Ντάρλινγκ

4

Βραβευμένη με τρία Όσκαρ, η τελευταία σπουδαία ταινία του free cinema περιγράφει ζωντανά, διεισδυτικά και με πικρή ειρωνεία τον πυρετό του Swinging London.

Ντάρλινγκ

Ξεκινώντας από έναν επιτυχημένο τηλεοπτικό δημοσιογράφο, ένα νεαρό μοντέλο χρησιμοποιεί τους άντρες για να ανεβεί επαγγελματικά και κοινωνικά στη γεμάτη προκλήσεις βρετανική πρωτεύουσα του ’60. Βραβευμένη με τρία Όσκαρ, η τελευταία σπουδαία ταινία του free cinema περιγράφει ζωντανά, διεισδυτικά και με πικρή ειρωνεία τον πυρετό του Swinging London.

Ντάρλινγκ - εικόνα 1

Μία από τις τελευταίες σπουδαίες ταινίες του αγγλικού free cinema (οι young angry men έχουν δώσει τη θέση τους στο Swinging London), το «Ντάρλινγκ» περιγράφει πώς, ξεκινώντας από έναν επιτυχημένο τηλεοπτικό δημοσιογράφο, ένα νεαρό μοντέλο χρησιμοποιεί τους άντρες για να ανεβεί επαγγελματικά στη γεμάτη προκλήσεις βρετανική πρωτεύουσα του ’60. Με άφοβο ρεαλισμό, συνεχίζει την οξεία, πικρή κριτική του Τζον Σλέσινγκερ (Όσκαρ σκηνοθεσίας για τον αμερικανικό «Καουμπόη του Μεσονυχτίου») στη λαμπερή εικόνα της ποπ βρετανικής κοινωνίας, πίσω από την οποία απωθούνται επιμελώς ψυχολογικά αδιέξοδα και καταπιεσμένα πάθη («A Kind of Loving» του 1963, «Μπίλι, ο Ψεύτης» του 1964).

Υποψήφιο για έξι και βραβευμένο­ με τρία Όσκαρ (πρωτότυπο σενάριο, α΄ γυναικείος ρόλος και κοστούμια), το τολμηρό φιλμ εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με την αφηγηματική ευρηματικότητα, τη σεναριακή οξυδέρκεια και το βαθύ αμοραλισμό του, τυλίγοντας σε ένα αντιρομαντικό πέπλο, τόσο κομψό μα και τόσο απαισιόδοξο, τα ήθη μιας ολόκληρης εποχής. Είναι η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο­ της εκθαμβωτικής Τζούλι Κρίστι και απομυθοποίησε όσο καμιά άλλη την ιλιγγιώδη γοητεία του Swinging London.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1965. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντάρλινγκ

Darling
4,5
  • Δραματική
  • 1965
  • Διάρκεια: 128 '
  • Τζον Σλέσινγκερ

Ξεκινώντας από έναν επιτυχημένο τηλεοπτικό δημοσιογράφο, ένα νεαρό μοντέλο χρησιμοποιεί τους άντρες για να ανεβεί επαγγελματικά στο γεμάτο προκλήσεις Λονδίνο του ’60.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.