Σε Πόλεμο

3

Στεφάν Μπριζέ και Βενσάν Λιντόν συνεργάζονται ξανά σε ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα, το οποίο υιοθετεί μια ρεπορταζιακή αισθητική και μια αλά Κεν Λόουτς μαχητική στάση, αποκαλύπτοντας στο (τολμηρό) φινάλε μια συγκινητική ανθρώπινη τραγωδία.

Σε Πόλεμο

Η απάνθρωπη καπιταλιστική πραγματικότητα, εκφρασμένη μέσα από το αμοραλιστικό κυνήγι του κέρδους, επανέρχεται ως κεντρική ιδέα των ταινιών του Στεφάν Μπριζέ, ενός δημιουργού που διαφοροποιεί κατά περίπτωση το σκηνοθετικό του στιλ, από τον νταρντενικό «Νόμο της Αγοράς» στο δραματικό ρεαλισμό εποχής της «Ζωής Μιας Γυναίκας», μένει όμως πιστός στην πολιτική προσέγγιση της καθημε­ρινότητας. Έτσι στο «Σε Πόλεμο» την πλησιάζει μέσα από μια στρατευμένη και την ίδια στιγμή αποστασιοποιημένη ματιά, ένα ενδιαφέρον όσο και απαιτητικό (για τον θεατή) κινηματογραφικό πείραμα.

Ρεπορταζιακές εικόνες αποτυπώνουν τα γεγονότα που συνοδεύουν την απόφαση της εταιρείας Περέν, πρόσφατα εξαγορασμένης από τους Γερμανούς, να κλείσει το εργοστάσιό της στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Παρά τις προ διετίας δεσμεύσεις των ιδιοκτητών, αυτοί αποφασίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων και να πετάξουν στο δρόμο 1.100 εργαζομένους.

Σε Πόλεμο - εικόνα 1

Ακολουθώντας τον Λοράν, έναν χωρισμένο 55άρη που περιμένει το πρώτο εγγόνι του και ηγείται των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργατών, η κάμερα του Μπριζέ καταγράφει συναντήσεις, διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και πορείες με έναν πυρετώδη, ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό, ο οποίος, συνδυασμένος με –μυθοπλαστικό– τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ρίχνει τον θεατή στην αρένα μιας ιλιγγιώδους εργασιακής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ταινία επιμένει στις λεπτομέρειες των ατελείωτων συζητήσεων και αρνείται κάθε ψυχολογισμό, ενώ αφήνει τα γυμνά και διεξοδικά καταγεγραμμένα γεγονότα να μιλήσουν.

Αργά και σταδιακά η ένταση ανεβαίνει, η (ηθική και κοινωνική) δέσμευση του Λοράν αυξάνεται και η αληθινή διάσταση του πολιτικού «παιχνιδιού», βασισμένου εξολοκλήρου στους... νόμους της αγοράς, αποκαλύπτεται στην πλήρη διάστασή του. Ο Μπριζέ αποδεικνύεται άξιος διαχειριστής της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Κεν Λόουτς, η οποία, πάντα επικεντρωμένη στον άνθρωπο, αποκαλύπτει στο (τολμηρό) φινάλε της ταινίας πως πίσω από κάθε πολιτικοκοινωνική αντιπαράθεση υπάρχει πάντα και τουλάχιστον μια συγκινητική προσωπική τραγωδία.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σε Πόλεμο

En Guerre / At War
3
  • Κοινωνική
  • 2018
  • Διάρκεια: 113 '
  • Στεφάν Μπριζέ

Όταν η ιδιοκτησία μιας πολυεθνικής επιχείρησης αποφασίζει, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, να κλείσει ένα εργοστάσιό της και να απολύσει 1.100 εργαζόμενους, ο Λοράν αναλαμβάνει την ηγεσία του αγώνα των εργατών για ανατροπή της απόφασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.