Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή»

Ο Αμερικανός σταρ ενσαρκώνει για έκτη φορά στην καριέρα του τον πράκτορα Ίθαν Χαντ, πανέτοιμος να ξεπεράσει ξανά τα όρια των σινε-περιπετειών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή»

Ο Αμερικανός σταρ ενσαρκώνει για έκτη φορά στην καριέρα του τον πράκτορα Ίθαν Χαντ, πανέτοιμος να ξεπεράσει ξανά τα όρια των σινε-περιπετειών. Θα είναι άραγε ο Χένρι Κάβιλ ο πρώτος αντίπαλος που θα βάλει φρένο στις ικανότητές του; Η απάντηση στους κινηματογράφους την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 1

Ενα επιτυχημένο κινηματογραφικό franchise κρίνεται ουσιαστικά από τον αντίκτυπό του στην ποπ κουλτούρα. Από τις εικόνες δηλαδή που μπορεί να ανασύρει κάποιος από τη μνήμη του μονάχα στο άκουσμα ενός τίτλου. Και, αλήθεια, δεν είναι λίγες αυτές που συνδέονται με την «Επικίνδυνη Αποστολή»: από το εμβληματικό score του Λάλο Σιφρίν και τα γυα­λιά του πράκτορα Ίθαν Χαντ που αυτοκαταστρέφονται σε 10 δευτερόλεπτα μέχρι το σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που ο Τομ Κρουζ επιχειρεί ένα ριψοκίνδυνο stunt, τα σημεία αναφοράς της κατασκοπικής περιπέτειας είναι δεκάδες στα 22 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κάθε νέο κεφάλαιο στην πορεία του θαρραλέου πράκτορα εφεύρισκε από την αρχή τον εαυτό του, προσελκύοντας αδιάκοπα το κοινό στις αίθουσες.

Έτσι σιωπηλά, αλλά σταθερά έγινε το ανθεκτικότερο περιπετειώδες franchise του 21ου αιώνα. Εξάλλου, τα πάνω από 2,8 δισ. δολάρια που έχει μαζέψει μέχρι σήμερα παγκοσμίως μιλούν από μόνα τους... Τίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί αν στα μέσα των ’90s ο Τομ Κρουζ δεν έπαιρνε την απόφαση να εκσυγχρονίσει μια κατασκοπική τηλεοπτική σειρά, μεταφέροντάς τη στη μεγάλη οθόνη και φτιάχνοντας μια συνταγή που θα τον μετέτρεπε σε έναν από τους κορυφαίους action heroes που γνώρισε το σινεμά.

Η αμερικανική απάντηση στον πράκτορα 007

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 2

Ως θαυμαστής της επιτυχημένης σειράς «Mission: Impossible», η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται το 1966, ο Κρουζ ήξερε από πρώτο χέρι ποιες ριζικές αλλαγές χρειάζονταν ώστε να δουλέψει ακόμη καλύτερα η υπόθεση στη μεγάλη οθόνη. Γι’ αυτό άλλαξε τους βασικούς χαρακτήρες –πράγμα­ για το οποίο αντιμετώπισε τη μήνιν των φανατικών της σειράς–, αναδεικνύοντας τον ίδιο ως απόλυτο πρωταγωνιστή στον ρόλο του πράκτορα Ίθαν Χαντ.

Η φανταστική κατασκοπική υπηρεσία στην οποία ανήκει ο Χαντ, η Impossible Missions Force (IMF), δρα χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες, γεγονός που δίνει στον πράκτορα απεριόριστη ελευθερία κινήσεων και ταυτόχρονα τον κάνει απρόβλεπτο. Έτσι η εξέλιξη του χαρακτήρα παραμένει πιστευτή­ όποια κατεύθυνση κι αν πάρει. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση διαφορετικών κορυφαίων σκηνοθετών στο είδος της περιπέτειας και όχι μόνο (Μπράιαν ντε Πάλμα, Τζον Γου, Τζ.Τζ. Έιμπραμς, Μπραντ Μπερντ, Κρίστοφερ ΜακΚουόρι), οι οποίοι έδιναν τον προσωπικό τους τόνο σε κάθε φιλμ, πρόσφεραν στους θεατές την ευελιξία να πηγαίνουν μαζικά στο σινεμά χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρακολούθηση των παλιότερων ταινιών ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει στην καινούργια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 3

