Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα)

Η αγαπημένη σινε-διοργάνωση συμβαδίζει με τις τάσεις κορυφαίων φεστιβάλ του εξωτερικού και παρουσιάζει ένα σινεφίλ, μεστό και άκρως δελεαστικό πρόγραμμα από το οποίο ξεχωρίσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε...

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα)

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο ανάβει τους προβολείς του από τις 19 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Άστορ, Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Odeon Όπερα 1 & 2, Ταινιοθήκη της Ελλάδος αλλά και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Παλλάς. Η αγαπημένη σινε-διοργάνωση συμβαδίζει με τις τάσεις κορυφαίων φεστιβάλ του εξωτερικού και παρουσιάζει ένα σινεφίλ, μεστό και άκρως δελεαστικό πρόγραμμα από το οποίο ξεχωρίσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε...

#1 Αυλαία με ένα εκθαμβωτικό ρομαντικό δράμα

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 1

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το μελαγχολικό «Ida» Πάβελ Παβλικόφσκι θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, όπου θα προβληθεί η νέα του ταινία «Ψυχρός Πόλεμος». Το γοητευτικά στιλιζαρισμένο ασπρόμαυρο δράμα, που απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών, αφορά το θυελλώδη έρωτα ενός ζευγαριού με φόντο τις πολιτικές ανακατατάξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Παράλληλα θα παρουσιαστεί πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Παβλικόφσκι, η οποία περιλαμβάνει τις επίσης βραβευμένες ταινίες «Τελευταίο Καταφύγιο» (2000) και «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» (2004), με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ.

##2 Η απελευθερωτική ποπ μιας αντισυμβατικής σταρ

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 2

Μικρές είναι οι πιθανότητες να μην έχετε χορέψει κάπου το ξεσηκωτικό «Paper planes», ένα από τα διασημότερα τραγούδια της M.I.A. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ταραχώδη ζωή της μουσικού, η οποία αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ «MATANGI / MAYA / M.I.A.» του Στίβεν Λόβριντζ­. Η ταινία, που συμμετέχει στο αντίστοιχο Διεθνές Διαγωνιστικό, καταγράφει την πορεία της, από τη διαφυγή της από την εμπόλεμη Σρι Λάνκα όπου γεννήθηκε μέχρι την εμφάνισή της στο Super Bowl, δίπλα στη Μαντόνα και τη Νίκι Μινάζ, σαν ένα θυελλώδες ταξίδι απέναντι σε όλους και όλα.

#3 Η ταινία που θα σας (απο)τελειώσει...

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 3

Ο Γκασπάρ Νοέ είναι σκηνοθέτης που δεν χρειάζεται ­ιδιαίτερες συστάσεις... Το enfant terrible του γαλλικού σινεμά σοκάρει τα τελευταία 20 χρόνια κοινό και κριτικούς με τις παραισθησιακές, τολμηρές και σεξουαλικά φορτισμένες ταινίες του – «Μη Αναστρέψιμος» (2002) και «Enter the Void» (2009). Το τελευταίο του κινηματογραφικό τριπ έχει τίτλο «Climax» και ακολουθεί τις συνέπειες ενός φαντασμαγορικού πάρτι μιας­ ομάδας χορού, η οποία εν αγνοία της καταναλώνει μεγάλες ­ποσότητες σανγκρίας με LSD. Η πρώτη που σέρνει το χορό είναι η ανερχόμενη σταρ Σοφία Μπουτέλα, ενώ το καστ συμπληρώνουν επαγγελματίες χορευτές.

#4 Indie αποκαλύψεις στο Διεθνές Διαγωνιστικό

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 4

Στο τμήμα-ραχοκοκαλιά των Νυχτών Πρεμιέρας, απ’ όπου προκύπτουν και τα βραβεία, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται μερικές από τις εκπλήξεις της σεζόν, όπως το περσινό «Καλπάζοντας με το Όνειρο» (Κλόε Ζάο). Φέτος ποντάρουμε στο «Thunder Road», τη νικήτρια ταινία του Μεγάλου Βραβείου της Επιτροπής στο Φεστιβάλ SXSW, που συγκεντρώνει τα ανερχόμενα ταλέντα του ανεξάρτητου σινεμά. Στην τρίτη του ταινία ο Τζιμ Κάμινγκς... σολάρει, καθώς υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, και πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός ψυχολογικά εύθραυστου αστυνομικού, ο οποίος επιχειρεί με κωμικοτραγικό τρόπο να αντιμετωπίσει το θάνατο της μητέρας του.

