Βασικός Ύποπτος

1,5

Οι υποψίες για ένα ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ εξανεμίζονται από μια διάτρητη –σε επίπεδο λογικής– πλοκή, αστυνομικούς που φιλοσοφούν και θολές κινηματογραφικές ιδέες.

Βασικός Ύποπτος

Οι υποψίες για ένα ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ, το οποίο θα μπορούσε να θυμίζει μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, εξανεμίζονται από μια διάτρητη –σε επίπεδο λογικής– πλοκή, αστυνομικούς που φιλοσοφούν και θολές κινηματογραφικές ιδέες.

Βασικός Ύποπτος - εικόνα 1

Ιρλανδική συμπαραγωγή γυρισμένη από Σουηδό σκηνοθέτη στην Καλιφόρνια, ο «Βασικός Ύποπτος» βασίζεται σε μυθιστόρημα του Τζορτζ Χάραρ και ξεκινά με τις υποσχέσεις ενός ενδιαφέροντος αστυνομικού θρίλερ: ένας παντρεμένος καθηγητής Φιλοσοφίας θεωρείται ύποπτος για την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας. Ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση τον πολιορκεί μεθοδικά, μέχρι που και η ίδια του η γυναίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για την αθωότητά του. Μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Πατρίσια Χάισμιθ τυλίγει τους δύο πρωταγωνιστές που έχουν μπει στο πετσί του ρόλου, παίζοντας ένα αρχικά αγωνιώδες παιχνίδι πάνω στην αλήθεια και στο ψέμα.

Σε λίγο προστίθενται οι αμφιβόλου φερεγγυότητας αναμνήσεις, το ένοχο παρελθόν και απανωτές συζητήσεις περί (βαριάς­) φιλοσοφίας, εκβιάζοντας το σασπένς και μπερδεύοντάς μας με θολές ιδέες πάνω στο τι πιστεύουμε, τι θέλουμε να πιστεύουμε και τι συμβαίνει πραγματικά. Όπως θολές είναι και οι κινηματογραφικές ιδέες διαχείρισης μιας διάτρητης –σε επίπεδο λογικής– πλοκής, στημένης σε συμπτώσεις που ξεπετάγονται μόνο και μόνο για να συντηρήσουν στο... διηνεκές την αμφίβολη ενοχή («φυσική» και ψυχολογική) του αποπροσανατολισμένου καθηγητή.

Ιρλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασικός Ύποπτος

Spinning Man
1,5
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Σάιμον Κάιζερ

Ένας παντρεμένος καθηγητής Φιλοσοφίας θεωρείται ύποπτος για την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας. Ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση τον πολιορκεί μεθοδικά, μέχρι που και η ίδια του η γυναίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για την αθωότητά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.