκσον Α. Νταν), το οποίο μεγάλωσε υπό την προστασία δύο γονέων απεγνωσμένων να αποκτήσουν παιδί. Στο κατώφλι της εφηβείας, το αγόρι αρχίζει να βιώνει αλλαγές που παίρνουν τη μορφή σκοτεινών δυνάμεων, οι οποίες συνοδεύονται από μια δυσβάσταχτη υπαρξιακή κρίση. Όσο δεν παίρνει ικανοποιητικές απαντήσεις, αυξάνονται και τα δολοφονικά του ξεσπάσματα.

Είναι κρίμα που η παρουσία του σκηνοθέτη των «Φυλάκων του Γαλαξία» Τζέιμς Γκαν στη θέση του παραγωγού δεν εξαργυρώνεται σε κάτι πρωτότυπο ή έστω επιτυχημένο. Διότι μην ξεχνάμε πως ο Γκαν είναι λάτρης των εκκεντρικών ιδεών, έχοντας υπάρξει σεναριογράφος του «Tromeo & Juliet», της z-movie διασκευής του γνωστού σαιξπηρικού έργου για τη θρυλική Troma. Εν προκειμένω η ευκαιρία για κάτι αξιοσημείωτο χάνεται εξαρχής, αφού ο Γιαροβέσκι υποδαυλίζει τις όποιες προοπτικές της ταινίας παίρνοντας πλήθος αδικαιολόγητων αποφάσεων. Η πρώτη πράξη, για παράδειγμα, εκτυλίσσεται χωρίς ανάσα . Δεν εκμεταλλεύεται ο χρόνος για να στηθεί μια πειστική υποβλητική ατμόσφαιρα, ενώ δεν προσφέρεται ο χώρος για να αναπτυχθούν ικανοποιητικά οι χαρακτήρες ώστε να αποκτήσουν δραματουργικό ενδιαφέρον.

Brightburn: Ζωντανή Κόλαση - εικόνα 1

Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο το σκηνοθέτη είναι το σερβίρισμα γενναιόδωρων ποσοτήτων gore, με ανεξέλεγκτο ρυθμό και όχι πάντα πρωτοτυπία, εν είδει αποζημίωσης για την απολύτως μονοδιάστατη πλοκή της ταινίας. Έχει όμως αντίκτυπο η σωρεία των επί της οθόνης θανάτων; Φυσικά και όχι. Σε αυτό βοηθούν οι εντελώς ανόητες αντιδράσεις των ενηλίκων, πνεύμα που διαπνέει το σενάριο, οι οποίες προσφέρουν τα μέγιστα ώστε να χαθεί κάθε ίχνος ενδιαφέροντος για τη τύχη τους. Μοναδική θετική κίνηση, η επιλογή των δημιουργών να υποστηρίξουν τη μεταστροφή του αγοριού σε κάτι πραγματικά κακό, με χαρακτηριστικό το κατάμαυρα απαισιόδοξο αλλά αναίτια ανοιχτό φινάλε.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Brightburn: Ζωντανή Κόλαση

Brightburn
1
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ντέιβιντ Γιαροβέσκι

Ένα αγόρι από άλλο κόσμο αποκτά παντοδύναμες σκοτεινές ικανότητες και σκορπά τον τρόμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.