3 μοναδικά αφιερώματα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δημιουργοί με σπάνιο κινηματογραφικό βλέμμα τιμούνται με εκτενή αφιερώματα από τη διοργάνωση.

3 μοναδικά αφιερώματα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία (1-11/11) και ανακοινώνει τρία αφιερώματα σε τολμηρούς δημιουργούς οι οποίοι διευρύνουν τα όρια της 7ης τέχνης. Ας δούμε λοιπόν τι θα παρακολουθήσουμε φέτος…

Χάιμε Ροσάλες - Κοιτώντας πίσω από κλειστές πόρτες

3 μοναδικά αφιερώματα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«Petra»

Ο 48χρονος σκηνοθέτης είναι ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του νέου ισπανικού σινεμά με σταθερή παρουσία στο φεστιβάλ των Καννών και το απόλυτα γεωμετρικό στήσιμο των κάδρων του ως σήμα κατατεθέν. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει και τις 6 ταινίες του: «Petra» (2018), «Όμορφη νιότη» (2014), «Dream and Silence» (2012) και «Bullet in the Head» (2008), «La Soledad» (2007) και «The Hours of the Day» (2003).

Η Νάνουκ Λέοπολντ και το κυνήγι της ευτυχίας

3 μοναδικά αφιερώματα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Η Ολλανδή δημιουργός φημίζεται για το σκηνοθετικό της στιλ με το οποίο προτιμά να θέτει ερωτήσεις στον θεατή ο οποίος καλείται έπειτα να απαντήσει. Όπως υποστηρίζει η ίδια: «Θέλω οι ταινίες μου να είναι περισσότερο για το τι πιστεύει και τι νιώθει αυτός που τις βλέπει, παρά για το τι λέει ή τι κάνει κάποιος στην οθόνη». Οι θεματικές που θίγει περιστρέφονται γύρω από τις σχέσεις, ερωτικές και οικογενειακές, ενώ δίνει απεριόριστη ελευθερία στους χαρακτήρες της. Στο φεστιβάλ θα δούμε τις ταινίες: «Cobain» (2017), «It’s All So Quiet» (2013), «Brownian Movement» (2010), «Wolfsbergen» (2007), «Guernsey» (2007) και «Iles Flottantes» (2001).

Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια – Μια φορά και έναν σκοτεινό καιρό

3 μοναδικά αφιερώματα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 3

Τις σκοτεινές, σουρεαλιστικές stop motion ταινίες των δύο Χιλιανών φέρνει το φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο σκηνοθέτες οι οποίοι με τα animation τους έχουν κάνει το γύρω του κόσμου σε σπουδαία φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί, τώρα έρχονται και στην Ελλάδα με τη νέα τους ταινία «The Wolf House» (2018). Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθειά τους, η οποία έρχεται μετά από μια σειρά μικρού μήκους οι οποίες τους έφεραν στο προσκήνιο. Στο αφιέρωμα προς τιμήν τους θα παρακολουθήσουμε 9 από αυτές. Συγκεκριμένα τις «Nocturno de Chile» (2008, σε συνσκηνοθεσία με τον Νάιλς Ατάλα), «The Witch and the Lover» (2012), «Father Mother, The Arc» (2011), «The Andes» (2012), «The Smaller Room» (2009, Κριστομπάλ Λεόν & Νίνα Βέρλε), «Lucia» (2007) και «Luis» (2008, σε συνσκηνοθεσία με τον Νάιλς Ατάλα). Τέλος, το φεστιβάλ μας ετοιμάζει μια έκπληξη, καθώς εξασφάλισε επίσης τη μικρού μήκους «Weathervane» (2010, Χοακίν Κοσίνια) την οποία ντύνει μουσικά ένα τραγούδι του ομώνυμου άλμπουμ του συγκροτήματος The Freelance Whales.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.