Μια «Ανοιχτή Οθόνη» για το ελληνικό σινεμά

Η «Ανοιχτή Τέχνη» διοργανώνει τριήμερο προβολών (8-10/2) με ελληνικές μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, τιμώντας παράλληλα τον Λάκη Παπαστάθη.

Μια «Ανοιχτή Οθόνη» για το ελληνικό σινεμά

Εκτός από τη διοργάνωση σεμιναρίων, ο πολιτιστικός οργανισμός «Ανοιχτή Τέχνη» καθιερώνει από φέτος την «Ανοιχτή Οθόνη», ένα μικρό «φεστιβάλ» ταινιών μικρών μήκους, ντοκιμαντέρ και αφιερωμάτων, που θα διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στους χώρους της (Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα). Σκοπός του να δώσει ένα επιπλέον βήμα σε νέους και παλιούς, πρωτοεμφανιζόμενους και καταξιωμένους δημιουργούς, ξεκινώντας την Παρασκευή 8/2, στις 18:00 (έως 21.00), με την προβολή των μικρού μήκους ταινιών «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση, «Heimlich» του Κωνσταντίνου Μπακούρη, «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη και «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη, τέσσερις διαφορετικού ύφους και στιλ απόψεις πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μετά την προβολή κάθε ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση του σκηνοθέτη με τον κριτικό Χρήστο Μήτση και το κοινό.

Το Σάββατο 9/2 είναι αφιερωμένο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, καθώς στις 18:00 θα προβληθούν τα φιλμ «Ο Τρίτος Τάκης» (πορτραίτο του ζωγράφου Γιώργου Ρόρη) της Κατερίνας Πατρώνη, «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα, «Αθήναι» και «Τι Ώρα Είναι» της Εύας Στεφανή. Μετά την προβολή κάθε ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση της σκηνοθέτιδας με το κοινό.

Τέλος, την Κυριακή 10/2 υπάρχει ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Λάκη Παπαστάθη, κινηματογραφιστή («Ο Καιρός των Ελλήνων», «Θεόφιλος») και συγγραφέα, συνδημιουργό της περίφημης τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο». Στο αφιέρωμα, θα προβληθούν τρεις εμβληματικές εκπομπές του: «Δράκος», για την ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Αλέξης Δαμιανός» και «Αλίκη Βουγιουκλάκη», ένα αποδομητικό πορτραίτο. Για το έργο του Παπαστάθη θα μιλήσει ο ντοκιμαντερίστας και σκηνοθέτης (διδάσκει ντοκιμαντέρ στην «Ανοιχτή Τέχνη») Γιώργος Σκεύας, ενώ ο τιμώμενος δημιουργός θα συνομιλήσει με το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μόνο μέσω του μέιλ info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.