Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Αποκαλύπτουμε τους πρώτους τίτλους των εγχώριων ταινιών που συμμετέχουν στο επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και συγκεντρώνουμε όλες τις γνωστές πληροφορίες για τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης.

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι έτοιμο να υποδεχθεί το ενθουσιώδες κοινό του για έντεκα ημέρες, από την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Λουκά Κατσίκα, ξεδιπλώνεται στο κέντρο της πόλης και στήνει τους προβολείς της στις αίθουσες των κινηματογράφων Odeon Όπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Άστορ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Παλλάς θα φιλοξενήσουν τις τελετές έναρξης και λήξης, αντίστοιχα. Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιφυλάσσουν φέτος εκπλήξεις ήδη πριν από την επίσημη αρχή του φεστιβάλ, με την δωρεάν προβολή ενός αξεπέραστου αριστουργήματος σε πλήρως αποκατεστημένη κόπια, η οποία προβλέπεται να κλέψει καρδιές...

Sci-fi οδύσσεια ετών 50

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 1

Το 1968 ο ασύγκριτος Στάνλεϊ Κιούμπρικ εξαπέλυε στους κινηματογράφους το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», το οποίο αποτέλεσε βαθιά τομή στο είδος της επιστημονικής φαντασίας χάρη στην ατόφια κινηματογραφική του δύναμη. Πενήντα χρόνια μετά, οι Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν στη μεγάλη οθόνη το magnum opus του Αμερικανού σκηνοθέτη, λίγους μήνες μετά την προβολή του σε φιλμ 70mm στις Κάνες, σε μια αποκλειστική προ-φεστιβαλική προβολή με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στο Odeon Starcity. Ο τρόπος απόκτησης των δελτίων εισόδου θα ανακοινωθεί σύντομα.

Έναρξη με αέρα Κρουαζέτ

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 2

Πριν από πέντε χρόνια, ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι συνεπήρε το κοινό με το ασπρόμαυρο «Ida», φτάνοντας μέχρι τα Όσκαρ, όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η νέα του ταινία με τίτλο «Ψυχρός Πόλεμος», ένα επίσης ασπρόμαυρο και στιλιστικά εκθαμβωτικό ρομαντικό φιλμ για έναν αξεπέραστο έρωτα με φόντο τη μεταπολεμική Ευρώπη, θ’ ανοίξει στις 19 Σεπτεμβρίου τις Νύχτες Πρεμιέρας παρουσία του ίδιου. Ο «Ψυχρός Πόλεμος» έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών, όπου ο Παβλικόφσκι τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ η αθηναϊκή διοργάνωση έχει ετοιμάσει ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε συνολικά πέντε ταινίες του, το «Ida» φυσικά αλλά και το βρετανορωσικό ντεμπούτο του «The Stringer» (1998), το πολιτικών αποχρώσεων δράμα «Last Resort» (2000), το ρομαντικό «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» (2004) με την Έμιλι Μπλαντ, αλλά και το ατμοσφαιρικό θρίλερ «Η Γυναίκα του Πέμπτου» (2011) με πρωτοκλασάτους συμπρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ και Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Ο «Ψυχρός Πόλεμος» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τις εταιρίες Strada Films / Seven Films.

Η επιστροφή του Γιώργου Πανουσόπουλου

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 3
© Μαργαρίτα Νικητάκη

Ο σημαντικός Έλληνας δημιουργός, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στο σινεμά ως διευθυντής φωτογραφίας πολυάριθμων σπουδαίων ταινιών («Το Μπλόκο», «Κιέριον», «Ιωάννης ο Βίαιος»), στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 πραγματοποίησε το καθοριστικό πέρασμα στη σκηνοθεσία με το σικάτο «Ταξίδι του Μέλιτος». Χάρη σε ταινίες όπως οι «Απέναντι» (1981) και η πρωτότυπη «Μανία» (1985) απέκτησε περίοπτη θέση στην ντόπια κινηματογραφία, στην οποία επανέρχεται με την κωμωδία «Σ’ Αυτήν την Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει», η οποία θα προβληθεί στις αίθουσες στις 20 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood.

