Ψυχρός Πόλεμος

3

Καλλιεπής και άκρως στιλιζαρισμένος, ο δημιουργός της «Ida» επαναλαμβάνει (θεματικά και σκηνοθετικά) με υπολογισμένη ακρίβεια τον εαυτό του και κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Ψυχρός Πόλεμος

Καλλιεπής και άκρως στιλιζαρισμένος, ο δημιουργός της «Ida» επαναλαμβάνει (θεματικά και σκηνοθετικά) με υπολογισμένη ακρίβεια τον εαυτό του και κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Ψυχρός Πόλεμος - εικόνα 1

Δανειζόμενος τα ονόματα των γονιών του (Βίκτορ και Ζούλα) και αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του θυελλώδους έρωτά τους, ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι επιχειρεί να αφηγηθεί ένα αξέχαστο, συγκινητικό love story με φόντο τη μεταπολεμική Ευρώπη. Η εκκίνησή του γίνεται σε μια πολωνική κωμόπολη του 1949, όπου ο Βίκτορ και η Ιρίνα, καλλιτεχνικοί επικεφαλής ενός χορωδιακού και χορευτικού συγκροτήματος, αναζητούν νέα ταλέντα. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει φολκλορικά και πατριωτικά τραγούδια, αλλά όταν η πανέμορφη και δυναμική Ζούλα ανεβαίνει στη σκηνή για να πει ένα απόσπασμα από ρωσικό μιούζικαλ, ο Βίκτορ συνειδητοποιεί πως μόλις ανακάλυψε μια σταρ, με την οποία γίνεται γρήγορα ζευγάρι.

Πιανίστας με λατρεία στην τζαζ, ο τελευταίος υποφέρει από τα στενά προπαγανδιστικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται διαρκώς κι έτσι, όταν το γκρουπ ταξιδεύει στο Ανατολικό Βερολίνο, αποφασίζει να αυτομολήσει στη Δύση. Ζητά από τη Ζούλα να τον ακολουθήσει, εκείνη όμως αποφασίζει τελικά να επιστρέψει στη Βαρσοβία. Είναι ο πρώτος από μια σειρά χωρισμών (κι επανενώσεων) που θα επακολουθήσουν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, σε μια ρομαντικά ασπρόμαυρη παραλλαγή του τριφοϊκού «ούτε με σένα ούτε χωρίς εσένα» από τη «Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας».

Ψυχρός Πόλεμος - εικόνα 2

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ύστερα από μια βραβευμένη σκηνοθετική καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία («Το Τελευταίο Καταφύγιο», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου»), ο Πάβελ Παβλικόφσκι γύρισε μόλις το 2013 την πρώτη του πολωνική ταινία. Συνδυάζοντας την ιστορία μιας γυναίκας και μιας χώρας μέσα από γεωμετρικά, ακίνητα και ασπρόμαυρα κάδρα ονειρικού ρεαλισμού, η «Ida» εντυπωσίασε με το μοντέρνο στιλιζάρισμά της και του χάρισε δίκαια το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» ακολουθεί πιστά την ίδια κινηματογραφική συνταγή, ραφινάροντας τη γεωμετρία και το βάθος πεδίου του πάντα ασπρόμαυρου κάδρου, φέρνοντας τη μελωδικότατη, πιασάρικη μουσική σε πρώτο πλάνο (από πολωνικά λαϊκά και γαλλικά ερωτικά τραγούδια μέχρι Γκλεν Γκουλντ και Γκέρσουιν), ανεβάζοντας τους πολιτικούς τόνους και γεμίζοντας με συναισθήματα πάθους, προδοσίας, λαγνείας, εγωισμού και λυτρωτικής παραφροσύνης την ερωτική ιστορία.

Ψυχρός Πόλεμος - εικόνα 3

Δεξιοτέχνης της αφήγησης, η οποία εδώ αφήνει συχνά πυκνά τον θεατή να γεμίσει τα χρονικά άλματα στα οποία επιδίδεται, ο Παβλικόφσκι γνωρίζει στην εντέλεια πόσο κοντά και ταυτόχρονα πόσο μακριά πρέπει να μείνει στη φόρμουλα της «Ida», την οποία εδώ σερβίρει πιο καλλωπισμένη και πιο «φιλική».

Με ένα εξίσου ζυγισμένο ανάμεσα στη ηδονική νοσταλγία και τη γλυκόπικρη επίγευση σενάριο και μια διπλής ανάγνωσης συναρπαστική κεντρική ιστορία (ο Ψυχρός Πόλεμος δύο ερωτευμένων αλλά και αυτός Ανατολής και Δύσης), τα οποία του χάρισαν το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών – και ίσως ακόμη ένα Όσκαρ;

Α/Μ. Πολωνία, Γαλλία, Μ. Βρετανία. 2018. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: STRADA FILMS/SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψυχρός Πόλεμος

Zimna Wojna / Cold War
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 84 '
  • Πάβελ Παβλικόφσκι

Στην επαρχιακή Πολωνία του 1949 ο μουσικοσυνθέτης Βίκτορ γνωρίζει τη νεαρή, δυναμική και φιλόδοξη τραγουδίστρια Ζούλα, την οποία ερωτεύεται. Στη σκιά του Ψυχρού Πολέμου και για τα επόμενα 15 χρόνια, η παθιασμένη σχέση τους θα τους οδηγήσει στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Σπλιτ και πίσω στην Πολωνία, σταθμούς ενός αιώνιου και αδύνατου έρωτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.