Βέβαια, όπως κάθε κατασκοπική περιπέτεια που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και οι «Επικίνδυνες Αποστολές» ανεβάζουν την αδρεναλίνη των θεατών στα ύψη. Από την πρώτη στιγμή ο Τομ Κρουζ προέκρινε τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης έναντι των κατασκοπικών μηχανορραφιών, οι οποίες έμελλαν να γίνουν σήμα κατατεθέν του franchise. Στη γη, στον αέρα, είτε κάπου... ενδιάμεσα, είναι γνωστό πως ο Κρουζ επιμένει να εκτελεί ο ίδιος αυτές τις σκηνές αγνοώντας τους κινδύνους, που παραλίγο μάλιστα να του κοστίσουν τη ζωή αρκετές φορές. Στις ταινίες του οι κασκαντέρ είναι «περιττή δαπάνη», όπως απέδειξε και στο «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση»...

Μια blockbuster-ική επανένωση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 4

Για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise χρησιμοποιείται ξανά ο ίδιος σκηνοθέτης. Ο λόγος για τον –βραβευμένο με Όσκαρ για το σενάριο του «Οι Συνήθεις Ύποπτοι» (1995)– Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, ο οποίος είχε ενορχηστρώσει την «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος» (2015). Για τον σταθερό­ πλέον συνεργάτη του Κρουζ το μεγάλο στοίχημα ήταν, πέρα από τη δράση, να αναδείξει ταυτόχρονα­ και την απρόβλεπτη ψυχολογία του Χαντ... «Είναι ένας μυστήριος­ χαρακτήρας, γι’ αυτό ήθελα να εξερευνήσω περισσότερο τα συναισθήματά του και να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με τους ανθρώπους», αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ δεν παραβλέπει τον κομβικό ρόλο που έχουν οι ριψοκίνδυνες σεκάνς δράσης για το franchise.

Φυσικά, αυτό που τον βοηθάει αφάνταστα είναι ότι έχει στη διάθεσή του το πολυεργαλείο «Τομ Κρουζ», με τον οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά στο «Jack Reacher» (2012): «Ο Τομ είναι αυτός που κρατά τη φλόγα αναμμένη. Πρώτα και κύρια θέλει να ψυχαγωγεί το κοινό, γι’ αυτό κάνει τα πάντα για να το ταξιδέψει σε μέρη που δεν έχει ξαναδεί και να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες».

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο Κρουζ δεν φοβάται να ξεπερνά τα όρια με την κάθε ευκαιρία. Στην «Πτώση» αυτού του τύπου οι σκηνές ξεπερνούν σε επικινδυνότητα η μία την άλλη! Είναι ενδεικτικό πως κατά τη διάρκεια μιας όχι και τόσο απαιτητικής σκηνής δράσης, στο πλαίσιο της οποίας ο Κρουζ πήδηξε από ένα κτίριο σε ένα άλλο (!), έσπασε τον αστράγαλό του, αλλά συνέχισε κανονικά… Και για να καταλάβετε την τελειομανία του, όχι μόνο πέτυχε το πλάνο, αλλά κράτησε και τη συγκεκριμένη λήψη στο τελικό μοντάζ.

Όσο ατρόμητος κι αν φαίνεται, βέβαια, χρωστάει πολλά στην ομάδα του, στην οποία βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Ο κάτοχος Χρυσής Σφαίρας Βανγκ Ράιμς επιστρέφει στον ρόλο του Λούθερ Στίκερ –ο μόνος μαζί με τον Κρουζ που εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες, ενώ βλέπουμε ξανά τον Σάιμον Πεγκ ως Μπέντζι Νταν και τη δυναμική Ρεμπέκα Φέργκιουσον ως Ίλσα Φάουστ.

