Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης)

Οι εταιρίες διανομής Feelgood, Seven και Tanweer πήραν τα ηνία τριών κινηματογράφων και διαμορφώνουν μια νέα τάση στην κινηματογραφική αγορά.

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης)

Τα νέα για το άνοιγμα όχι ενός, αλλά δυο σινεμά στην Αθήνα είναι πάντα καλοδεχούμενα. Ακόμα και σε μια χρονική συγκυρία όπου τα εισιτήρια παρουσιάζουν στασιμότητα και με το Μουντιάλ αυτήν την εποχή να κερδίζει μεγάλη μερίδα του κοινού. Οι περιπτώσεις όμως των θερινών Άνεσις και Αλεξάνδρα ξεχωρίζουν για έναν ακόμα λόγο: τη διαχείρισή τους αναλαμβάνουν απευθείας εταιρίες διανομής, συγκεκριμένα η Feelgood και η Seven αντίστοιχα, τη στιγμή κατά την οποία η Tanweer παίρνει υπό τον έλεγχό της τη διαχείριση του χειμερινού πολυκινηματογράφου Cinepolis, που αποτελείται από τέσσερις αίθουσες.

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης) - εικόνα 1
Cine Άνεσις

Η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση να ενισχυθεί η κινηματογραφική αίθουσα ως κατεξοχήν χώρος προβολής ταινιών, αλλά και την πίστη των εταιριών στο προϊόν τους, η οποία έτσι μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ της διανομής και της αγοράς. «Αυτό που πάντα αναζητάμε είναι το να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στο τι σημαίνει κινηματογραφική εμπειρία για τους θεατές και να γίνουμε σοφότεροι όσον αφορά την αγορά μας και τις επιθυμίες του κοινού» μας λέει η Ειρήνη Σουγανίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Feelgood, και η ολική επαναφορά της ταράτσας του Άνεσις τεχνολογικά και αισθητικά επαληθεύουν τα λόγια της. Ο θερινός επί της Λεωφόρου Κηφισίας, μετά από ένα χρόνο απουσίας λειτουργεί ξανά πλήρως ανακαινισμένος, για να συνεχίσει τις προβολές που άρχισαν το 1943…

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης) - εικόνα 2
Αλεξάνδρα

Βορειότερα, στο στενό της Ηρώων Πολυτεχνείου στο Χολαργό, ρετουσαρισμένος και με νέα φωτεινή επιγραφή βρίσκεται ο κήπος του θερινού Αλεξάνδρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Seven Χρήστος Μπεχτσής και η κόρη του Σοφία μας εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν αυτό το σινεμά: «Βρίσκεται σε μια όμορφη αστική περιοχή κοντά στο σταθμό του μετρό και με δυναμική παρουσία του κοινού στον κινηματογράφο. Αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα εβδομαδιαία να παίζονται μαζί με τις νέες ταινίες και κάποιες συνέχειες, οι οποίες πιστεύουμε ότι αξίζει να διατηρήσουμε στην οθόνη του Αλεξάνδρα. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στους σινεφίλ να μην τις χάσουν».

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης) - εικόνα 3
Το Cinepolis θα ανακαινιστεί προτού λειτουργήσει υπό τη διαχείριση της Town Cinemas Management

Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακαίνισης του multiplex Cinepolis από τη νεοσύστατη εταιρία Town Cinemas Management, θυγατρική της Tanweer. Ο κινηματογράφος που θα ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη Αυγούστου, ήταν στοχευμένη επιλογή της εταιρίας όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Tanweer Γιάννης Καλφακάκος: «Η συγκεκριμένη τοποθεσία εξυπηρετεί απόλυτα τη στρατηγική μας και έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα. Το Cinepolis είναι ο δεύτερος πολυκινηματογράφος που λειτούργησε στην Ελλάδα, απόλυτα πετυχημένος για 20 χρόνια, ο οποίος όμως χρήζει πλήρους αναβάθμισης. Με το τρόπο που θα τον ανακαινίσουμε θα δείξουμε τι σημαίνει για μας κινηματογραφική εμπειρία». Πρόθεση πάντως της εταιρίας είναι να μη μείνει μόνο σε αυτήν την κίνηση, αλλά στο μέλλον να διευρύνει το πεδίο δράσης της.

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης) - εικόνα 4

Το νούμερα όμως δεν ψεύδονται, και το ζήτημα των χαμηλών εισιτηρίων παραμένει στο τραπέζι. Θα μπορέσει το άνοιγμα των κινηματογράφων να φέρει την άνοδο της προσέλευσης του κοινού; «Οι κινήσεις μας δεν βασίζονται σε παροδικές ενδείξεις, αλλά σε σταθερές τάσεις. Η συνολική αυξητική τάση στα εισιτήρια του κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι το κοινό δεν φεύγει από το σινεμά. Ίσως κάνει μερικές παύσεις αν οι ταινίες που προβάλλονται δεν το κινητοποιούν αρκετά. Φιλοδοξία μας είναι, να δούμε τον κόσμο να ευχαριστιέται πραγματικά την κινηματογραφική του εμπειρία», μας εξηγεί η κυρία Σουγανίδου, με τον κύριο Καλφακάκο να ακούγεται εξίσου αισιόδοξος… «Προσβλέπουμε πως εντός πενταετίας το εγχώριο box office θα επανέλθει στα προ κρίσης νούμερα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να έχουμε καλές ταινίες, καλές αίθουσες και ελληνικές παραγωγές.»

Η Αθήνα αποκτά τρία πλήρως ανανεωμένα σινεμά (χάρτης) - εικόνα 5

Από την άλλη, στη Seven βλέπουν τη διαχείριση του Αλεξάνδρα ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων της εταιρίας: «Αυτό που ως οικογένεια μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση είναι η αγάπη και η αφοσίωση σε όσα ήδη κάνουμε σχετικά με τον κινηματογράφο, δηλαδή τα καταστήματα ενοικίασης ταινιών και τη διανομή τους στις αίθουσες. Θεωρούμε ότι σε ένα ορατό μέλλον η επίσκεψη σε ένα σινεμά για διασκέδαση δεν είναι μόνο προσφορά μιας ταινίας, αλλά και μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας».

Η κοινή πρόθεση που διαφαίνεται στις απαντήσεις είναι οι θεατές να επισκέπτονται εβδομαδιαία τα σινεμά, σε βάθος χρόνου. Ένα στοίχημα που μένει να φανεί εάν θα βγει κερδισμένο, προς το παρόν όμως βλέπουμε στην πόλη να ανάβουν ξανά προβολείς σε στάσιμα σινεμά. Ελπίζουμε λοιπόν να επανακτήσει η έξοδος για σινεμά τη σημασία που είχε στο παρελθόν και να βλέπουμε κινηματογράφους να πολλαπλασιάζονται και όχι να κλείνουν.

Δείτε πού βρίσκονται οι κινηματογράφοι:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.