#5 Μεταμεσονύχτιες τρελαμένες προβολές

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 5

Ο μύθος λέει πως οι καλύτερες ιστορίες των Νυχτών Πρεμιέρας αναφέρονται στις late night προβολές του φεστιβάλ, όταν ο κόσμος συνωστίζεται για μια θέση στον εξώστη του Ιντεάλ... Εκεί θα προβληθεί φέτος το αιματοβαμμένο «Mandy» του Ιταλοκαναδού σκηνοθέτη Πάνος Κοσμάτος, ο οποίος είχε παραδώσει το προ οκταετίας ντελιριακό «Beyond the Black Rainbow». Στο νέο του φιλμ πρωταγωνιστεί ο Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος εκδικείται μια θρησκευτική σέχτα που δολοφόνησε τον έρωτα της ζωής του. Οι οπαδοί του horror δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν ακόμη το κλασικό «The Changeling» («Απόλυτος Τρόμος», 1980), το οποίο θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη Πίτερ Μέντακ.

#6 Γιώργος Πανουσόπουλος, η επιστροφή

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 6

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού σινεμά ρίχνει το βλέμμα του στη σύγχρονη Ελλάδα με την όγδοη ταινία του έπειτα από 14 χρόνια απουσίας. Η γυρισμένη στην Ικαρία κωμωδία «Σ’ Αυτήν την Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει» εμπνέεται από το τραγούδι «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου και καταγράφει την επαφή ενός Γάλλου ευρωβουλευτή και μιας οικονομολόγου με την ιδιόμορφη καθημερινότητα των κατοίκων ενός αχαρτογράφητου νησιού. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν και οι υπόλοιπες 7 ταινίες του Γιώργου Πανουσόπουλου, σε ένα χορταστικό αφιέρωμα προς τιμήν του.

#7 Αριστουργήματα του πολωνικού σινεμά

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 7

Το φεστιβάλ συστήνει στο κοινό του την πλούσια παρακαταθήκη του πολωνικού σινεμά, μιας από τις σπουδαιότερες κινηματογραφίες στην Ευρώπη, το οποίο για περίπου μια εικοσαετία παρέδωσε μια σειρά εξαιρετικών ταινιών. Στο σχετικό αφιέρωμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κλασικά έργα διάσημων σκηνοθετών, όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι («Μαχαίρι στο Νερό») και ο Αντρέι Βάιντα («Στάχτες και Διαμάντια»), αλλά και λιγότερο γνωστά, μοναδικής γραφής φιλμ όπως το νουάρ «Νυχτερινό Τρένο» (Γέρζι Καβαλέροβιτς) και το πυρετώδες «Το Σανατόριο της Κλεψύδρας» (Βόιτσεκ Χας).

#8 Χορός, πανκ και γκλίτερ

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 8

Η μόδα γέννησε τους πανκ ή οι Sex Pistols; Τις απαντήσεις δίνει το ντοκιμαντέρ «Γουέστγουντ: Πανκ, Είδωλο, Ακτιβίστρια» από το φεστιβαλικό τμήμα Icons, το οποίο συνθέτει το πορτρέτο της πολυσχιδούς σχεδιάστριας μόδας Βίβιεν Γουέστ­γουντ, η οποία καθόρισε το λουκ των ’70s με τις αντισυμβατικές στιλιστικές της προτάσεις σοκάροντας τους φιλήσυχους πολίτες της Αγγλίας. Για να χορτάσετε μουσικές ιστορίες, κατευθυνθείτε ακόμη στο αγαπημένο τμήμα Μουσική & Φιλμ και μάθετε πώς γεννήθηκε το industrial («Βιομηχανικό Ατύχημα: Η Ιστορία της Wax Trax! Records») και γιατί τα καλύτερα πάρτι γίνονται με acid house («Το Μάντσεστερ Χορεύει Ακόμη»).

#9 Ελληνικό σινεμά χωρίς «Οίκτο»

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 9

Έπειτα από μια αξιοπρόσεκτη διεθνή πορεία, ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη («L») φτάνει στις Νύχτες Πρεμιέρας για την πανελλήνια πρεμιέρα του. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός άντρα –απολαυστικός ο Γιάννης Δρακόπουλος–, ο οποίος ικανοποιείται μόνο όταν αισθάνεται θλίψη. Στο πρόγραμμα βρίσκουμε και άλλες νέες δουλειές Ελλήνων δημιουργών, όπως το «Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και σε ειδική προβολή τη μικρού μήκους «Third Kind» του Γιώργου Ζώη («Interruption»), η οποία συμμετείχε στις Κάνες.

#10 Ένα στοιχειωμένο κόκκινο φόρεμα

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 10

Σταθερός επισκέπτης των ελληνικών φεστιβάλ, ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Στρίκλαντ παρουσιάζει φέτος το «In Fabric». Γνωστός για το ύφος του, που συνδυάζει μυστήριο, τρόμο και μια μεθυστική αισθησιακή ατμόσφαιρα, ο Στρίκλαντ συγκεντρώνει εδώ ένα ταλαντούχο γυναικείο καστ που περιλαμβάνει τις Γκουέντολιν Κρίστι (η γνωστή Μπριέν του «Game of thrones»), τη Δανέζα σταρ Σίντσε Μπάμπετ Κνούτσεν (πρωταγωνίστρια του «Δούκα της Βουργουνδίας» του Στρίκλαντ), τη Μαριάν Ζαν-Μπατίστ («Μυστικά και Ψέματα») και τη Χάιλι ΣκουάιρςΕγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»). Η ονειρική τετράδα εγκλωβίζεται στις καταστροφικές συνέπειες ενός καταραμένου φορέματος, καθώς αυτό περνάει από τη μία στην άλλη...

