Suspiria

1,5

Πολιτική, κινηματογραφοφιλία, φρίκη, Ιστορία, φεμινισμός και μια απόλυτα μπερδεμένη (που θα ήθελε να είναι πολυεπίπεδη) παραβολή αλληλοακυρώνονται σε ένα αμετροεπές, ελάχιστα τρομακτικό ριμέικ ενός horror classic.

Suspiria

Θεωρούμενη το αριστούργημα του Ιταλού Ντάριο Αρτζέντο, η «Suspiria» παραμένει μέχρι σήμερα η διασημότερη ταινία giallo, ένα στιλιζαρισμένο θρίλερ μεταφυσικού τρόμου που εμπνέεται από τον Τόμας ντε Κουίνσι («Suspiria de profundis») και τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, και μέσα από ένα ντελίριο χρωμάτων κι αίματος μετατρέπεται σε ζωντανό κινηματογραφικό εφιάλτη.

Ο Ιταλός στιλίστας Λούκα Γκουαντανίνο («Είμαι ο Έρωτας», «Κάτω Από τον Ήλιο», «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου») επιστρέφει στο cult classic φιλμ πατώντας πάνω στις βασικές σεναριακές ιδέες των Ντάριο Αρτζέντο - Ντάρια Νικολόντι, επιφέρει όμως καθοριστικές αλλαγές στην πλοκή και τη «σηματοδότησή» του, μεταφέροντας την πλοκή από το Φράιμπουργκ στο φθινοπωρινό Βερολίνο του 1977. Έτος παραγωγής της πρωτότυπης ταινίας και περίοδος (ο Οκτώβριος) κατά την οποία εξελίχτηκε η διαβόητη αεροπειρατεία της PLO, πανταχού παρούσα στο σίκουελ, η οποία οδήγησε στην αυτοκτονία (;) του Αντρέας Μπάαντερ και άλλων δύο κορυφαίων στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός».

Suspiria - εικόνα 1

Κι ενώ η γερμανική μεγαλούπολη συνταράσσεται από δια­δηλώσεις, πορείες και βομβιστικές ενέργειες, η Σούζι Μπάνιον, μια νεαρή Αμερικανίδα που ανατράφηκε σε αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον, γίνεται δεκτή σε μια σχολή μοντέρνου χορού, από την οποία έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια άλλη οικότροφος, ύποπτη για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Τα ίχνη της αναζητεί ο ψυχοθεραπευτής της, ο οποίος αρχίζει να υποψιάζεται πως η σχολή είναι στην πραγματικότητα άντρο μαγισσών.

Ο Γκουαντανίνο δεν μιμείται τον Αρτζέντο σκηνοθετικά, ούτε όμως και σε επίπεδο συμβόλων και αναφορών. Σε αντίθεση με το εξπρεσιο­νιστικό, «επιθετικά» ονειρικό και αντιρεαλιστικό οπτικό στιλ του τελευταίου, υιοθετεί μια χειμερινή χρωματική παλέτα και περισσότερο χορευτικές παρά νευρικές κινήσεις της κάμερας. Είναι σαφώς λιγότερο τρομακτικός και, πριμοδοτώντας την ατμόσφαιρα αντί για το σοκ (η παλιά «Suspiria» νοιαζόταν και για τα δύο εξίσου), σέρνει την αργή πλοκή του μέχρι την παροξυσμική κορύφωση, η οποία –στα όρια του κακόγουστα γκροτέσκο– καταφθάνει απελπιστικά αργά.

Suspiria - εικόνα 2

Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της φιλόδοξης διασκευής όμως είναι ότι ξεκινώντας από τα παραμύθια, ως γιουνγκιανό συλλογικό ασυνείδητο, περνά σε αλληγορικές παραπομπές τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, φέρνει (άγαρμπα) σε πρώτο πλάνο την πολιτική, σχολιάζει τη φρίκη της Ιστορίας (από τους ναζί στην τρομοκρατία), παίζει με τις έννοιες του διχασμού (αρσενικό - θηλυκό, κυριαρχία - υποταγή, Ανατολικό - Δυτικό Βερολίνο), αναζητά τα όρια του ενστίκτου της μητρότητας και, μέσα σε όλα αυτά, πλημμυρίζει το κάδρο με ψυχαναλυτικά σύμβολα και κινηματογραφόφιλες αναφορές.

Το αποτέλεσμα είναι μια αμετροεπής κι εντελώς ανισόρροπη αλληγορία, από την οποία αγωνίζονται να διασωθούν η Τίλντα Σουίντον σε τριπλό ρόλο (μαντάμ Μπλαν, δρ Κλέμπερερ, Έλενα Μάρκος) και το υποβλητικό μουσικό σκορ του Τομ Γιορκ (Radiohead).

Ιταλία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 152΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Suspiria

1,5
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 152 '
  • Λούκα Γκουαντανίνο

Στο Βερολίνο του 1977 μια νεαρή Αμερικανίδα γίνεται δεκτή σε μια πρωτοποριακή σχολή χορού, από την οποία έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια άλλη οικότροφος, ύποπτη για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.