Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition

Τα τελευταία χρόνια το καλοκαιρινό προφίλ της πρωτεύουσας έχει αλλάξει, αφού το downtown παραμένει ζωντανό ακόμη και την αποκαλούμενη «εβδομάδα της μεγάλης φυγής».

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition

#1 Τhea Terrace | Μία ζωντανή καρτ ποστάλ

Σε αυτό το προνομιακό spot στον έβδομο όροφο του «Central Hotel» στο Σύνταγμα η Ακρόπολη δεσπόζει σε απόσταση αναπνοής. Ιδανικό για χαλαρό καφέ, είτε πρωινό (ανοίγει από τις 11 το πρωί) είτε απογευματινό, αλλά κι ένα ουζάκι ή μια μπίρα, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια σου, το «Thea Terrace» είναι ακόμη πιο γοητευτικό όταν σουρουπώσει, με ένα κοκτέιλ με την υπογραφή του Αλέξανδρου Γκικόπουλου στο χέρι. Το ποτό σου δε, μπορείς κάλλιστα να το συνδυάσεις με τη μεσογειακή κουζίνα του σεφ Γιώργου Ονάσογλου: από σαλάτες και ζυμαρικά μέχρι μπέργκερ, ιβηρικό χοιρινό ή φιλέτο σολομού.

#2 Πανόραμα αρχαιοελληνικού κάλλους

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 1

Τι σήμαινε «ωραίο» για τη νεολιθική κοινωνία και τι για εκείνη της ύστερης αρχαιότητας; Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που συνεχίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό, επισφραγίζει την τριλογία-εορτασμός των 150 χρόνων του μουσείου και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αισθητική των αρχαίων Ελλήνων: τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες σε συνδυασμό­ με σύγχρονα ψηφιακά μέσα περνούν από την καθημερινότητα στη μυθολογία και από εκεί στις τέχνες και στο στοχασμό, ενώ τρία ειδικά σχεδιασμένα αρώματα συμπληρώνουν το εκθεσιακό πανόραμα.

#3 Βόλτα στον urban πυρήνα της πόλης

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 2

Αν ψάχνεις μια γωνιά της Αθήνας που δεν πρόκειται να στερέψει από επιλογές και ζωντάνια ακόμη και τώρα, επίλεξε του Ψυρρή. H γειτονιά πίσω από το Μοναστηράκι κρύβει περισσότερες εκπλήξεις απ’ όσες φαντάζεσαι, ενώ ταυτόχρονα ένα στενό στην ανατολική της πλευρά έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του βραδινού πρωταγωνιστή. Έτοιμοι για ποτά στο όρθιο από το «Barrett» και το «Τρανζίστορ», φρέσκο παγωτό από το «Κόκκιον» ή πίτσα στο χέρι από το «Crust»;

#4 Cine Άνεσις: Όνομα και πράγμα!

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 3

Ο πλήρως ανακαινισμένος θερινός κινηματογράφος επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ο οποίος βρίσκεται εκεί από το 1943, άνοιξε πρόσφατα και πάλι την ταράτσα του, έτοιμος να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους σινεφίλ. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πλέον ταινίες του καλλιτεχνικού mainstream και απολαυστικά animations κορυφαίων στούντιο. Πίσω από τα παραδοσιακά καθίσματα αγκαζέ με τραπεζάκι, θα βρείτε μεγάλους, αναπαυτικούς καναπέδες αλλά κι ένα ενημερωμένο μπαρ με μεγάλη ποικιλία σε σνακ, μπίρες και κοκτέιλ! Στο Άνεσις μπορείς να ζήσεις μια πλήρη κινηματογραφική εμπειρία ακόμη και τη «μοναχική» εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

#5 Μια εναλλακτική εμπειρία ανάγνωσης στον Κήπο του Μεγάρου

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 4

Θες να ακούσεις Τζόις, Καβάφη ή Μπέκετ την ώρα που παρακολουθείς έργα καταξιωμένων εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό; Οθόνες κρεμασμένες από την οροφή ενός σκοτεινού δωματίου, στις οποίες παίζουν δεκαπέντε βιντεοεγκαταστάσεις, έχουν μετατρέψει τον εκθεσιακό χώρο στον κήπο του Μεγάρου (2107282333) σε μια οπτικοακουστική βιβλιοθήκη. Ο «Τελευταίος αναγνώστης», η πρώτη ενότητα της τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη», προτείνει μια ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία μετατρέποντας τους θεατές σε... αναγνώστες.