#11 Το στοίχημα του Πολ Ντάνο

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 11

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, ο οποίος έχει δώσει αξέχαστες ερμηνείες σε ταινίες όπως «Θα Χυθεί­ ­Αίμα» (2007, Πολ Τόμας Άντερσον) και «Prisoners» (2013, Ντενί Βιλνέβ), αποφάσισε να περάσει ­πίσω από την κάμερα και να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Το όνομα αυτού «Wildlife», με πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές τους Κάρεϊ Μάλιγκαν και Τζέικ Τζίλεγχαλ, οι οποίοι ενσαρκώνουν ένα παντρεμένο ζευγάρι που βλέπει το γάμο του να διαλύεται όταν η γυναίκα ερωτεύεται έναν άλλον άντρα. Η σκηνοθετική απόπειρα του 34χρονου συνοδεύεται από διθυράμβους στο εξωτερικό, έτσι ανυπομονούμε να δούμε αν πράγματι τα έχει καταφέρει...

#12 Με δύναμη από τις Κάνες

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 12

Το «Παιχνίδι με τη Φωτιά» του Νοτιοκορεάτη Λι Τσανγκ-ντονγκ μπορεί να περιορίστηκε στο Βραβείο FIPRESCI στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών, κέρδισε όμως την καρδιά όσων το είδαν, όπως προδίδει ο μέσος όρος-ρεκόρ (3,8/5) που απέσπασε στις ψηφοφορίες των κριτικών για λογαριασμό του «Screen Daily». Η ασιατική ταινία αποκαλύπτει σταδιακά τις προθέσεις της, οι οποίες υπονοούνται κατά τη διάρκεια της βραδυφλεγούς αφήγησής της, καθώς ξεκινά σαν δράμα κι εξελίσσεται σε ένα ερωτικό θρίλερ που θολώνει τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

#13 Ταλέντα του μέλλοντος

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 13

Οι μικρού μήκους των δημιουργών που θα πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό σινεμά φιλοξενούνται για έβδομη συνεχή χρονιά στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες. Οι 47 ταινίες που διαγωνίζονται ξεχώρισαν ανάμεσα σε 244 συμμετοχές, αριθμός πρωτοφανής για το θεσμό. Ανάμεσα σε εκείνες που προκρίθηκαν βρίσκεται και η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς», η οποία κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ Κανών, ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στην πρωτοκλασάτη σινε-διοργάνωση του Τορόντο.

#14 Τίτλοι τέλους (;)

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 14

Μια ζηλευτή υποκριτική καριέρα φτάνει στο τέλος της, καθώς ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ανακοίνωσε, έπειτα από μια πορεία σχεδόν 60 ετών, ότι θα σταματήσει να υπηρετεί το σινεμά ως ηθοποιός. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας («Συνηθισμένοι ­Άνθρωποι») και ιδρυτής του Φεστιβάλ Σάντανς δήλωσε πως η upbeat δραμεντί «Ο Κύριος & το Όπλο» του Ντέιβιντ Λόουερι («A Ghost Story») θα είναι η τελευταία του ερμηνευτική δουλειά και οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας τον τιμούν προβάλλοντας την ταινία στην τελετή λήξης.

#15 Party the #aiff24 way

Τα 15 must των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας (ωρολόγιο πρόγραμμα) - εικόνα 15

Τα πάρτι του φεστιβάλ έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα και φέτος σκοπεύουν να επαληθεύσουν τη φήμη τους με έξι μοναδικές βραδιές σε αγαπημένα στέκια της πόλης. «Φουάρ», «Ρομάντσο», «Ιπποπόταμος», «Baba Au Rum», «Blue Bird» και «Six D.O.G.S.» θα φιλοξενήσουν τους διψασμένους για ποτό και χορό σινεφίλ με μουσικές εμπνευσμένες από τις ταινίες του προγράμματος, προσεκτικά επιλεγμένες από τους έμπειρους DJs που έχει διαλέξει το φεστιβάλ. Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια γιατί μετά τις προβολές έχει συνέχεια...

Πιάστε την ατζέντα σας λοιπόν και ξεφυλλίστε παρακάτω το πρόγραμμα των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας:


Άνοιξε το ωρολόγιο πρόγραμμα σε νέο παράθυρο σε πλήρη οθόνη

Δείτε στιγμιότυπα, τρέιλερ και χαιρετισμούς καλλιτεχνών από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.