Τομ Κρουζ εναντίον Σούπερμαν!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 5

Στην «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» οι μπελάδες ξεκινούν από νωρίς για τους πράκτορες της IMF, καθώς αποτυγχάνουν σε μια αποστολή ύψιστης σημασίας, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη. Τότε η CIA στέλνει τον πιο δολοφονικό πράκτορά της για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του Ίθαν Χαντ. Τον πρώτο ενσαρκώνει ο γραμμωμένος Χένρι Κάβιλ, τον οποίο γνωρίσαμε ως παντοδύναμο υπερήρωα στο «Άνθρωπος από Ατσάλι» (2013, Ζακ Σνάιντερ), σε έναν ρόλο χωρίς μπέρτα μεν, στον οποίο φρόντισε να επιδείξει δε τις ικανότητές του στις μάχες σώμα με σώμα. Ο ανταγωνισμός του με τον χαρακτήρα του Τομ Κρουζ θα φτάσει στα άκρα, με τον πράκτορα Χαντ να βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια πλεκτάνη από όπου δύσκολα θα ξεφύγει. Σε ένα ταξίδι από το εκθαμβωτικό Παρίσι μέχρι τη χιονισμένη Νέα Ζηλανδία, θα προσπαθήσει να λύσει ακόμη ένα γόρδιο δεσμό με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της ρώμης και –πάνω από όλα– της ανθρώπινης ευφυΐας.

Οι καλύτερες σκηνές δράσεις

«Επικίνδυνη Αποστολή»

Μία από τις πιο αγωνιώδεις και γεμάτες ένταση σκηνές κατασκοπικής περιπέτειας, στην οποία ο πράκτορας Ίθαν Χαντ δεν πρέπει να βγάλει άχνα ή να αγγίξει το πάτωμα αν θέλει να ολοκληρωθεί η διάρρηξη.

«Επικίνδυνη Αποστολή 2»

Το οκτάλεπτο κυνηγητό που σκηνοθέτησε ο μαέστρος της δράσης Τζον Γου μένει αξέχαστο: ο Τομ Κρουζ περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα από τις φλόγες ενός αυτοκινήτου που μόλις έχει εκραγεί και βγαίνει αλώβητος.

«Επικίνδυνη Αποστολή - Πρωτόκολλο: Φάντασμα»

Θυμάστε εκείνη τη φορά που ο Τομ Κρουζ έκανε... περίπατο στην τζαμένια επιφάνεια του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο; Όσοι έχουμε υψοφοβία σίγουρα όχι...

«Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος»

Σε αυτήν τη φορτωμένη με εκρηκτικά πτήση δεν χρειάζεται check in. Απλώς σκαρφαλώνεις στο φτερό και περιμένεις εναγωνίως τον Σάιμον Πεγκ να σου ανοίξει την πόρτα!

Τα κορίτσια του Τομ

Εμανουέλ Μπεάρ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 6

Η Γαλλίδα γοητευτική ηθοποιός ήταν ο ορισμός της femme fatale στο αγγλόφωνο ντεμπούτο της στην πρώτη «Επικίνδυνη Αποστολή», καθώς θόλωνε την κρίση του συμπρωταγωνιστή της σε κάθε ευκαιρία.

Ρεμπέκα Φέργκιουσον

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 7

Ως πρώην πράκτορας της MI6 έγινε η ατρόμητη σύμμαχος του Ίθαν Χαντ, με τον οποίο υπήρξαν ένα απολαυστικό και δυναμικό ντουέτο που έδινε καταιγιστικές μάχες.

Θάντι Νιούτον

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα, φαντασμαγορική «Επικίνδυνη Αποστολή» - εικόνα 8

Η Νιούτον έχει μείνει αξέχαστη λόγω του επί της οθόνης έντονου ειδυλλίου της με τον Τομ Κρουζ αλλά και για το ότι ρισκάρισε ακόμη και τη ζωή της όταν χρειάστηκε.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.