Οι Πειρατές της Σομαλίας

2,5

Ικανοποιητικό δημοσιογραφικό δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που συνδυάζει στοιχεία buddy movie, περιπέτειας και ντοκιμαντέρ, χωρίς να αποφεύγει τις σκηνοθετικές αστοχίες.

Οι Πειρατές της Σομαλίας

Ικανοποιητικό δημοσιογραφικό δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που συνδυάζει στοιχεία buddy movie, περιπέτειας και ντοκιμαντέρ, χωρίς να αποφεύγει τις σκηνοθετικές αστοχίες οι οποίες δεν του επιτρέπουν να μας παρασύρει εξολοκλήρου με την αφήγησή του.

Οι Πειρατές της Σομαλίας - εικόνα 1

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάπου στον κόσμο μια ομάδα ρεπόρτερ αναζητά πηγές, απομαγνητοφωνεί συνεντεύξεις και ξεψαχνίζει έγγραφα ώστε να ανασύρει την επόμενη είδηση για την οποία κανείς ακόμη δεν γνωρίζει κάτι. Στην εποχή των fake news και της απαξίωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, περνάει συχνά σε δεύτερη μοίρα το πόσο πολύτιμο εργαλείο μπορεί να καταστεί ενάντια στην αποσιώπηση γεγονότων. Αυτό όμως το γνώριζε καλά ο 24χρονος Τζέι Μπάχαντουρ, όταν το 2008 αποφάσισε να παρατήσει την ήσυχη ζωή του στο Τορόντο και να ταξιδέψει στη Σομαλία, με τη φιλοδοξία να γράψει ένα βιβλίο που θα του εξασφαλίσει δουλειά δημοσιογράφου.

Αρχικός του στόχος ήταν η κάλυψη των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν στη χώρα, όμως η κατάληψη ενός πλοίου από πειρατές έστρεψε το ενδιαφέρον του προς τα εκεί. Σύντομα απέκτησε επαφή με μερικούς από τους διασημότερους εξ αυτών αλλά και με την πολιτική ηγεσία της Σομαλίας. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του δημοσιεύτηκε ύστερα από λίγα χρόνια στο βιβλίο «The pirates of Somalia: inside their hidden world», στο οποίο βασίστηκε ο σκηνοθέτης Μπράιαν Μπάκλεϊ για να μεταφέρει την περιπέτειά του στη μεγάλη οθόνη.

Οι Πειρατές της Σομαλίας - εικόνα 2

Ο ίδιος ο Μπάκλεϊ, μάλιστα, έχει επισκεφθεί τη Σομαλία και στο παρελθόν με την υποψήφια για Όσκαρ μικρού μήκους του «Asad» (2012). Αυτήν τη φορά στήνει μια feelgood σκηνοθεσία που ακροβατεί ανάμεσα στην περιπέτεια και στο ντοκιμαντέρ, εστιάζει όμως παραπάνω από όσο θα έπρεπε στους ήρωες και δεν επιτρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση που βιώνουν. Η ταινία διαθέτει φλόγα, αλλά όχι αρκετή σπιρτάδα για να παρασύρει ολοκληρωτικά τον θεατή.

Οι καλύτερες στιγμές της οφείλονται στον χαρισματικό και ταλαντούχο πρωταγωνιστή Ίβαν Πίτερς, ο οποίος μεταμορφώνεται από αδέξιο ερασιτέχνη σε άφοβο επαγγελματία, και στη χημεία του με τον Μπαρκχάντ Αμπντί, ο οποίος απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ στο παρελθόν ενσαρκώνοντας έναν Σομαλό πειρατή («Captain Phillips», 2013). Ο Μπάκλεϊ απεικονίζει με ανθρωπιά τους χαρακτήρες, χρησιμοποιεί Σομαλούς πρόσφυγες σε αρκετούς ρόλους και, παρά τις σκηνοθετικές απερισκεψίες όπως η κατάχρηση του voice over, φέρνει εις πέρας ένα ικανοποιητικό και ανά στιγμές ρομαντικό δημοσιογραφικό δράμα που αποσαφηνίζει την ουσία του επαγγέλματος: ο ρεπόρτερ ταξιδεύει εκεί που μόνο ένας τρελός θα πήγαινε, για να γίνουν γνωστές οι ειδήσεις που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Πειρατές της Σομαλίας

The Pirates of Somalia
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 117 '
  • Μπράιαν Μπάκλεϊ

Ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος παρατάει την ήσυχη ζωή του στο Τορόντο και ταξιδεύει στη Σομαλία για να καταγράψει τη ζωή και τη δράση των πειρατών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.