Αδελφικοί Εχθροί

3

Δυναμική αστυνομική περιπέτεια από τον σκηνοθέτη του «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ρεαλιστική και καλοσκηνοθετημένη, αν και η πλοκή της κρύβει λιγοστές εκπλήξεις.

Αδελφικοί Εχθροί

Δυναμική αστυνομική περιπέτεια από τον σκηνοθέτη του «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ρεαλιστική και καλοσκηνοθετημένη, αν και η πλοκή της κρύβει λιγοστές εκπλήξεις.

Αδελφικοί Εχθροί - εικόνα 1

Στο «Nos Retrouvailles» (2007) ένας αποξενωμένος από τον γιο του άντρας προσπαθεί να πείσει τον πρώτο να ανοίξουν μαζί ένα μπαρ. Στο «Μακριά Από τους Ανθρώπους» (2014) ο Γάλλος δάσκαλος ενός απομονωμένου χωριού της Αλγερίας του 1954 αναλαμβάνει να συνοδεύσει έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο μέχρι την κοντινή πόλη προκειμένου να δικαστεί.

Πρόκειται για τις πρώτες δύο ταινίες του Νταβίντ Ελοφέν, στις οποίες δύο άντρες με αντίθετα συμφέροντα ή επιθυμίες αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στους «Αδελφικούς Εχθρούς», στους οποίους οι αραβικής καταγωγής παιδικοί φίλοι Ντρις και Μανουέλ –μεγαλωμένοι στο ίδιο παρισινό προάστιο– έχουν πάρει πλέον αντίθετους δρόμους. Όταν όμως ένα deal διακίνησης ναρκωτικών πάει στραβά, ο αστυνομικός Ντρις ξέρει πως μόνον αν συνεργαστεί με τον κακοποιό Μανουέλ μπορεί να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να παραμείνουν ζωντανοί και οι δύο.

Αδελφικοί Εχθροί - εικόνα 2

Δίνοντας στον παρισινό περίγυρο (ο οποίος εγκλωβίζει και καθορίζει τους ήρωες) πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είχε κάνει και με την έρημο στο «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ο Ελοφέν υπογράφει μια δυναμική αστυνομική περιπέτεια με μνήμες από κλασικά γουέστερν. Τα θέματα της ταυτότητας (κυρίαρχη η αραβική καταγωγή), της ηθικής στάσης και της πίστης στους (εσωτερικούς) κώδικες τιμής τίθενται επιτακτικά μέσα από τη στεγνή από αφηγηματικό λίπος «μονομαχία» των δύο σύγχρονων αντιηρώων.

Οι διάλογοι είναι λιτοί, οι εικόνες σκοτεινές, ρεαλιστικές και ο ρυθμός σφιχτός, αν και η πλοκή κρύβει λιγοστές εκπλήξεις. Ο Ελοφέν ακολουθεί τη σεναριακή πεπατημένη, αλλά μας έχει μαζί του μέχρι το ύστατο πλάνο, στο οποίο η μοίρα έχει την τελευταία λέξη, όπως σε κάθε υπαρξιακό δράμα.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Αδελφικοί Εχθροί

Freres Ennemis / Close Enemies
3
  • Αστυνομική
  • 2018
  • Διάρκεια: 111 '
  • Νταβίντ Ελοφέν

Μεγαλωμένοι στο ίδιο παρισινό προάστιο, οι αραβικής καταγωγής Ντρις και Μανουέλ έχουν πάρει πλέον αντίθετους δρόμους. Όταν όμως ένα deal διακίνησης ναρκωτικών πάει στραβά, ο αστυνομικός Ντρις ξέρει πως μόνον αν συνεργαστεί με τον κακοποιό Μανουέλ μπορεί να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση και να μείνουν ζωντανοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.