#6 «Τhe Zillers»: Ο ιπτάμενος κήπος της Αθήνας

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 5

Μοντέρνο, εκλεκτικό, γευστικά ιντριγκαδόρικο, με έναν καταπράσινο κάθετο κήπο και μια βεράντα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί απρόσκοπτα από τη μητρόπολη μέχρι τον ιερό βράχο, το bar-restaurant του ομώνυμου boutique ξενοδοχείου της Μητροπόλεως είναι ό,τι πρέπει για αυγουστιάτικο­ τετ-α-τετ. Η βραβευμένη μοντέρνα ελληνική κουζίνα της Κωνσταντίνας Φάκλαρη έχει φορέσει τα καλοκαιρινά της και το μπαρ έχει τα δικά του θέλγητρα: πέρα από την κυρίως λίστα, αξίζει να εξερευνήσεις και τον ένθετο κατάλογο, που κάνει μια γοητευτική περιήγηση κοκτέιλ-το-κοκτέιλ στους πάγκους και στα μανάβικα του κέντρου.

#7 Εικαστικά μεγαθήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 6

Με τον μεγάλο George Condo και τον Paul Chan στην εικαστική του φαρέτρα από τη μία και τις καθημερινές ξεναγήσεις να τρέχουν όλο το καλοκαίρι από την άλλη, δεν θα μπορούσε να λείπει­ από αυτήν τη λίστα. Στο νεοκλασικό του διαμάντι (Βασ. Σοφίας & Ηροδότου) το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί τριάντα έργα του εμβληματικού ζωγράφου Condo, ο οποίος συνέβαλε στην επιστροφή και την ανάπτυξη της παραστατικής αποτύπωσης, ενώ στο κεντρικό κτίριο και το «Odysseus and the bathers» τα ανθρωπόμορφα υφασμάτινα σώματα του βραβευμένου Paul Chan μετατρέπονται με τη δύναμη του αέρα σε κινούμενα γλυπτά.

#8 Καυτή σάτιρα στην καρδιά του Αυγούστου

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 7

Την εβδομάδα που οι περισσότεροι Αθηναίοι γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιφέρειας, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος, ο Άκης Σιδέρης και η Αγγελική Ξένου στήνουν το δικό τους «πανηγύρι­» στον Κεραμεικό. Πώς; Στην ανακαινισμένη αυλή του Θεάτρου Από Κοινού παρουσιάζουν τα «Σκουπίδια» του Γιάν­νη Ξανθούλη, μια επιθεωρησιακής δομής κοινωνική σάτιρα για τα ανθρώπινα «σκουπίδια», το σάπιο υλικοτεχνικό πολιτισμό μας. Η σκηνοθεσία είναι του Κοραή Δαμάτη. Σημειώστε δε ότι μπορείτε να δείτε την παράσταση απολαμβάνοντας μπίρα ή αναψυκτικό, που περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.

#9 «Black Duck Garden» | All day με βασιλική καταγωγή

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 8

Η «Μαύρη Πάπια» της Πλατείας Κλαυθμώνος δεν είναι καινούργιο στέκι στην Αθήνα. Ίσως και η λέξη «στέκι» να την αδικεί, αφού είναι περισσότερο ένα φιλόξενο σπίτι για να ξεφύγεις από την πόλη και μαζί να την αγαπήσεις περισσότερο. Και ο κήπος της, με το φοίνικα που φύτεψε η βασίλισσα Αμαλία το 1836, φέρνει τη γοητεία της παλιάς Αθήνας στο σήμερα­. Επιλεγμένα κρασιά, νόστιμα πιάτα, γλυκά με χαρακτήρα και σίγουρη δροσιά – τι άλλο ψάχνεις αυτό το καλοκαίρι; Στο «Black Duck Garden» βάζουμε απουσία μόνον ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

#10 Πάνω από την πόλη... Μεξικό

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 9

«Once upon a time in Mexico», έτσι λέγεται το ειδικό θεματικό cocktail menu που συνέθεσαν για το καλοκαίρι οι bartenders του classy «Bar 8» στην κορυφή της «Μεγάλης Βρεταννίας». Παίζοντας με την Don Julio (Βianco ή Reposado), ικανές δόσεις αγαύης, bitters και πληθώρα από βότανα­ και φρούτα, η μπάρα προτείνει μια φινετσάτη περιήγηση στις γεύσεις του Μεξικού. Εκτός από μια πολύ ενδιαφέρουσα βοτανική Sage Margarita, δοκίμασε και το It’s Greek to Me, το οποίο κεντάει στη μεξικάνικη τεκίλα αρώματα ελληνικού καλοκαιριού.

#11 Hilton Pool για στιλάτες βουτιές

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 10

Με τις καινούργιες, κομψές γκρι ομπρέλες και τις μεγαλύτερες λευκές ξαπλώστρες, η πισίνα­ του «Hilton» είναι αυτό το καλοκαίρι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Και αν μετά τις βουτιές θέλετε να τσιμπήσετε κατιτίς, το «Oasis Pool Bar & Grill», πέρα από τις casual διεθνείς προτάσεις, έχει και αρκετές γεύσεις με τη στάμπα του ελληνικού καλοκαιριού: μια σαλάτα με ρόκα, καρπούζι και ξινομυζήθρα ή μια λαδένια... Σημειώστε ότι ειδικά για την Πέμπτη 9 Αυγούστου, η Μυρσίνη Λαμπράκη στήνει δίπλα στην πισίνα ­νυχτερινό μπάρμπεκιου αλά γκρεκ (€ 28 το άτομο με απεριόριστη κατανάλωση).

