Η Κλερ Ντενί μιλάει για το δικό της ταξίδι στ’ αστέρια

Η διάσημη Γαλλίδα σκηνοθέτης και ντίβα του καλλιτεχνικού κυκλώματος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κινηματογραφική «Μαύρη Τρύπα»: Το αγγλόφωνο sci-fi δράμα της με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον.

Η Κλερ Ντενί μιλάει για το δικό της ταξίδι στ’ αστέρια

Η διάσημη Γαλλίδα σκηνοθέτης και ντίβα του καλλιτεχνικού κυκλώματος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κινηματογραφική «Μαύρη Τρύπα»: Το αγγλόφωνο sci-fi δράμα της με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον.

Η Κλερ Ντενί μιλάει για το δικό της ταξίδι στ’ αστέρια - εικόνα 1

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας; Μοιάζει σαν να βάζετε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις στον εαυτό σας.
Ήθελα να κάνω αυτή την ταινία και δεν αναρωτήθηκα ποτέ σε τι είδος ανήκει. Γι’ αυτό και δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο φιλμ ή σκηνοθέτη στο νου μου όταν την προετοίμαζα. Τη σκεφτόμουν περισσότερο ως ταινία φυλακής και λιγότερο ως sci-fi περιπέτεια. Όπως και να ‘χει πάντως, δεν φοβήθηκα το είδος, αλλά το ότι για πρώτη φορά θα γύριζα σε στούντιο. Είχα όμως μικρό συνεργείο και συνεργαστήκαμε υπέροχα. Φόβος να προχωρήσω κινηματογραφικά δεν υπάρχει, παρά μόνο σε σχέση με τον εαυτό μου. Δηλαδή πως κάτι δεν θα υπολογίσω σωστά, κάτι θα μου ξεφύγει…

Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Δεν μπορώ… Είναι μεγάλη υπόθεση το να σε εμπιστεύονται, από τους συνεργάτες σου ως το κοινό, οπότε βασίζομαι σ’ αυτό και προσπαθώ να μην τους απογοητεύσω.

Η Κλερ Ντενί μιλάει για το δικό της ταξίδι στ’ αστέρια - εικόνα 2

Στη συγκεκριμένη ταινία υιοθετήσατε μια μη γραμμική αφήγηση. Γιατί επιλέξατε να διηγηθείτε την ιστορία του διαστημοπλοίου μέσα από φλας μπακ;
Όσες φορές έγραφα το σενάριο ξεκίναγα πάντα με τη σκηνή όπου το μωρό είναι μόνο του και ο Πάτινσον κάπου αλλού να επιδιορθώνει κάτι. Ένιωθα την ανάγκη να πιάσω την ιστορία από τη μέση και είχα αποφασίσει να τελειώσει το πρώτο μέρος του φιλμ με τη σκηνή που ξεφορτώνεται τα πτώματα στο διάστημα. Η «ευελιξία» του χρόνου είναι σημαντική σε τέτοιου είδους ταινίες. Ήθελα να εξερευνήσω τη σχέση μας μ’ αυτό, με την αίσθηση την οποία έχουμε για το χρόνο και η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που είχαμε πριν έναν αιώνα.
Η οικονομία και οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν τη ζωή μας ακόμα και στο επίπεδο τού πως αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου κι όσο κι αν η επιστήμη προσπαθεί να το αναλύσει, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το χρόνο με ένα βιωματικό τρόπο. Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον γίνονται συχνά σχετικές έννοιες και η τέχνη δεν προσπαθεί να εξηγήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά να αποτυπώσει αυτή ακριβώς την αίσθηση.

Η Κλερ Ντενί μιλάει για το δικό της ταξίδι στ’ αστέρια - εικόνα 3

Η επιλογή του Ρόμπερτ Πάτινσον είναι μια έκπληξη. Έχετε όμως δηλώσει fan του «Λυκόφωτος»…
Ναι, μ’ αρέσει και ιδίως οι ηθοποιοί του. Τον Ρόμπερτ, πάντως, δεν τον είχα σκεφτεί καθόλου, καθώς στο σενάριο ο πρωταγωνιστής είναι πιο ηλικιωμένος. Ένας σαραντακάτι, κουρασμένος, ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ας πούμε… Είχα στο νου μου κάποιες επιλογές, αλλά όταν ο Ρόμπερτ με συνάντησε και μου είπε πως θα έπαιζε οποιοδήποτε ρόλο σε ταινία μου, άρχισα να το σκέφτομαι. Συζητήσαμε πολύ για το θέμα της πατρότητας, έδειξε πρόθυμος να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, οπότε με έπεισε και τώρα πια δεν μπορώ να σκεφτώ πως κάποιος άλλος θα έπαιζε το ρόλο.

Και η Ζιλιέτ Μπινός;
Και αυτή δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Είχαμε συμφωνήσει με την Πατρίσια Αρκέτ, αλλά κάποιες αλλαγές σχεδίων και ημερομηνιών την ανάγκασαν να δεσμευτεί στην τηλεοπτική σειρά της. Ήταν η εποχή που τελειώσαμε το «Η Λιακάδα Μέσα μου» με την Ζιλιέτ και εκείνη μου είπε «έρχομαι εγώ». Ήταν για μένα μια ανακούφιση.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρη Τρύπα

High Life
2,5
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2018
  • Διάρκεια: 110 '
  • Κλερ Ντενί

Μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, μια ομάδα αστροναυτών που συμμετέχει σε ένα παράξενο επιστημονικό πείραμα κινείται με το διαστημόπλοιό της προς μια μαύρη τρύπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.