Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

2

Διαυγής, χαμηλότονη μα συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση σε ένα δραματουργικά ενδιαφέρον σενάριο, που καταλήγει σε απλοϊκά και ξεπερασμένα ηθικοπλαστικά συμπεράσματα που μένουν ανολοκλήρωτα.

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

Διαυγής, χαμηλότονη μα συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση σε ένα δραματουργικά ενδιαφέρον σενάριο, που καταλήγει σε απλοϊκά και ξεπερασμένα ηθικοπλαστικά συμπεράσματα που μένουν ανολοκλήρωτα.

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου - εικόνα 1

Το όνομα του Ζάζα Ουρουσάντζε έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015, όταν έφτασε με το φιλμ «Μανταρίνια» μέχρι τις υποψηφιότητες για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Στην έβδομη κινηματογραφική του δουλειά ο Γεωργιανός σκηνοθέτης θέτει και πάλι ηθικά διλήμματα στον ήρωά του, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση παίρνει τη μορφή ενός ιερέα που ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Ντιμίτρι Τατισβίλι. Ο ιερωμένος αναλαμβάνει πόστο σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, όπου με ευφυείς πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Ανάμεσά τους και η θελκτική δασκάλα πιάνου με την οποία θα έρθουν κοντά, μέχρι που θα ανακαλύψει το αποτρόπαιο μυστικό της.

Η καθαρότητα στην χαμηλότονη, ­αλλά συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση του Ουρουσάντζε αντανακλά την άσκηση αγιοσύνης του ήρωα, η οποία λεκιάζεται από τα πάθη που γεννά η επαφή του με τη δασκάλα. Η ασυγχώρητη πράξη της επιτρέπει στον Ουρουσάντζε να κάνει απλοϊκούς και ξεπερασμένους ηθικοπλαστικούς υπαινιγμούς, που οδηγούν τον θεατή σε εύκολα συμπεράσματα. Τα οποία, μάλιστα, μένουν μετέωρα μετά το άγαρμπο­ τέλος της ταινίας, καθώς αφήνει ανολοκλήρωτα τα όσα ήθελε να πει.

Γεωργία, Εσθονία. 2018. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

The Confession
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ζάζα Ουρουσάντζε

Ένας ιερέας αναλαμβάνει την εκκλησία ενός απομακρυσμένου χωριού. Γρήγορα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τον ντόπιων και της θελκτικής δασκάλας πιάνου, με την οποία θα έρθουν κοντά έως ότου ανακαλύψει το αποτρόπαιο μυστικό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.