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια απουσίας, ο Πανουσόπουλος σκαρφίζεται μια «ονειροπαρμένη», όπως τη χαρακτηρίζει, ταινία, εμπνευσμένη από το τραγούδι «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου, η οποία γυρίστηκε στην Ικαρία. Ο σκηνοθέτης, που υπογράφει και το σενάριο, οραματίζεται ένα αχαρτογράφητο νησί του Αιγαίου με το όνομα Αρμενάκι, όπου ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Σερζ Ρεκέρ Μπαρβίγ) και μια οικονομολόγος (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου) θα γνωρίσουν την παράξενη –για εκείνους– καθημερινότητα των ντόπιων. Η αξιοπρόσεκτη και αισιόδοξη στάση ζωής των κατοίκων, η οποία δεν υπακούει σε συμβάσεις, προκαλεί τους ξένους επισκέπτες να αναθεωρήσουν τον δικό τους, μουντό τρόπο ζωής. Τη διανομή των ρόλων συμπληρώνουν οι ηθοποιοί Μπάμπης Χατζηδάκης και Φωτεινή Τσακίρη. Η ταινία συμμετέχει στις Νύχτες Πρεμιέρας, μαζί με τις υπόλοιπες 7 ταινίες του Γιώργου Πανουσόπουλου, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ένα χορταστικό προς τιμήν του αφιέρωμα.

Μετά το weird wave

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 4

Ο Μπάμπης Μακρίδης έθεσε, με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «L» (2012), νέους θεματικούς άξονες στο επονομαζόμενο Greek weird wave και έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μέκκας του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά, το φεστιβάλ του Σάντανς. Η νέα του ταινία, με τίτλο «Οίκτος», έκανε πρεμιέρα στην ίδια διοργάνωση τον Ιανουάριο, ενώ έκτοτε ακολουθεί μια αξιοσημείωτη πορεία στα διεθνή φεστιβάλ. Αμέσως μετά το Σάντανς, προβλήθηκε στο σημαντικό φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ της Οδησσού, με τον Μακρίδη να αποσπά επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας.

Το σενάριο, το οποίο συνυπογράφει ο υποψήφιος για Όσκαρ Ευθύμης Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Αστακός»), αφορά έναν άντρα (Γιάννης Δρακόπουλος) ο οποίος νιώθει χαρά μόνο όταν είναι δυστυχισμένος. Αυτός ο εθισμένος στη... θλίψη ήρωας είναι πρόθυμος να φτάσει στα άκρα για να εκμαιεύσει τον οίκτο τον οποίο έχει ανάγκη για να ζήσει. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, όπου και θα προβληθεί αποκλειστικά στη συνέχεια, από τις 28/9 σε διανομή της Strada Films.

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 5

Η σκηνοθέτις Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, με έντονη παρουσία και στο θέατρο, επιστρέφει στον κινηματογράφο με το «Chinatown, Τα Τρία Καταφύγια», την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα κοινωνικά δράματα ελληνική ταινία, μια μοντέρνα ιστορία εκδίκησης στην καρδιά της αθηναϊκής κινέζικης συνοικίας με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Μισιχρόνη. Με πατέρα Κινέζο και Κύπρια μητέρα, η 18χρονη Κλειώ μαθαίνει την ημέρα της ενηλικίωσής της πως ο πατέρας της έχει δολοφονηθεί από την κινεζική μαφία και ορκίζεται να βρει τους ανθρώπους που του στέρησαν τη ζωή.

Ελληνικές και άλλες αποκαλύψεις για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 6

Τέλος, από την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών, όπου έκανε πρεμιέρα ως ειδική προβολή, έρχεται η νέα φιλόδοξη μικρού μήκους του πολυπράγμονα Γιώργου Ζώη («Interruption»). Ο σκηνοθέτης γύρισε το sci-fi «Third Kind», διάρκειας 32΄, εξ ολοκλήρου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η ταινία έχει την τιμητική της στις Νύχτες Πρεμιέρας, όπου περισσότερες από 240 παραγωγές (αριθμός-ρεκόρ) διεκδικούν φέτος μια θέση στο διαγωνιστικό τμήμα με στόχο τα δύο χρηματικά βραβεία, τα οποία απονέμονται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.