«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της δεκαετίας του '80.

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή χθες (27/1) ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης, ένας από τους αξιότερους δημιουργούς της γενιάς του, που ξεχώρισε τη δεκαετία του '80. Γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε σινεμά και ζωγραφική στο Άμστερνταμ.

Με συνολικά 10 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες στο όνομά του, το ταλέντο του Καρυπίδη ξεχώρισε πρώτη φορά το 1979 με το μικρού μήκους φιλμ «Θεόφιλος, ο Ζωγράφος», το οποίο και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία «Επικίνδυνο Παιχνίδι» (1982), γνωστή και ως «Αναμέτρηση», που βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές τους Ζωή Λάσκαρη και Άρη Ρέτσο.

Η πρώτη σπουδαία στιγμή στη φιλμογραφία του ήρθε με την ταινία «Στην Σκιά του Φόβου» (1988) ένα υπαρξιακό θρίλερ που σάρωσε στα βραβεία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας εκείνα της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας (Γιώργος Κώνστας), σκηνικών (Αναστασία Αρσένη) και μουσικής (Δημήτρης Παπαδημητρίου). Για αυτήν ο Καρυπίδης τιμήθηκε και στο διεθνές φεστιβάλ Τεχεράνης το 1991 με το βραβείο καλύτερης ταινίας. Τελευταία του κινηματογραφική δουλειά ήταν η «Ουτοπία» (2004).

Παράλληλα ο Καρυπίδης γύρισε ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο, σχεδόν 100 για την ελληνική τηλεόραση, και υπέγραψε τα βιβλία «Πρωταθλητής Καταδύσεων» (1991), «Η Διάλεκτος του Σκορπιού» (1998) και «Ανατολικά της Ζανζιβάρης» (2011). Υπήρξε, τέλος, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών τη διετία 1988-1990.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.