#12 Εξωτισμός στο φουλ στο «Andaman Sky»

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 11

Με δύο τροπικά μπαρ, εκρηκτικά χρώματα, μεταξωτά φανάρια και κάθε λογής εξωτικά παραφερνάλια, πνιγμένο στα φυτά και τα λουλούδια, το ταϊλανδέζικο bar-restaurant των Πετραλώνων θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι ξέμεινες αυγουστιάτικα στην Αθήνα. Έχε υπόψη ότι το παιχνιδιάρικο μενού που κάνει πρεμιέρα αυτές τις ημέρες στην ταράτσα σού δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου Thai χαρμάνι, παντρεύοντας ανάλογα με τα γούστα σου κοτόπουλο, πάπια, γαρίδες, σολομό ή ακόμη κι ένα μυλοκόπι με τζίντζερ, κάρι, τσίλι, καφίρ λάιμ, γάλα καρύδας, γκαλάνγκαλ, λεμονόχορτο, μανιτάρια και μπαμπού...

#13 Δροσιά σε κυπελλάκι

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 12

Στη Μητροπόλεως θα βρεις το πιο ζαχαρένιo σημείο για να κάνεις μια στάση από τη βόλτα σου. Άλλωστε, μόλις βρεθείς μπροστά­ στη βιτρίνα με τα παγωτά του «Le Greche» δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς! Θες ένα δροσιστικό σορμπέ πεπόνι, θες το νεόφερτο σαμπαγιόν από παγωτό βανίλια και γλυκό κόκκινο κρασί ή μήπως σάντουιτς παγωτό με γέμιση από αμύγδαλα κροκάν και brownie γύρω γύρω; Όπως κι αν έχει, από εδώ δεν πρόκειται να φύγεις παραπονεμένος ή χωρίς να δοκιμάσεις έστω μία γεύση!

#14 Θερινό σινεμά στα Εξάρχεια

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 13

Ακόμη κι αν είσαι αφηρημένος ή κουρασμένος, το έντονο χρώμα στην πρόσοψη της Riviera είναι αδύνατο να μην τραβήξει το βλέμμα σου. Το σινεμά στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, που σύντομα συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά και τους επισκέπτες της. Ο υπέροχος κήπος του, ο οποίος μοσχομυρίζει νυχτολούλουδο και γιασεμί –αρώματα που «φορούν» τα θερινά συχνά–, τα χαλίκια και η οικειότητα που αποπνέει ο χώρος έχουν δημιουργήσει φανατικούς που δίνουν ανελλιπώς το «παρών». Άξιο αναφοράς το πρόγραμμα του σινεμά, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές ταινίες και κλασικά φιλμ σε επανέκδοση.

#15 Καλοκαίρι να το πιεις στο ποτήρι

Οδηγός επιβίωσης στο κέντρο: Δεκαπενταύγουστος edition - εικόνα 14

Με θέα στην Ακρόπολη, cool vibes και μπάρα σε... εγρήγορση, που άλλοτε λικνίζεται στους ρυθμούς των καλοκαιρινών classics και άλλοτε κάνει τους πειραματισμούς της, περνάει ο Αύγουστος στη δημοφιλέστατη ταράτσα του «Couleur Locale». Στη θερινή του κολεξιόν θα βρεις από ένα Zombie, μια φραουλένια Cubanita ή μια μεξικάνικη Mezcalita μέχρι ένα καροτένιο Wear Sunscreen, με τεκίλα, passion fruit, τζίντζερ και κάρδαμο, ή ένα νοσταλγικό Kaimaki Fizz, με μαστίχα, ελληνικό γιαούρτι, βύσσινο και φυσαλίδες. Και αν το αλκοόλ δεν είναι το φόρτε σου, υπάρχει και μια «αθώα» Sexy Colada.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Τρανζίστορ

Πρωτογένους 10, Ψυρρή
  • Bars

Thea Terrace Bar

(ξεν. «Central Hotel») Απόλλωνος 21, κέντρο
  • Εστιατόρια

Andaman

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα
  • Ethnic κουζίνες

Couleur Locale

Νορμάνου 3 (εντός στοάς), Μοναστηράκι
  • Bars

Black Duck Garden

Παπαρρηγοπούλου 5-7, κέντρο
  • Εστιατόρια

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Bar 8

(ξεν. «Grande Bretagne») Βασ. Γεωργίου Α΄1, Πλ. Συντάγματος
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.