Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

0,5

Άτσαλη, αφελής κι ερασιτεχνική προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, η οποία αγγίζει τα όρια της παρωδίας.

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

Όπως έχουμε δει σε όλες σχεδόν τις ταινίες πάνω στον διχασμό μιας χώρας, από την Κορέα ως την Ιρλανδία, στο τέλος αυτό που θα επικρατήσει θα είναι η συμφιλιωτική διάθεση: οι άνθρωποι πάνω από τα παιχνίδια της πολιτικής, της θρησκείας, της ιδεολογίας. Τα κυπριακά φιλμ δεν αποτελούν εξαίρεση κι ενδεικτικό είναι πως και η προηγούμενη ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου «Ακάμας» (2006) προσπαθούσε να ομονοήσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους μέσα από μια ερωτική ιστορία αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Αυτό το απλοϊκό εύρημα συμφιλίωσης επαναλαμβάνεται και στην «Ιστορία της Πράσινης Γραμμής», στην οποία ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης (με το όνομα… Κύπρος) που υπηρετεί στην Πράσινη Γραμμή ανακαλύπτει ότι ο Τούρκος του αντικρινού φυλακίου μένει στο σπίτι του. Και οι δυο πρόσφυγες εξ αιτίας του πολέμου, αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά». Αυτό που θα ανακαλύψουν δεν θα εκπλήξει κανέναν, αλλά θα πλήξει μέχρι θανάτου πολλούς, σε μια άτσαλη, αφελή και ερασιτεχνικά στημένη δραμεντί, η οποία αγγίζει και σε σημεία ξεπερνά τα όρια της παρωδίας.

Κύπρος, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής

0,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Πανίκκος Χρυσάνθου

Ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης που υπηρετεί στην Πράσινη Γραμμή ανακαλύπτει ότι ο Τούρκος του αντικρινού φυλακίου μένει στο σπίτι του. Και οι δύο πρόσφυγες, τους οποίους ο πόλεμος ανάγκασε να μετακινηθούν, αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.