Αγάπη Είναι

3

Φρέσκο, συγκινητικό και συναισθηματικά ειλικρινές οικογενειακό πορτρέτο λεπτών κινηματογραφικών αποχρώσεων.

Αγάπη Είναι

Βραβευμένη με Σεζάρ μικρού μήκους, η Κλερ Μπερζέ έκανε το «μεγάλο» ντεμπούτο της με μια συν-σκηνοθεσία, υπογράφοντας με τους Σαμουέλ Τεΐς και Μαρί Αματσουκελί το «Party Girl». Μια πραγματική ιστορία που δοκίμαζε, μέσα από ένα αντισυμβατικό δράμα καθυστερημένης ενηλικίωσης, τα μικροαστικά όρια της οικογενειακής ευτυχίας και απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Κανών του 2014. Στο πρώτο βήμα της ως αυτόνομης σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου, η Μπερζέ αφηγείται (και μοντάρει η ίδια) το πώς ακόμη ένας ενήλικας, ο πατέρας δύο κοριτσιών Μαριό, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ξαφνικά ρότα.

Στο «Party Girl» η 60χρονη Ανζελίκ ένιωθε την (εσωτερική ή κοινωνική;) ανάγκη να νοικοκυρευτεί, εδώ ο Μαριό αισθάνεται σοκαρισμένος από την απόφαση της συζύγου του να χωρίσουν. Μέχρι εκείνη να τα βρει με τον εαυτό της και να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα, μεγαλώνει μόνος του τη 17χρονη Νικί και τη 14χρονη Φριντά, με την τελευταία να ρίχνει επάνω του όλο το φταίξιμο για την οικογενειακή αναστάτωση. Ανήμπορος να αντιμετωπίσει τα εφηβικά προβλήματά τους, εκείνος περιμένει τη γυναίκα του να γυρίσει πίσω, σε ένα φρέσκιας ματιάς οικογενειακό πορτρέτο λεπτών κινηματογραφικών αποχρώσεων.

Αγάπη Είναι - εικόνα 1

Η Μπερζέ κρατά τον Μαριό στο σεναριακό επίκεντρο, μοιράζει όμως το χρόνο της και στα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου, κατασκευάζοντας ένα ανθρώπινο παζλ από «κομμάτια» που κινούνται παράλληλα, αντιπαρατίθενται, αλλάζουν θέσεις και δυναμική. Ένας πατέρας που προσπαθεί να ξεπεράσει το χωρισμό, δύο κορίτσια τα οποία ενηλικιώνονται χωρίς σημείο αναφοράς και μια γυναίκα η οποία ψάχνει καινούργιο προσανατολισμό στη ζωή της συνθέτουν ένα συγκινητικό και συναισθηματικά ειλικρινές κινηματογραφικό αίνιγμα, που προσπαθεί να συμπληρώσει τη φράση «αγάπη είναι…».

Διακριτική, με μετρημένες δραματικές κορυφώσεις και τονισμό των σωστών εκφραστικών ημιτονίων, η Μπερζέ αφήνει τους χαρακτήρες να βρουν μόνοι τους την –μπορεί σωστή, μπορεί και λάθος– απάντηση, χαρίζοντας στον Μπουλί Λανέρ («Σώμα με Σώμα», «Ο Μεγάλος Γύρος») έναν καλογραμμένο, συγκινητικό ρόλο, τον οποίο μετατρέπει αθόρυβα σε μία από τις εντυπωσιακότερες ερμηνείες της χρονιάς.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Αγάπη Είναι

C'est ça l' Amour
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 98 '
  • Κλερ Μπερζέ

Σοκαρισμένος από την απόφαση της συζύγου του να χωρίσουν, ο Μαριό μεγαλώνει προσωρινά μόνος του τις δύο έφηβες κόρες του. Ανήμπορος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, νιώθει την έλλειψη της συζύγου του ολοένα και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.