Ένα σάιτ αφιερωμένο στο ελληνικό weird wave σινεμά

Κριτικά κείμενα και αναλύσεις για το πολυσυζητημένο ρεύμα του εγχώριου σινεμά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ένα σάιτ αφιερωμένο στο ελληνικό weird wave σινεμά

Η επιτυχία του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, το 2009, πυροδότησε την άνθιση ενός νέου είδους ελληνικού σινεμά, που έμελλε να ταυτιστεί με τον όρο «weird wave». Έκτοτε, δεν ήταν λίγοι οι σκηνοθέτες που υπέγραψαν τολμηρές θεματικά ταινίες με ασυνήθιστη αφηγηματική προσέγγιση, οι οποίες συνδύαζαν την απεικόνιση έντονης ψυχολογικής και σωματικής βίας με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ. Ως ήρωές τους είχαν χαρακτήρες συναισθηματικά περίπλοκους, με δυστοκία στην έκφραση των βαθύτερων σκέψεών τους, με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε έναν συνεχή εσωτερικό διάλογο.

Με δεδομένη λοιπόν την ευρύτητα του κινηματογραφικού αυτού ρεύματος, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Μαρίνα Χασαποπούλου, στο πλαίσιο του μαθήματός της για το ελληνικό σινεμά, αφιερώνει ειδικό κομμάτι του για το «weird wave» και στήνει ένα σάιτ αποκλειστικά για αυτό.

Στην ιστοσελίδα του Weird Wave Archive, την οποία βρίσκετε εδώ https://weirdwavearchive.wordpress.com/, φιλοξενούνται κριτικά και ακαδημαϊκά κείμενα για τις σχετικές με το ρεύμα ταινίες, της κ. Χασαποπούλου αλλά και των φοιτητών του τμήματος. Συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε αναλύσεις πάνω σε ταινίες όπως ο «Κυνόδοντας» (Γιώργος Λάνθιμος), το «Interruption» (Γιώργος Ζώης), το «Attenberg» (Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη) και πολλές ακόμα. Οι αναλύσεις αυτές αφορούν τους τρόπους σκηνοθεσίας, τα μοτίβα που ακολοθούν οι χαρακτήρες των ταινιών και γενικότερα ό,τι χαρακτηρίζει το «weird wave».

Η κ. Χασαποπούλου μέσα από την επικοινωνία της με Έλληνες σκηνοθέτες φιλοδοξεί στη δημιουργία μίας σελίδας προσβάσιμης και κατανοητής από όλους. Στόχος της είναι το «Weird Wave Archive» να γίνει τόπος συνάντησης σινεφίλ και ακαδημαϊκών του σινεμά, στον οποίο θα μπορέσουν να γνωρίσουν εις βάθος τα πάντα το «weird wave». Σειρά σας λοιπόν, να κάνετε σε αυτήν κλικ!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.