Μαίρη Σέλλεϋ

2

Κουστουμαρισμένη βιογραφία, που διαθέτει ρυθμό και σφρίγος, δεν μπορεί όμως να αποκολληθεί από τη στερεότυπη, ακαδημαϊκή αφήγηση, τις απλοϊκές μελοδραματικές λύσεις και τις εύκολες φεμινιστικές κορόνες.

Μαίρη Σέλλεϋ

Εισβάλλοντας δυναμικά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα ως η πρώτη σκηνοθέτις από τη Σαουδική Αραβία, η Χάιφα Αλ-Μανσούρ ξεκίνησε την καριέρα της με μια ιστορία γυναικείας χειραφέτησης («Το Απαγορευμένο Ποδήλατο») και προχωρά με άλλη μία. Αγγλόφωνη αυτήν τη φορά, και μάλιστα βιογραφία εποχής, η οποία έχει ως ηρωίδα τη συγγραφέα του γοτθικού λογοτεχνικού αριστουργήματος «Φρανκενστάιν».

Η ταινία συναντά τη Μέρι Γουόλστονκραφτ-Γκόντγουιν στα δεκάξι της χρόνια, όταν ερωτεύεται τον παντρεμένο, ανερχόμενο τότε ποιητή Πέρσι Σέλεϊ κι έρχεται σε σύγκρουση με τον διανοούμενο και πολιτικά φιλελεύθερο πατέρα της. Θα εγκαταλείψει την Αγγλία και θα ζήσει μια προσωπική τραγωδία, ταλαιπωρούμενη διαρκώς από την παθιασμένη σχέση της με τον Σέλεϊ, την οποία η Αλ-Μανσούρ θεωρεί καταλύτη της πολλαπλής –συναισθηματικής, ιδεολογικής και λογοτεχνικής– ενηλικίωσής της.

Μαίρη Σέλλεϋ - εικόνα 1

Η πορεία αυτή μέχρι την (ανώνυμη) πρώτη έκδοση του «Φρανκενστάιν» περιγράφεται με ρυθμό και σφρίγος, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκολληθεί από τη στερεότυπη, ακαδημαϊκή αφήγηση ενός κουστουμαρισμένου δράματος. Η επιμονή στη φεμινιστική διάστασή του εμποδίζει μια βαθύτερη φιλοσοφική και πολιτική προσέγγιση της αξίας του εμβληματικού μυθιστορήματος, ενώ μια σειρά από απλοϊκές μελοδραματικές λύσεις υποβιβάζει τις αντιθέσεις μιας ιστορικής εποχής (ρομαντισμός - τεχνολογία, χριστιανική - φιλελεύθερη ηθική, θεϊκό - ανθρώπινο δίκαιο) σε φτηνές αντιπαραθέσεις ψυχολογικού τύπου.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαίρη Σέλλεϋ

Mary Shelley
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 120 '
  • Χάιφα Αλ-Μανσούρ

Η περιπετειώδης ερωτική σχέση της νεαρής Μέρι Γουόλστονκραφτ-Γκόντγουιν με τον διάσημο ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και η συγγραφή του γοτθικού λογοτεχνικού αριστουργήματος «Φρανκενστάιν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.