Σάρωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Το υπέροχο πολωνικό φιλμ θριάμβευσε στην απονομή από την οποία δεν έλειπαν οι ελληνικές παρουσίες.

Σάρωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Χθες το βράδυ (15/12) στη Σεβίλλη, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε τις δάφνες της στις καλύτερες ταινίες της Γηραιάς Ηπείρου για 31η φορά στην ιστορία της.

Σάρωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Ψυχρός Πόλεμος»

Όπως περιμέναμε οι περισσότεροι, το λυρικό ασπρόμαυρο φιλμ «Ψυχρός Πόλεμος» του οσκαρικού Πάβελ Παβλικόφσκι θριάμβευσε στην απονομή, αποσπώντας συνολικά 5 βραβεία, εκ των οποίων εκείνα της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Σάρωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - εικόνα 2
«Dogman»

Ακολούθησε με 3 νίκες το υποβλητικό «Dogman» του Ιταλού auteur Ματέο Γκαρόνε, με την ταινία «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου» του συμπατριώτη του Λούκα Γκουαντανίνο να διακρίνεται σε δύο κατηγορίες.

Σάρωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - εικόνα 3
Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς

Από την απονομή δεν έλειψαν οι ελληνικές παρουσίες, καθώς όπως ήταν ήδη γνωστό, οι παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης της Heretic απέσπασαν το βραβείο Eurimages Co-Production Award – Prix Eurimages 2018. Οι δυο τους παρέλαβαν το αγαλματίδιο από τη γνωστή Ισπανίδα ηθοποιό Έμα Σουάρες («Julieta», «Η Κόρη της Απρίλ») , η οποία μάλιστα πρωταγωνιστεί στην συμπαραγωγής Heretic ταινία «Sumendia». Οι Καρναβάς και Κοντοβράκης στον ευχαριστήριο λόγο τους δήλωσαν:
«Είναι φανταστικό να στεκόμαστε σε αυτήν τη σκηνή ενώπιον σας. Έχετε γυρίσει ταινίες που μας έχουν εμπνεύσει και είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Μας κάνετε να νιώθουμε σημαντικοί και άξιοι. Έχει τη δική του σημασία ότι μοιραζόμαστε δύο άνθρωποι αυτό το βραβείο. Μας κάνει να θυμόμαστε πόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα είναι το να μοιράζεσαι. Έτσι ισορροπούν οι εγωισμοί μας και μπορούμε να τοποθετούμε τις σε προοπτική πολλές καταστάσεις. Για αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να το αφιερώσουμε σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, τα συνεργεία, τους χρηματοδότες, τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες, τις συναδέλφους μας στη Heretic και τις οικογένειές μας». Δείτε παρακάτω τη στιγμή της απονομής:

Είχε προηγηθεί η απονομή δια χειρός Βιμ Βέντερς του τιμητικού βραβείου για την προσφορά του στο σινεμά στον Κώστα Γαβρά, ο οποίος το παρέλαβε συγκινημένος μετά από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Στο μικρόφωνο είπε ότι:
«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ απόψε για να παραλάβω αυτό το καταπληκτικό βραβείο. Το αφιερώνω στη σύζυγό μου η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μου, παρά τις δυσκολίες που της έχω προκαλέσει. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Βιμ και την Ακαδημία. Πιστεύω πως δίνουν ένα παράδειγμα για το τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη. Μπορεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά βλέπουμε απόψε πως μπορούμε όλοι μαζί να συνυπάρξουμε. Άνθρωποι διαφορετικών χωρών, ευαισθησιών, κινηματογραφικών απόψεων, οι οποίοι αποδέχονται ο ένας τον άλλο. Αυτό πιστεύω πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε». Δείτε τη βράβευση και του Κώστα Γαβρά:

Δείτε τους νικητές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Ευρωπαϊκή ταινία: Ψυχρός Πόλεμος (Πάβελ Παβλικόφσκι)
Ευρωπαϊκή κωμωδία: Ο Θάνατος του Στάλιν (Αρμάντο Ιανούτσι)
Ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ: Bergman - A Year in a Life (Γιάνε Μάγκνουσον)
Ευρωπαίος σκηνοθέτης: Πάβελ Παβλικόφσκι
Ευρωπαία ηθοποιός: Τζοάνα Κούλιγκ («Ψυχρός Πόλεμος»)
Ευρωπαίος ηθοποιός: Μαρτσέλο Φόντε («Dogman»)
Ευρωπαϊκό σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι
Ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους: Another Day of Life (Ραούλ ντε λα Φουέντε & Ντάμιαν Νένοβ)
Ευρπαϊκή ανακάλυψη - Βραβείο FIPRESCI: Κορίτσι (Λούκας Ντοντ)
Βραβείο Carlo di Palma Καλύτερης Φωτογραφίας: Μάρτιν Ότερμπεκ («22 July»)
Ευρωπαίος μοντέρ: Γιάροσλαβ Καμίνσκι («Ψυχρός Πόλεμος»)
Ευρωπαίος μουσικός: Κρίστοφ Μ. Κάισερ & Γιούλιν Μας («3 Days in Quiberon»)
Ευρωπαίος παραγωγός: Αντρέι Πονκράτοφ («The Summer»)
Ευρωπαίος σχεδιαστής κουστουμιών: Μάσιμο Καντίνι Παρίνι («Dogman»)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.